Vyšší ligy

Karolína Kosinová hájí barvy berounských Fretek! Jak tato hráčka vzpomíná na zlaté medaile z pardubického MS?

SK Kelti 2008 mají jako jeden z mála klubů i ženský celek. V jejich dresu také nastupuje česká reprezentantka jak v hokeji, tak v hokejbalu Karolína Kosinová. Tato obránkyně je hlavním motorem pro tým z Berouna, který se v Lize žen zatím drží na předposledním místě. Co musí Fretky zlepšit?

Velice oceňuji práci všech lidí, kteří nám pomáhají s tréninky i při zápasech

Karolíno, nastupujete za berounské Fretky, se kterými jste po 9 zápasech na předposledním místě. Není to škoda?

Pokud se člověk podívá na naše výsledky blíže, zjistí, že jsem prozatím s holkami odehrály hodně vyrovnané zápasy, ale bodů jsme z nich vytěžily prach málo. Výsledky byly, až na pár výjimek, velice těsné. Je pro nás skvělé, že se můžeme opřít o dobře chytající duo brankářek Králová – Zechovská. V nich máme neuvěřitelnou oporu! Bohužel nám chybí rozený střelec, který by dal 2-3 góly za utkání. Velice málo proměňujeme šance, do kterých se dostáváme, a proto nám patří až předposlední místo tabulky. Také bych ráda zmínila, že jsme se rozhodly do týmu zabudovávat naše sice mladé, ale velice perspektivní odchovankyně, přestože jsme věděly, že než toto rozhodnutí přinese boje o medaile, bude to trvat minimálně 2-3 roky. Mohly jsme získat hráčky z bývalé mistrovské Slavie, tak jako to udělala Česká Třebová a výsledky by se dostavily rychleji, ale to jsme nechtěly.

Velice oceňuji práci všech lidí, kteří nám pomáhají s tréninky i při zápasech. Je vidět obrovský progres. Do realizačního týmu jsme také získaly sportovního manažera z bývalé hokejbalové Slavie žen, který se s námi účastní turnajů a snaží se nám všem předávat cenné rady.

Jak se těšíte na jarní část hokejbalu? Připravujete se na ní v podobě ledního hokeje? Kde teď hrajete?

Na jarní část se velmi těším. Já mám obecně raději hokejbal na jaře a především v létě, kdy je počasí přijatelnější. (smích) Poslední turnaj úplně nedopadl podle našich představ a od toho se snažíme odrazit. Všechny hráčky k zimní přípravě přistupují maximálně zodpovědně, abychom právě na jaře připsaly další body do tabulky.

Aktuálně hraji hokej za tým HC Příbram, kde nastupuji za juniory a ženy. Já osobně od sebe přípravy na hokej a hokejbal nijak nerozlišuji. Zkrátka v průběhu celého roku musím poctivě trénovat a dělat řadu věcí nad rámec běžných tréninků, abych pak během utkání mohla podat co nejlepší výkon. Někdy se daří více, někdy méně. Důležité ale je, jak se cítím. Kdybych přípravu flákala, těžko bych pak mohla chtít obstojně hrát s juniory jak hokej, tak hokejbal.

Jaké máte s ženami z Berouna cíle do jarní části? Myslíte si, že byste se mohli vytáhnout na špičku tabulky?

Jasným cílem je získat co nejvíce bodů a dotáhnout se na týmy, které jsou před námi. Ovšem to je cíl krátkodobý. Jak již jsem zmínila výše, máme velmi mladý tým, který sbírá zkušenosti. Bude ještě chvilku trvat, než se holky vyhrají. Ale myslím si, že v budoucnu by s námi ostatní týmy měly rozhodně počítat, protože máme na to ucházet se o medaile!

A co o našem týmu ví každý, kdo se pohybuje v ženském hokejbale je to, že Fretky jsou týmem, co se snaží, si každé utkání maximálně užít. Zkrátka se hokejbalem bavit a získat nové sportovní zážitky, které většinou opravdu stojí za to!


Foto: archiv hokejbal.cz. Karolína Kosinová (vlevo) zažila v roce 2017 zlaté Mistrovství světa v  Pardubicích!

Nikdy jsem nebyla střelec

Jako obránkyně jste zatím tahounkou svého celku. Zatím jste dala dva góly, jste se svojí formou spokojená?

V letošní sezóně jsem za ženy odehrála z 9 zápasů pouze 4, a to s bilancí 2+2. Což na obránce a naší gólovou nemohoucností není až tak špatné. Já jsem se svojí formou spokojená. Nikdy jsem nebyla střelec, takže podle kanadského bodování svoji formu rozhodně nehodnotím. Každopádně vždy je prostor pro zdokonalování, takže důležité je neuspokojit se s tím, co je, ale mít neustálou chuť zlepšovat se.

Co budete muset zlepšit, abyste se na jaře mohli rovnat těm nejlepším?

Zlepšit musíme střelbu, aby do branek soupeřek napadalo daleko více gólů než doteď.

Byla jste součástí zlatého výběru v Pardubicích. Jak na zlaté MS vzpomínáte? Budete chtít získat i další zlato z hokejbalového MS?

MS v Pardubicích bylo opravdu silným sportovním zážitkem. Vybavím si, jak jsem po kličkované mezi americkými hráčkami míček nahrála Anetě Lédlové, která pak vstřelila vítězný gól a odstartovala výbuch neskutečné euforie. Ta radost byla šílená! Ani jsme si nevšimly, že se zkoumá video. Všechny jsme se radovaly v rohu za brankou Američanek, bouchlo se "šampáňo" i konfety a nikdo z nás netušil, že oficiálně ještě rozhodnuto není. (smích)

MS v Košicích mi bohužel vinou vážného zranění uteklo a zpět k hokejbalu to byla dlouhá a komplikované cesta, ale nakonec vše dobře. dopadlo. Proto je má touha účastnit se dalšího hokejbalového MS opravdu veliká, ale je zde i faktor možné finanční spoluúčasti na cestě do zámoří. Finanční spoluúčast ze strany hokejbalistech na přípravných kempech a dalších akcí vidím jako nejpalčivější problém našeho hokejbalu. Myslím si, že by i v této otázce měla fungovat genderová vyrovnanost. Pokud se podíváme na výsledky z posledních třech MS nemyslím si, že bychom jako ženy měly být v takovéto pozici oproti mužské seniorské reprezentaci. A jelikož jsem studentkou VŠ, pak by případný vyšší příspěvek mohl znemožnit moji účast na nadcházejícím MS. Ale přesto všechno udělám, co je v mých silách, abych na MS byla připravená a mohla reprezentovat naši zemi.