Vyšší ligy

Nejlepší příprava za posledních osm let, tvrdí lodivod áčka Honza Falař

Nové Strašecí je na startu nového ročníku 1. Ligy a my Vám přinášíme rozhovor z redakce klubu HBC Nové Strašecí. Prvoligový klub vyzpovídal trenéra Jana Falaře. Ten prozradil, kdo do kádru přišel, nebo kdo odešel. Jaké mají trenéři Nového Strašecí vyhlídky na novou sezónu?

Já jsem rád, že se toho chopili za správný konec

Honzo, máte za sebou suchou letní přípravu, jaká byla?

Zdravím, všechny fanoušky a přátele hokejbalu ve Strašecí. Musím říct, že to byla nejlepší letní příprava, jakou jsem za těch osm let, co jsem u Áčka, zažil. A to byla také jedna z nejnáročnějších, měli jsme s klukama nějakou rozmluvu, ať už po sezóně nebo na startu přípravy a já jsem rád, že se toho chopili za správný konec. Chodilo nás minimálně deset, ale spíše se počet hráčů šplhal až k šestnácti. Trénovali jsme třikrát týdně, dvakrát jsme se věnovali běžeckým aktivitám, které potřebujeme jako sůl a jeden trénink byl zaměřen na dynamiku a výbušnost. Občas jsme to proložili nějakým tréninkem s hokejkou, ale bazírovali jsme na hráče, aby vše bylo v plné rychlosti. Od našeho turnaje jsme pak plynule přešli na klasické tréninky na hřišti.

Zmínil jste turnaj O pohár města Nového Strašecí. Páté místo, jak ho hodnotíte?

Nám s Vašem Pavlíkem je umístění vesměs jedno, ano, je hezké turnaj vyhrát, ale letos se účastnila velká kvalita a my bychom museli podat čtyři výkony, možná až za hranicí našich možností, aby se nám to povedlo. Co jsme ale hodnotili a o co nám primárně šlo, byly výkony jednotlivých hráčů a taktické pojetí hry v jednotlivých fázích utkání. Co se týká výkonu jednotlivců, nikdo nezklamal, nikdo extra nevyčníval. Bohužel to druhé kritérium, v tom jsme propadli. My furt chceme hrát stejným stylem, to prostě nejde. Když se vede tři minuty před koncem 3:1, tak to musíš chtě nechtě nějak uplácat, udělat z toho "holomajznu", párkrát vyhodit na zakázané uvolnění a pak se jít radovat. Je absolutně nepřípustné za takového stavu netakticky celoplošně napadat, otevírat náš blok a ztrácet balonky ještě ve vlastním pásmu. Další věcí jsou vyloučení, které nás dle mého stála zápas s Hradcem, dva absolutně zbytečné fauly v útočné třetině, které navíc byly v souboji bez míčku. V posledním zápase s Malým Březnem se zase ukázalo, že hrajeme jako na houpačce, nejdříve je náš výkon ve smyslu, abych se moc nenadřel, ono to nějak dopadne a když nám teče do bot, tak zapneme a deset minut soupeře mačkáme. To prostě nejde, musíme hrát po celý zápas hranu a když to nevyjde, tak to nevyjde, ale není se na co šetřit. To jsme také s klukama rozebírali a od turnaje až do teď, na tom v trénincích pracujeme. Všechno dělat v absolutním tempu, nezastavovat hru při přechodu pásma u modré čáry, dovolit si obejít soupeře jeden na jednoho a být trochu sobec v zakončení. Když toto do sebe dostaneme, můžeme být úspěšní.

Všechno ostatní než předkolo play off pro nás bude neúspěch

Můžete nám nastínit další plán Áčka?

V sobotu 27.8. jedeme na klasický turnaj do spřátelených Dobřan, kde se utkáme s Masters ČR, Ústím nad Labem, Stříbrem a domácími Dobřany. Naše zápasy dle rozpisu začínají v 10 hodin (Masters), 13 (Ústí), 16 (Stříbro), 18 (Dobřany). Pak si dáme v týdnu tři tréninky a v sobotu nám začíná nový ročníky 1. ligy, kdy od 14:00 vyzveme Suchdol nad Lužnicí.

Jak bude vypadat v tomto roce 1. liga, udály se nějaké změny?

Opět je první liga rozdělena na divize západ a východ. U nás na západě je o jeden tým oproti loňsku navíc, tedy osm. Skončily Dobřany, Prachatice budou hrát extraligu, ale naopak nově budou v soutěži startovat vítěz 2.ligy západ a našeho turnaje Blatná, pak Kelti Beroun a rezerva extraligové Plzně. Formát je třikrát každý s každým, první dva mančafty postupují do čtvrtfinále, které se hraje křížem s divizí západ a týmu na 3. - 6. místě hrají ve své skupině předkolo play-off o doplnění čtvrtfinále.

S jakými ambicemi jdete do letošního ročníku?

Dobrá otázka. Všechno ostatní než předkolo play off pro nás bude neúspěch.

Udály se nějaké změny v kádru?

Tady nás trochu tlačí bota. Přivést do Strašecí někoho, kdo by měl zájem zde opravdu fungovat a byl by kvalitativně alespoň na levelu našich nejlepších hráčů je vesměs nemožné. Mám velkou radost, že se nám nastálo vrátil z Kladna náš kmenový hráč Vojta Frolík, od kterého si i v mladém věku slibuji, že bude jedním z tahounů útočné fáze, dále by měl v Áčku po delší pauze působit Franta Brada, uvidíme však, jak to skloubí s prací. Ale povedlo se nám, respektive to bylo dílo náhody, přivést z KOVA Praha Petra Bendu, který se nedávno přistěhoval do Strága (Nového Strašecí - pozn. red.) a sám projevil zájem u nás hrát. Pak jsem byl domluven s cca pěti hráči, že by u nás působili, ale byly to vesměs jen sliby a kecy. My nebudeme nikoho přemlouvat, budeme hrát s tím co máme, využijeme naše mladé kluky, kteří to ale musí mít za odměnu, ne za trest a uvidí se. Když někdo přijde, že by u nás chtěl hrát, rádi ho přivítáme, ale letos jsem se v domlouvání a očekávání posil těžce spálil, takže nikomu lézt do zadku nebudeme. V Áčku pro letošek, primárně z osobních či studijních důvodů, skončili Jirka Husák, Štěpán Lev a Zdeněk Husák. Se všemi mám však domluvu, že kdyby teklo do bot, tak je s Vaškem můžeme oslovit.

Zdroj rozhovoru: HBC Nové Strašecí.