Vyšší ligy

Nové Strašecí je na 1. Ligu připraveno! Jak se na novou sezónu těší středočeský trenér Jan Falař?

HBC Nové Strašecí v minulé sezóně nepostoupilo do play off 1. Ligy, avšak ukázalo, že hokejbal hrát umí. Stejně tak k tomu přistoupil trenér Jan Falař, který svůj tým poctivě připravil na novou sezónu. S jakými cíli budou chtít hokejbalisté ze Nového Strašecí hrát v této sezóně?

Zaměřovali jsme se na rychlostní vytrvalost

Trenére, loňská sezóna se vám příliš nepovedla. Nepostoupili jste do play off, ale porazili jste i ty nejlepší. Co bylo loni špatně?

Zdravím všechny fanoušky hokejbalu a "děkuji" za další převod peněz z mé peněženky do týmové kasy. (smích) Teď už ale vážněji. Já bych to nenazýval tak, že se nám sezóna nepovedla, prostě byly čtyři týmy lepší než my. Měli jsme za cíl čtyřku, ale když jsme neporazili nikoho nad námi, vlastně jen jednou Suchdol, tak co bychom tam dělali? Sehráli jsme ve většině případů dobré zápasy, ať už s ústeckými týmy nebo těmi jihočeskými, bohužel nás trápily špatné začátky utkání, občasné ztráty koncentrace, individuální chyby a neproměňování šancí.

Letos jste k tomu však přistoupili jinak. Letní příprava podle Vás proběhla dobře, na co jste se zaměřovali?

Za trenérský tým můžu říci, že se nic moc v přípravě nezměnilo. Co ale bylo odlišné, byl přístup našich hráčů. Po sezóně jsme měli s hráči mítink, kde jsme si řekli, že pokud chceme hrát výše než v uplynulé sezóně, musíme pro to každý udělat trochu více než doposud. A to se dle našeho názoru povedlo, snad to přeneseme na hřiště. Zaměřovali jsme se na rychlostní vytrvalost, která nám v závěrech utkání občas chybí, a také na dynamiku. Blíže začátku soutěže jsme hodně dbali na individuální situace 1 na 1.

Herně jste poté uspořádali tradiční turnaj O pohár města Nové Strašecí, na kterém nastoupili Piráti či Ještěři a Blatná. Jak se turnaj povedl z Vašeho pohledu?

Turnaj se povedl jako vždy na výbornou, co se organizace týká. Věřím, že by se mnou souhlasili i ostatní účastníci. Co se týká hry, myslím, že turnaj nabídl velmi kvalitní hokejbal od všech týmů. Za mnohé svědčí to, že jediný extraligový účastník skončil až na čtvrtém místě. Za náš tým jsme se nedozvěděli nic nového. To, že máme problém s taktickým pojetím boje, děláme hloupé individuální chyby a zbytečná vyloučení, to jsme věděli a ve zbytku přípravy jsme na těchto věcech pracovali.

Proti Ještěrům a Blatné budete v sezóně nastupovat, takže víte, co čekat. Těšíte se na tyto zápasy?

Já se těším na každý zápas, ať je proti komukoli a byl bych rád, aby to celý tým potažmo klub měl nastaveno stejně. V soutěži může být každý tým úplně jiný než v přípravě. Ať už herně, tak i personálně. My se budeme každý týden připravovat a soustředit na sebe, abychom z kluků dostali maximum. Bez toho to nepůjde. Nejsme na tom individuálně v soutěži nejkvalitněji, ale z mužstva cítím týmového ducha a sílu, kterou jsem za posledních osm let, co jsem u áčka, necítil.

Jak plány středočeského celku z Nového Strašecí klapnou? Autor fotky: Martin Halíř.

Chceme hrát předkolo play off

S jakými cíli budete do 1. Ligy vstupovat letos? Co bude úspěch a co neúspěch?

Chceme hrát předkolo play off, to je bez debat náš letošní cíl, vše ostatní bude zklamání. Ale když to nevyjde, tak se také svět nezbortí. Hlavně si přeji, abychom v této zvláštní době, kterou ovlivňuje mnoho faktorů a lidé jsou víceméně nešťastní, dobře bavili sebe a naše skvělé fanoušky.

Přivedli jste do týmu nové tváře? Jak se tým změnil?

Situace ohledně příchodů a odchodů je pro letošek vyvážena. Mám velkou radost, že se nám nastálo vrátil z Kladna náš odchovanec Vojta Frolík, z KOVA k nám přišel Petr Benda, po několika sezónách se vrátil do áčka Franta Brada a na větším zapojení jsme se dohodli s Martinem Wittmayerem. Kariéru přerušili z osobních nebo pracovních důvodů asi tři hráči. Takže vlastně "šul nul". Pokud by měl do týmu ještě někdo přibýt, musela by to být opravdu posila, která nebude hrát druhé housle, což není, ale nevidím to jako moc pravděpodobné. Co máme s kolegou Vaškem Pavlíkem za takový interní cíl, je zapojení většího počtu juniorů než v loňské sezóně, kdy jsme využívali pravidelněji maximálně dva až tři mlaďochy. Letos se chceme blížit číslu šest. Jak ale kluci od nás sami ví a jak by to mělo být pravidlem, nic není zadarmo a musí se o své místo v sestavě poprat. K tomu jim pomůže pouze tvrdá práce v trénincích a dobře nastavená hlava.