Vyšší ligy

Být jediným středočeským zástupcem obnáší také mnohem delší výjezdy, říká o 1. Lize Daniel Patera

HBC Nové Strašecí se v nové sezóně rozhodlo přihlásit do druhé nejvyšší soutěže v Česku. Hokejbalisté ze středu Čech jsou ve své divizi zatím na 6. pozici, ale bodově bojují o play-off. Jak hodnotí podzimní část Daniel Patera? Jaké jsou cíle našeho jediného zástupce ze středních Čech v 1. Lize?

Přesun do Nového Strašecí mi dodal novou motivaci

Danieli, celou svou mládežnickou kariéru jste odehrál v Kladně. Jak jste se dostal do celku Nového Strašecí?

Příležitost vyzkoušet si 1. ligu v Novém Strašecí jsem dostal už v juniorské kategorii, kdy jsem zde byl na střídavé starty právě z Kladna. Od té doby jsem zůstal s trenéry Strašecí v kontaktu, a když se naskytla možnost hrát zde znovu, rád jsem ji přijal. Přesun do Nového Strašecí mi dodal novou motivaci a chuť do hokejbalu a jsem rád, že jsem tento krok po mnoha letech na Kladně udělal. Na Kladně jsem strávil mnoho úspěšných let a příchod do Strašecí byl dalším krokem v mé hokejbalové kariéře.

Jste jediným středočeským zástupcem v 1. Lize a zatím jste na předpoledním místě Vaší divize. Nemrzí Vás to?

Být jediným středočeským zástupcem obnáší také mnohem delší výjezdy, než na jaké jsme byli zvyklí z 2. ligy. Zároveň se ale můžeme poměřit se soupeři, se kterými jsme se pravidelně nepotkávali. Já osobně jsem s dlouhými výjezdy nikdy neměl problém a vždy jsem si cestování s celým týmem užíval. To platí i tuto sezónu a jelikož se nám na podzim venku poměrně dařilo, byly návraty z venkovních zápasů o to veselejší. Našeho postavení v tabulce jsme si všichni vědomi, je potřeba začít více bodovat doma a dostávat se v tabulce výše na příčky zajišťující play-off.

Na druhou stranu máte 12 bodů a stále bojujete o play-off. Jak to vidíte Vy? Mohli jste mít z podzimu více bodů?

S naším současným bodovým ziskem určitě nemůžeme být spokojeni, cílem po celou sezónu je dostat se do play-off. Po vydařeném začátku sezóny jsme bohužel několik zápasů ztratili a poznali jsme, jakou kvalitu ostatní týmy v 1. lize mají. I přes dobré výkony body získal soupeř. Mrzet nás může hlavně těsná prohra s Vlčí Smečkou, kam jsme jeli jako velcí outsideři. A po skvělém týmovém výkonu jsme dostali rozhodující branku v závěru zápasu. Tento zápas nám ale ukázal, že se můžeme v 1. lize měřit s každým.

Jak to bude na jaře? Na čem přes zimu pracujete? Určitě se chcete podívat do play-off, jak těžké se tam bude dostat?

Na jaře pro nás budou klíčové hned první dva duely, které musíme zvládnout, abychom mohli usilovat o Top 4. Jsme si vědomi ztráty, kterou na play-off máme, ale také nás na jaře ještě čeká dost zápasů a ve hře je tedy ještě spousta bodů. Uzpůsobili jsme tomu také zimní přípravu, kdy trénujeme čtyřikrát týdně a kombinujeme jak silové tréninky, tak tréninky na rychlost a fyzičku. Zároveň se chystáme na soustředění na horách, abychom před začátkem jara trochu utužili partu, která je už tak v Novém Strašecí skvělá.

Foto: HBC Nové Strašecí. Podaří se středočeskému týmu postoupit do play-off 1. Ligy?

Je pro Vás 1. Liga velkým rozdílem například oproti 2. Lize, kterou jste si vyzkoušel na Kladně?

Podle mého je největší rozdíl právě v rychlosti. V 1. lize je na všechno mnohem méně času. Ve většině klubů hrajících v 1. lize se objevují hráči z Extraligy a to se na kvalitě zápasů projeví. Za mě osobně si myslím, že zápasy 1. ligy jsou na velmi vysoké úrovni a jsou atraktivní pro fanoušky, kteří se na zápas přijdou podívat. V Novém Strašecí je skvělá fanouškovská základna, ať se hraje první nebo druhá liga. Fanoušci nás podporují i na venkovních zápasech a my se jim za to chceme odvděčit kvalitními výkony na hřišti.

Vy jste spíše silovým útočníkem. Jaký styl hry se snažíte s Novým Strašecím hrát?

Hokejbal nejen v 1. lize, ale také hokejbal jako takový v posledních letech velmi zrychlil, proto už to není ani tak o síle jako právě o rychlosti. Na rychlosti jsem já osobně v posledních letech asi nejvíce zapracoval. Stejným směrem se ubírají i naše týmové tréninky v zimní přestávce. V porovnání s 2. ligou jsme herní styl nijak neměnili. Snažíme se chodit přímočaře do branky a být důrazní na brankovišti. Náš největší problém je neproměňování vyložených příležitostí, kterých máme v každém zápase mnoho a díky tomu pak ztrácíme vyrovnané zápasy. To je něco, co do jarní části sezóny musíme určitě zlepšit, abychom zvládli klíčové duely, které nás po zimní přestávce čekají.