Regionální ligy

HC Hanspaulka získala titul v Pražské lize! Je za něj rád kapitán Stanislav Šťastný?

HC Hanspaulka postoupila do play off skupiny A na poslední chvíli, přičemž v ní začínala papírově jako outsider. Ve čtvrtfinále se musela porvat s Avirem A, poté Hanspaulka vyřadila vítěze základní části tým SPC a ve finále si to rozdala s Rafany! Jak tuto cestu vidí kapitán Stanislav Šťastný?

Byli jsme na SPC připraveni

Stanislave, s Hanspaulkou jste do skupiny A postoupili po základní části, kde jste skončili na 8. místě. Ve skupině jste tak byli za outsidery. Jaké byly cíle před play off?

Mám-li být upřímný, tak s jediným cílem. Vždy chceme vyhrát a i když jsme respektovali sílu soupeřů, tak jsme věřili v to, že dokážeme všechny porazit. Zní to velkohubě, ale s hráči jako Veselý, Šmerha, Durák nebo skvěle hrající Kohút ani jiné cíle mít nemůžete. Mít po celou sezonu kompletní sestavu, což si s Ondrou Ježkem vždy přejeme, tak bychom měli výchozí pozici pro play off jednoznačně lepší.

V prvním kole jste hráli s Avirem A, který jste jednoznačně vyřadili. Řekli jste si po tomto postupu, že byste mohli vyřadit dalšího favorita?

Avir nás bohužel ničím nezaskočil. O to spíš jsme se těšili na zápas s SPC. Pro mě osobně jsou to vždy super zápasy. Opravdu jsme věřili, že dokážeme vyhrát, ale věděli jsme, že proti takhle kvalitnímu soupeři, který vychází podle mě hodně z toho, že jsou i mimo hokejbal skvělou partou, bude hodně těžké. Ale byli jsme na SPC připraveni.

Do semifinále jste šli proti SPC, které jistě znalo Vaši sílu, ale stále bylo favoritem. Věřili jste v postup i Vy? Jak vzpomínáte na tuto sérii?

Favoritem bylo, ale znáte to otřepané, že play off je jiná liga. Ostatním týmům se scházejí hráči z jiných mužstev, všichni všude převlékají dresy z hostování a nám se prostě začnou scházet kluci, kteří s námi bohužel nemohou odehrát tolik zápasů během základní části a tím se trošku ty prognózy o favoritech malinko upravují. Ale SPC si roli favorita zasloužilo a právem jím bylo. Mají neskutečnou kvalitu, na play off vždy v plné síle. Stínem a poznamenáním našeho špatného začátku této série byl konec té minulé, kdy došlo k ošklivému a zbytečnému zranění našeho hráče Davida Šteinera a spousta z nás to špatně nesla právě ještě v začátku semifinále. Vracet se k tomu a rozebírat to nechci, protože věřím, že jsme si to vyříkali a je tomu konec.

Zdroj fotky: HC Hanspaulka. Mistři Pražské ligy ve skupině A - HC Hanspaulka.

Finále bylo skvělým vyvrcholením naší sezony

Jediné SPC vás dokázalo jednou porazit, kde se podle Vás série zlomila?

Z mého pohledu jednoznačně na začátku druhého zápasu. Byl tam zákrok na našeho útočníka Dávida Kohúta, který se srazil s hráčem soupeře Vostrackým a od rozhodčích dostal trest do konce utkání. My jsme cítili vztek, protože to podle nás bylo od beka soupeře úmyslné, ale jak se pak ukázalo, hlavně díky právě Davidovi, měli jsme jen horké hlavy právě ze zmiňovaného zápasu loňského play off, kde se to týkalo stejného hráče SPC. V tu chvíli, kdy se všechno po strkanicích a vyšších trestech našich hráčů uklidnilo, jsme si řekli, že musíme hrát disciplinovaněji, a to se nám pak už dařilo. Od té chvíle jsme hráli hokejbal bez zbytečných věcí okolo, a to byla naše cesta k úspěchu.

Ve finále jste nastoupili proti Rafanům, přičemž jste vyhráli a získali titul po 3 zápasech. Ty však byly velmi vyrovnané a končily většinou o gól. Jak těsné to bylo?

Finále bylo skvělým vyvrcholením naší sezony. Tým soupeře byl našlapaný individualitami, a i když jsem většinu těch kluků během sezony neviděl, tak jelikož hokejbal hraju už 25 let, tak spoustu z nich znám a já i celý tým jsme si uvědomovali jejich nespornou kvalitu. V některých chvílích nám to i na hřišti řádně ukázali a byly situace, kdy jsme nevěděli kudy kam a v těch chvílích nám pomohl náš brankář. Lukáš Kramer chytal prostě skvěle a takovou sérii v play off jsem od něj snad ještě neviděl.

Byl jsem hlavně hrdý na závěr posledního zápasu, kdy jsme prohrávali 1:2 a poté, co jsem dostal verdikt od rozhodčích, že chybou v zápise skončil jeden z našich nejlepších hráčů Kohút, jsem snad poprvé v této sérii sám sobě připustil, že závěr nemusíme zvládnout. Ale ukázali jsme bojovný charakter a kvalitu a góly Davida Kučery a Honzy Duráka jsme během dvou minut zápas otočili a velice dobrým výkonem v obraně jsme ten zápas udrželi a vyhráli celou sérii.

Jak moc si vážíte tohoto titulu s Vaším týmem? Budete další rok obhajovat?

S Ondrou Ježkem jsme si před začátkem finále uvědomili, že budeme hrát páté finále za posledních pět let. Dvě stříbra a dvě zlata jsme chtěli za každou cenu překlopit na tu zlatou stranu. Vážím si ho nejvíc, protože jsme neměli dobrý průběh sezony, ale nejvíc si ho vážím kvůli klukům jako je Ondra Ježek, nenáviděný, ale já bych pro něj dýchal.

Rád bych touto cestou poděkoval Aviru, že přišli, SPC a Rafanům za úžasné série, rozhodčím, protože ač se kritizují, tak mě překvapili a v mých očích pískali play off skvěle, ale hlavně spoluhráčům. Nad obhajobou nepřemýšlíme. Očekávám, že se systém pražské ligy změní tak, abychom se v tak plné síle na play off scházet nemohli, takže případná obhajoba bude velmi těžká.

Kapitán HC Hanspaulka Stanislav Šťastný (druhý zprava) slaví titul se svým týmem. Zdroj fotky: HC Hanspaulka.

Tabulka Pražská hokejbalová liga
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
SHM HK Avir Praha A
2 15:5 6
2.
Rafani Rebel Praha B
2 14:8 6
3.
SHM HK Avir Praha B
3 11:10 6
4.
SHM HBC Medvědi
2 7:3 5
5.
SHM HbC Fénix Praha
2 7:5 3
6.
SHM Goblins Praha
2 4:4 3
7.
Rafani Rebel Praha C
3 3:7 1
8.
Mighty Bucks Praha
1 6:10 0
9.
HBC Horní Počaply
1 3:7 0
10.
HBK Bohemia Benders...
2 5:16 0