Mládež

Do Světlé nad Sázavou jsme odjížděli s nejvyššími ambicemi, netají Tomáš Mathauser

Přechod z kategorie přípravky do mladších žáků není snadný. Hráči si musí přivyknout třeba na hru na velkém hřišti nebo složitější střídání. I přesto se podařilo mladým Keltům získat titul mistra republiky. O tom se rozpovídal pro klubovou redakci Tomáš Mathauser

Kluci si museli zvykat na nový velký herní prostor

Půjdeme-li po stopách uplynulé sezony a podíváme se na výsledky zápasů, můžeme říct, že jarní část byla mnohem povedenější než ta podzimní. Čím to mohlo být, že to na podzim tolik neklapalo?

Pro většinu kluků ročníku 2010 to byla velká změna, jen pár hráčů sbíralo zkušenosti již v předchozí sezóně při hře na celé hřiště. Kluci si museli zvykat na nový velký herní prostor a komplikované střídání.

Například tým ročníku 2009 ukončil podzim s gólovou bilancí 48:29, která se však na v druhé polovině sezony dramaticky změnila. Počet vstřelených gólů se téměř z dvojnásobil, a to na číslo 89, a naopak inkasovaných branek bylo o necelou polovinu méně, tedy 15. Čím si to vysvětluješ? Pilovali jste v zimní přípravě ofenzivu?

Přesně jak říkáš, nelichotivá četnost a i úspěšnost střelby v podzimní části nás vedla k zaměření tréninků na tuto herní činnost, což, jak říkají statistiky, se asi povedlo.

I přes nadmíru povedené jaro, našli by se zápasy, kdy předváděná hra nebyla podle tvých představ? Kdy to takříkajíc drhlo?

Vzhledem k nasazování dvou chlapeckých týmů v kategorii se občas stalo, že jsme měli tým poskládaný pouze z nováčků a doplněný přípravkáři. V tu chvíli jsme se ocitli opět na začátku a bez tahounů kategorie to nebylo ono.

Skrze kvalifikační turnaje jste se probojovali na finálový turnaj. Odjížděli jste do Světlé nad Sázavou s nejvyššími ambicemi?

Rozhodně ano, já osobně to považuji za vyvrcholení šestileté práce s tohle partou kluků a trenérů. Takže pro jakou jinou medaili než zlatou by jsme tam mohli jet? (úsměv)

Jednoduše řečeno vše fungovalo, jak mělo

Turnajem jste prošli bez ztráty a zaslouženě jste se stali mistry ČR. Co byly podle tebe klíčové faktory úspěchu?

Jednoduše řečeno vše fungovalo, jak mělo. Realizační tým připravil podmínky tak, aby byli hráči v klidu. I sami hráči si uvědomovali, proč tam jedeme, což mě, vzhledem k jejich věku, překvapilo a bez jakýchkoliv námitek dodržovali disciplínu. Ani s brzkou večerkou neměli problém. Navíc kluci většinu soupeřů herně převyšovali a co se finálového zápasu týče, soupeř nestačil zareagovat na naší změnu v zahajovací sestavě a po dvou střídáních jsme díky tomu měli dvougólový náskok.

Je práce s takto mladými hráči, především ve vypjatých zápasech, v něčem specifická?

Specifický je každý hráč, proto je důležitý individuální přístup. Na takovémto turnaji už není zapotřebí tolik klukům říkat, co mají dělat, to vědí. Stěžejní byla práce s emocemi. Někteří potřebovali „krotit“ a jiní zase povzbudit.

Jaké jsou plány pro nadcházející sezonu? Čekají celek mladších žáků nějaké změny?

Změnou je, že u týmu nebudu působit na pozici hlavního trenéra, ale pouze jako řadový trenér. Tedy, co se týká změn v koncepci a průběhu tréninků, bude muset na tuto otázku odpovědět nový hlavní trenér.

Zdroj rozhovoru: SK Kelti 2008.