2. Liga

Rafani si jdou jasně za postupem do semifinále! Jak sérii proti Ďáblům vidí zkušený Tomáš Ruda?

Pražští Rafani v prvních dvou čtvrtfinálových duelech byli nekompromisní. Ďáblové neměli sebemenší šanci proti tomuto zkušenému týmu uspět. Rafani Ďáblům nasázeli dohromady přes 30 branek. Kde se tento tým chce zastavit? Až u titulu? Na to odpovídá zkušený Tomáš Ruda, který pomáhá KOVU v play down!

Přistupujeme ke každému soupeři s respektem

Tomáši, vy jste s Rafany chytli do čtvrtfinále Ďábly, kteří se s vámi nemohou rovnat. Počítáte s tím, že ze čtvrtfinále jasně postoupíte?

Ano.

Tomu nasvědčují i první dva odehrané zápasy, které skončily 17:3 a 14:3. Je to spíše pro vás trénink? Čím to je, že jste tak produktivní?

Nepovažuji zápasy s Ďábly za trénink, přistupujeme ke každému soupeři s respektem, ale také se snažíme každého soupeře přehrát naší hrou, jež se zakládá hlavně na útoku. Nechci, aby to znělo moc sebestředně, ale mám určitou představu o naší hře a do ní si postupně přivádím hráče. Máme to aktuálně dobře složené, každý přijal svou pozici a díky tomu se podařilo vytvořit dvojice či trojice hráčů, kteří se dokáží na hřišti velmi dobře doplnit. Někteří hráči za posledních 5 let neskutečně vyrostli. Třeba Lukáš Pařízek či Michal Vosmik se u nás takticky velmi posunuli. A odpověď na druhý dotaz… Zakončujeme z prostor, odkud je vysoká pravděpodobnost vstřelení branky.

Určitě plánujete postoupit. S kým byste si to chtěli rozdat v semifinále? Popřípadě ve finále, pokud v něj věříte.

Asi je nám to jedno, všechny týmy mají svou kvalitu. Mě by třeba lákala konfrontace s Hostivaří, pokud by kluci poslali juniory a lidi z A-týmu. Nicméně to trošku střílím od boku. Přesto platí první informace, rádi změříme síly s jakýmkoli soupeřem.

Foto: SK Kelti 2008. Tomáš Ruda (vpravo) míří s Rafany k vrcholu! Dosáhnou na něj ve 2. Lize právě Rafani, kteří se hokejbal spíše baví? 1. Liga by pro ně však nebyla.

Elba nás trošku podcenila a zápas s Ježky mě mrzí doteď

Vy máte opravdu silný tým, dokonce jste v Českém poháru vyřadili extraligovou Elbu či jste pozlobili Ježky z 1. Ligy. Jak to vypadá teď s postupem do 1. Ligy? Stále to nevidíte?

Elba nás trošku podcenila a zápas s Ježky mě mrzí do teď, tam se to špatně sešlo a pár lidí bylo zraněných, Michal Kovář hrál se zlomeným prstem na noze a mě v ten den vážněji onemocněl syn, tak jsem auto obracel u Kolína a vracel se. Dokonce si troufnu říci, že kdybych se na zápas dostavil, mohl pro nás dopadnout lépe. Ale zase se nevyjadřuji k meritu věci. Pro nás 1. Národní liga není. Náš tým už by před 10 lety zanikl, kdyby se nepřešlo na hraní zápasů ve všední dny. Pravidelně hrajeme domácí zápasy ve středu večer a venkovní až na výjimky také. Náš tým je velmi mladý (průměr asi 35) a většina z nás není ochotná trávit víkendy na hokejbale. Proto vždy před sezónou komunikuji s týmy, zda budou i nadále respektovat, že bychom nastupovali v týdnu. V momentě, kdy se ostatní týmy či vedení hokejbalu postaví proti, budeme dalším týmem, který z hokejbalové mapy zmizí.

Vy také pomáháte pražskému KOVU v play down. Jaké to je hrát tyto zápasy a jak si to ještě užíváte v Extralize?

Extraliga mě pořád baví i přesto, že už nejsem tolik platný hráč, alespoň ne tak, jak bych si představoval, či jak jsem byl zvyklý.

Co kdyby KOVO spadlo? Byl by to pro pražský celek šok? Pokračoval byste v klubu i v 1. Lize?

Na kdyby se nehraje, uvidíme do týdne, jak to bude. Kdo viděl moje nohy, zřejmě mu je jasné, že dřív nebo později budu muset jít na operaci. To by znamenalo návrat k hokejbalu až na jarní část. Nicméně chci hrát příští rok extraligu za KOVO.

Autor fotky: Michal Pěch. Tomáš Ruda je velkou stálicí KOVA! Udrží s tímto týmem Extraligu?

Tabulka 2. Liga - Čechy Střed
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Defekt Třebíz
3 21:7 9
2.
TJ KOVO Praha B
4 15:11 9
3.
HBC Tygři Mladá...
3 16:8 8
4.
HBC Rakovník
3 16:11 6
5.
Rafani Rebel Praha
3 9:11 3
6.
HBC Kladno B
3 11:17 1
7.
SK Kelti 2008 B
3 5:14 0
8.
HC Red Wings...
2 3:17 0