Vyšší ligy

Tygři z Mladé Boleslavi opět okusí tempo 1. Ligy! Jak se na tuto štaci těší předseda klubu Tomáš Norek a trenér Tygrů Roman Hnátek?

Mladoboleslavští Tygři v 1. Lize již dříve působili a nevedli si vůbec špatně. Poté Středočeši sestoupili do 2. Ligy, jež v minulém ročníku vyhráli a právem se vrátili do druhé nejvyšší soutěže. Jakou radost to dělá předsedovi Tygrů Tomáši Norkovi? A jak svůj tým na sezónu připravil Roman Hnátek?

Tým je natěšený

Pánové, loni jste vyhráli 2. Ligu, jaká euforie v týmu byla? A jak vás těší návrat do druhé nejvyšší soutěže?

RH: Po dlouhé době se v Boleslavi vyhrála soutěž a kluci to řádně oslavili. Poté došlo na otázku, jestli jít hrát o stupeň výše, vedla se o tom dlouhá debata. Nakonec padlo rozhodnutí, že to zkusíme. Především se řešily věci ohledně propozic tak, aby tým mohl důstojně odehrát druhou nejvyšší soutěž a nedostal se do finančních nebo jiných problémů. Nakonec jsme byli, myslím, v tomto směru nad očekávání úspěšní, i když reálně to samozřejmě budeme vyhodnocovat až po konci sezóny. Děkujeme všem partnerům, že do toho s námi šli.

Jak se na prvoligovou sezónu těšíte a s jakými cíli do ní Tygři půjdou? Co vás na 1. Lize láká?

RH: Tým je natěšený, ale musíme ho držet při zemi. Chceme postupovat zápas od zápasu. Nevíme totiž, co nás čeká a s jak velkým skokem ve kvalitě soupeřů se budeme muset vyrovnat. Je to přeci jenom soutěž, kterou jsme sice před pár lety hráli, ale týmy se obměnily a hra se také posunula jiným směrem. Bereme to jako velkou výzvu.

Čeká vás spousta nových celků? Jak se těšíte na Divizi Východ? Který soupeř vám přijde nejatraktivnější?

RH: Skupina východ nám byla přisouzena, i když jsme na dost na západě. V tomto směru je soutěž geograficky dost nevyrovnaná a je to podle nás trochu škoda. Atraktivita? Těžko říct. Zajímavé budou zápasy s Kovem, Pardubice budou silné, když doplní tým z extraligového Áčka. Polička je dlouhodobě na vrcholku první ligy, Brno by také mělo být hodně nepříjemné. Malenovice a Ježci jsou pro nás velká neznámá. Každý zápas bude výzva a budeme se chtít soupeřům minimálně vyrovnat.

Jak si Tygři v 1. Lize povedou? Zdroj fotky: HBC Tygři Mladá Boleslav.

Každý zápas bude výzva

Budete tuto sezónu odehrávat se stejným kádrem, který získal loni titul ve 2. Lize? Nebo došlo k nějakým příchodům?

RH: Ano, budeme hrát s týmem, který loni získal titul. Pár jmen možná doplníme, ale budou to z drtivé většiny hráči, kteří již kdysi nastupovali za Tygry a mají ke klubu vztah.

Jak na 1. Ligu probíhala letní příprava? To je otázka spíše na trenéra.

RH: Příprava začala po škodovácké celozávodní dovolené (tedy začátkem srpna), tréninkové jednotky probíhaly třikrát týdně. Byla cíleně zaměřena na to, že budeme hrát vyšší soutěž. V září bychom měli začínat s Kovem, ale de facto se do ligového kolotoče dostaneme kvůli žádostem soupeřů o termínové přesuny až v říjnu. Je to poměrně nepříjemná situace, budeme se muset vyrovnat s nedostatkem zápasové praxe, kterou se budeme snažit nahradit jinak.

V první zápase sezóny vyzvete KOVO, které sestoupilo z Extraligy. Co od zápasu očekáváte?

RH: V tuto chvíli těžko odhadovat, jak sestup soupeře ovlivnil. Bude záležet, jaký tým postaví do soutěže, jednoduché to ale nebude. Loni jsem dva zápasy Kova viděl a zápas vidím vyrovnaný, budou rozhodovat maličkosti.

Co klubu postup do 1. Ligy přinesl? Myslíte, že to přitáhne nové děti do klubu nebo fanoušky do ochozů?

TN: Myslím, že postup ve větším měřítku neovlivní ani děti, ani fanoušky, i když bychom byli rádi. V tak malém městě, jako je Mladá Boleslav (cca 45 000 obyvatel) působí hned tři extraligové sporty, které jsou momentálně ekonomicky i marketingově silnější. Hokejbal děláme víceméně na rodinné bázi, nicméně už v průběhu minulé sezóny si lidé k našemu relativně malému sportu cestu našli a budeme doufat, že tento trend bude pokračovat.