Vyšší ligy

Jsem rád, kdykoliv si můžu jít zahrát, říká odchovanec Kert Parku Jakub Kovárník, souběžně hájící barvy prvoligového Berouna

Beroun loni ve 2. lize nedosáhl na celkové vítězství, i přesto si letos zahraje vyšší soutěž. Členem týmu bude opět i Jakub Kovárník, který zároveň nastupuje v Extralize za mistrovský Kert Park. Jak hodnotí uplynulé zápasy nového ročníku, je spokojen s oběma svými kluby a jak vnímá 1. ligu?

Druhý zapas se hodnotí hodně špatně

Ačkoliv jste loni s Berounem v semifinále play off 2. ligy nestačili na Mladou Boleslav, nachází se Váš tým nyní o ligu výše. Co klub vedlo k takovému kroku?

Na tuhle otázku bohužel neznám odpověď. Co klub vedlo k tomu jít o ligu výš nevím, ale já jsem za to osobně velmi rád. Chtěl jsem jít hrát 1. Ligu, a tím že se do ní Beroun posunul, tak se mi to splnilo.

První liga je nabitá kvalitními celky. Myslíte, že s týmem dokážete při takové konkurenci uspět? Co si vůbec od letošní sezóny slibujete?

První liga je hodně vyrovnaná a dá se říct, že tam člověk nepotká slabý tým. Zatím za sebou máme jenom dva zápasy, takže je to těžké hodnotit, ale první zapas s Budějovicemi byl za mě velmi vyrovnaný a škoda že jsme neurvali nějaké body. Druhý zapas se hodnotí hodně špatně, tam jsme byli o dva stupně níže, než byla Blatná.

Úvodní zápas v druhé nejvyšší republikové soutěži úspěch nepřinesl, dle statistik jste však s budějovickým Pedagogem odehráli vyrovnané utkání. Jaké jste si ze zápasu odnesl dojmy a kolik skutečně chybělo k prvním bodům do tabulky?

S Budějovicemi to byl za mě velmi vyrovnaný zápas a náš výkon nebyl vůbec špatný, tak si myslím že nám chybělo i trošku štěstí, abychom na ty body dosáhli.

Jakub Kovárník v dresu berounských Keltů. Kam jim pomůže v prvoligové sezóně? Zdroj fotky: SK Kelti 2008.

Nějaké nabídky přišly, ale jak jsem se dozvěděl, že jde Beroun hrát 1. Ligu, tak se nebylo o čem bavit

Byla to pro vás premiéra, nebo s 1. ligou již nějakou zkušenost máte? Přemýšlel jste někdy, že byste vyzkoušel ještě další výzvu v podobě přechodu k ligové konkurenci, nebo pro Vás Berounem možné změny dresu skončily?

Zkušenosti s 1. Ligou nějaké malé mám, ještě když jsem hrál v juniorce, tak jsme měli s klukama vyřízeny střídavé starty do Přelouče a něco jsme tam společně odehráli. Nějaké nabídky přišly, ale jak jsem se dozvěděl, že jde Beroun hrát 1. Ligu, tak se nebylo o čem bavit.

Souběžně s působením v Berouně, hájíte i barvy několikanásobného vítěze Extraligy, pražského Kert Parku. Je pro Vás veliký rozdíl mezi utkáním v 1. lize a v Extralize? Která soutěž Vám osobně vyhovuje více?

Tohle se porovnává strašně těžko. Za mě bych řekl, že 1. Liga je trosku silovější a Extraliga je zase o té šikovnosti, ale spoustu týmů by se těm extraligovým vyrovnalo. Je mi to asi jedno, kde hraju, protože jsem rád, kdykoliv si mužů jít zahrát.

I za Kert jste letos stihl odehrát vítězné derby s Hostivaří. Dostáváte v Extralize tolik prostoru, kolik byste si představoval, nebo je právě přetlak ve Vašem mateřském klubu důvodem angažmá v Berouně?

Tak to vůbec není, se svým prostorem v Kertu jsem nad míru spokojený. Důvod střídavého startu byl spíš ten, že bych o víkendu neměl co dělat a v Berouně je super parta kluků, kam vždycky rád přijedu.