Ženy

Jsem přesvědčená, že směr, kterým jsme se vydaly, je správný, přiznává Iva Sevaldová

Fretky od letošní sezony zapojují do soutěží nejen výběr dívek a celek žen, ale nově i kategorii mladších žákyň. Ty se pod vedením trenérky Ivy Sevaldové v rámci Přeboru mladších žáků představily ve skvělém světle. Přinášíme vám zajímavý článek z dílny berounských Keltů!

Do sezony jsme vstupovali s velkou neznámou

S jakými cíli jste s společně s tvým asistentem Václavem Koudelou vstupovali v září do sezony? Povedly se vám splnit?

Do sezony jsme vstupovali s velkou neznámou. Naším cílem bylo vybudovat sehraný a stabilní tým dívek, který bude postupně sbírat zkušenosti. Věděli jsme, že to pro nás nebude žádná procházka růžovým sadem. Před námi stála velká výzva, kterou jsme nakonec zvládli se ctí a zase se posunuli o malý krok vpřed.

I přestože jste hodně zápasů nedokázaly dotáhnout do vítězného konce, nepředváděly jste vůbec špatné výkony, například se vám dvakrát podařilo porazit pražské KOVO a zaskočily jste i Kert. Jak hodnotíš výkony svých svěřenkyň v průběhu roku? Panuje spokojenost?

Během roku udělaly dívky velký progres, nejen po herní, ale i lidské stránce. Každá má v týmu svoji roli, vytvořila se výborná parta, která táhne za jeden provaz. Výkony hráček byly sice občas proměnlivé jako počasí, ale i tak ukázaly, že hokejbal rozhodně hrát umí.

Na čem budete chtít v příští sezoně zapracovat? Co musíte zlepšit, abyste se mohly rovnat s více týmy?

Víme přesně, kde nás tlačí bota a na čem musíme zapracovat. Já osobně si ale myslím, že největším problémem pro nás byl nečekaný úbytek hráček. Do sezóny jsme vstupovali s více jak 15 jmény na soupisce a na jaře jsme nebyli schopni dát dohromady ani dvě lajny. Věřím, že pokud budeme na zápasy v kompletní sestavě, podaří se nám uhrát lepší výsledky.

Hráčky ročníku narození 2009 budou od září moct nastupovat v Lize žen. Co bude podle tebe jejich přínosem?

Na to přesně nám odpoví až průběh sezóny. Každá hráčka má své kvality a jsem přesvědčena, že na hřišti ukážou své maximum. Pravidelné tréninky, zápasy navíc, chuť, dravé mládí, to všechno může být pro tým přínosem.

Nevidím to tak, že by byl podzim neúspěšný

S ženami jste po ne zcela vydařené podzimní části zazářily jak na jaře, tak na finálovém turnaji a v play-off. Co mohlo tuto, relativně razantní, „výkonnostní“ změnu zapříčinit?

Záleží na tom, z jakého úhlu pohledu se na věc podíváte. Nevidím to tak, že by byl podzim neúspěšný. Zapojily jsme mladé hráčky, sehrály jsme několik vyrovnaných zápasů, ve kterých nás ale bohužel trápila střelecká impotence a ať už hrajete sebelíp, bez gólů se prostě nevyhrává. S příchodem jara se nám ale začaly „zapalovat lýtka“, probudily se v nás šelmy lačné po vítězství a podařilo se nám zúročit kus práce, kterou jsme během sezóny udělaly. Velký dík patří všem, kteří nám věnovali svůj čas a pomohli k velkému výkonnostnímu růstu.

Po prohře na nájezdy proti Liticím jste skončily šesté. Co si z tohoto ročníku Ligy žen odnášíš?

Každým rokem jsem stále více přesvědčená, že směr, kterým jsme se vydaly, je správný. A stejně tak si neustále pokládám otázku, proč se i ostatní kluby nesnaží vychovat vlastní hráčky…? Místo toho věčného přetahování hokejbalistek a hokejistek z různých koutů republiky. Ano, tahle cesta k „úspěchu“ je pro ambiciózní týmy mnohem jednodušší a netrvá dlouho. Všechno má svůj čas a já věřím, že jednou ta chvíle, na kterou čekáme, přijde.

A hráčské i trenérské ambice pro následující sezonu?

S novou sezónou přicházejí změny a nové výzvy, na které se těším a zároveň bych si je nechala pro sebe. To nejdůležitější ale je, aby nám všem hokejbal nadále přinášel radost.

Zdroj článků: SK Kelti 2008.