Reprezentace

Mistroství Evropy je po náročné sezóně odměnou pro každého hráče, ví Marek Hroch, který letos zažil nelehkou sezónu

Marek Hroch byl za své nadstandartní výkony odměněn závěrečnou nominací na Mistroství Evropy. V letošní sezóně nastoupil devatenáctiletý útočník do 3 soutěží a odnáší si z nich cenné zkušenosti, které se pokusí přetavit v úspěch v národních barvách.

Fyzicky unavený možná trošku momentálně jsem, směje se Marek Hroch

Marku, letos si nastoupil k 57 utkáním, která jistě musela být náročná! Cítíš se unaven a jak se snažíš regenerovat?

Fyzicky unavený možná trošku momentálně jsem. (smích) Závěr sezóny byl velice náročný, snažil jsem se nastupovat kromě v juniorce, také za B-tým mužů, který hrál kvalitní play-off ve druhé lize, takže toho času na regeneraci nebylo spoustu. Když ale sezóna vrcholí a hrají se takto velké zápasy, člověk na únavu nemyslí, chce hrát a chce vyhrávat.

V téhle spoustě utkání sis navíc připsal 65 kanadských bodů, což je přes bod na zápas. Jsi se svými výkony v letošní sezóně spokojený, nebo by si chtěl do příští něco zlepšit?

Pravdou je, že na své poměry jsem těch bodů nasbíral možná trošku víc. Je ale třeba brát v potaz ohromný rozdíl mezi soutěžemi, ve kterých jsem letos nastoupil. Takže bych svou sezónu pouze podle bodů nehodnotil. Na hřišti jsem se cítil o poznání lépe než kupříkladu v minulém ročníku. Spokojený by hráč se svými výkony neměl být nikdy, protože je toho spousta na čem je třeba pracovat, a to bývá především téma týkající se letní přípravy.

Je mi jasné, že času v sezóně, ale i krátce po ní, je pomálu a mistroství nám už klepe na dveře! Měl si čas se na vrcholnou akci připravit nebo si s přípravou začal již v sezóně?

Jelikož jsme s juniorkou dokráčeli až do finále extraligové soutěže, máme s kluky obrovskou výhodu v tom, že jsme byli herně vytěžováni až do posledního možného víkendu. Sice je to náročné, ale díky tomu jsme nestihli vypadnout z tempa, neztratili fyzičku a museli neustále o sebe pečovat. Věřím, že na kempech už budeme pilovat spíše herní a taktické záležitosti a na Mistrovství Evropy budeme maximálně připraveni.

Foto: HBC Hostivař. Marek Hroch je opora hostivařského klubu jak v juniorce, tak v mužích. Kam to dotáhne na Mistrovství Evropy s českým výběrem?

Zakládám si spíše na fyzické stránce hry

V čem si myslíš, že je tvoje největší přednost? Čím dokážeš trenéry zaujmout?

Nejsem žádný technik, ani nejpřesnější střelec. (smích) Zakládám si spíše na fyzické stránce hry, mám rychlé nohy a nevadí mi dělat černou práci u mantinelu a vybojovávat balónky pro spoluhráče. Myslím, že bych trenéry mohl zaujmout svým zápalem do hry, bojovností a možná, a to spíše kolektivně, chemií se svými parťáky v útoku z Hostivaře.

V letošní sezóně si odehrál 28 utkání za juniorku. Již patříš ke zkušenější borcům, jak se v kabině promítá tvoje role? Snažíš se být tahounem nebo se rád svezeš?

Na začátku sezóny mi byla svěřena funkce asistenta kapitána, takže ano, spíš se snažím být tím tahounem v této mládežnické soutěži. Měli jsme letos poměrně omlazený tým, takže právě i toto jisté, chcete-li, vůdcovství se od nás starších kluků v kabině očekávalo.

V extralize si letos nastoupil k 25 utkáním, kde se ti podařilo získat 19 kanadských bodů, což je úctyhodné číslo. Dostáváš tedy dost prostoru na hrací ploše? A která soutěž je pro tebe prioritní? Extraliga mužů nebo juniorů?

Na prostor, který jsem letos v Áčku dostal, si nemohu stěžovat. Trenér nás dal v průběhu sezóny do jedné útočné formace se Samem Kucharčíkem a přeučeným obráncem Danielem Vanišem. Všichni tři jsme skoro stejně staří, strašně si rozumíme na hřišti i mimo něj a nemyslím si, že bychom na svůj věk v nejvyšší mužské soutěži obstáli vůbec špatně. Cítili jsme od trenéra důvěru a postupně jsme si začali na hřišti věřit, díky čemuž jsme všichni mohli předvést takové výkony. Co se týče priorit, tak vždycky platilo, že dokud se hrála extraliga, musela juniorka stranou.