Mládež

S letní přípravou spokojený není, přesto má trenér juniorů pražského Kova Martin Svoboda pro letošek pevně stanovený cíl

Minulý ročník skončil pro Pražany neslavně, když jim baráž o play off unikla o jediný bod. Nová sezóna přináší šanci na reparát a juniorům za zády stojí trenér Martin Svoboda. Jak je se svými svěřenci spokojen a co od nich očekává?

Trápilo nás hlavně důraznější zakončení

Loňská sezóna se Vám pravděpodobně nevydařila, tak jak by si mnozí v týmu představovali, a to nemluvíme jen o juniorské kategorii. Můžete stručně shrnout své dojmy z předešlého roku a najít příčinu absence ve vyřazovacích bojích?

Ano, loni byl náš cíl se do vyřazovací části dostat, respektive do turnaje o play off, bohužel se nám to o bod nepovedlo, což pro nás bylo určitě zklamání, protože si myslím, že jsme tam zcela jistě být mohli. Příčin je rozhodně celá řada, měli jsme velmi mladé mužstvo (žádného hráče nejstaršího ročníku), občas jsme se potýkali s vyšší absencí při zápasech, ať už ze zdravotních, osobních či jiných důvodů, nedokázali jsme udržet koncentraci v obranné činnosti po celý zápas a v neposlední řadě nás trápilo i lepší, a hlavně důraznější zakončení.

Udělali jste nějaká následná opatření? Myšleno, zda jste se rozhodli změnit nějak přístup, více členy týmu cepovat a zintenzivnit přípravu na nadcházející ročník?

Snažíme se navázat na způsob hry, který jsme již loni tak nějak začali více trénovat a občas jsme se o to pokoušeli i v zápasech, více dbát na důslednost uvnitř týmu i klubu jako takovém a postupnou prací na trénincích se snažíme hráče posunout k lepším výkonům.

S tím se pojí i otázka letní přípravy. Jak vypadá na Kovu, a zaznamenala v návaznosti na loňské neúspěchy nějaké změny? Proběhlo například nějaké soustředění, a pokud ano, týkalo se všech kategorií, nebo pouze vybraných?

Úplně na rovinu musím říci, že bohužel letní příprava se nám už nějakou dobu nedaří tak, jak bychom si od hráčů představovali. Takže docházka juniorů v prvních týdnech přípravy byla velmi tristní a ani ke konci srpna se o moc nezlepšila, což se samozřejmě pak projeví minimálně v zářijových zápasech, kde chybí souhra i kondice. Soustředění jsme nakonec i z výše uvedených důvodů neuskutečnili.

Úplně na rovinu musím říci, že bohužel letní příprava se nám už nějakou dobu nedaří

Jak jste aktuálně spokojen se svými svěřenci? Nepřál byste si rozšíření kádru nebo navýšení počtu tréninků? Vidíte u týmu potenciál vylepšit umístění z minulého roku, propracovat se do play off a i tam soupeře potrápit?

Kádr se nám nepodařilo úplně udržet tak, jak bychom si představovali, takže by se nám ještě pár hráčů hodilo. Zkoušíme ještě rozhazovat sítě, tak snad se podaří kádr trochu doplnit. Nicméně to jádro loňského týmu tady stále je a vnímám jeho odhodlání se letos poprat o lepší výsledky než loni. Chceme se pohybovat v tabulce výše než loni, play off je letos naším cílem. Zároveň chceme zapracovat do týmu mladší hráče a celkově připravit kluky i pro A-tým.

Jak podporujete prolínání kategorií ve Vašem klubu? Necháváte juniory nastupovat i za mužské kategorie, i kdyby to mohlo ohrozit jejich nástup v zápase juniorské Extraligy? Půjčujete si také v případě potřeby hráče z dorostu?

Prolínání hráčů kategoriemi v klubu určitě maximálně podporujeme, chceme dávat a dlouhodobě dáváme šanci hráčům dorostu a chceme, aby se, pokud možno, co nejvíce hráčů zapojilo i do mužských kategorii (A i B tým mužů). Obecně máme domluvu, že primárně hráč hraje svoji kategorii, ale samozřejmě spolu v rámci klubu komunikujeme mezi trenéry i hráči a vždy se nějak domluvíme. Navíc letos A-tým mužů hraje v neděli, stejně tak dorost, takže naše sobotní zápasy se s dalšími tolik nepřekrývají.

Jak hodnotíte výkon mužstva v úvodních 2 zápasech? Považujete 3 body za dostatečný nástup nebo jste se cítil na víc?

Osobně jsem byl přítomen jen na tom prvním zápase v Novém Strašecí a ten jsme odehráli v podstatě pouze po jednom tréninku v kompletním složení a tomu také odpovídala hra. Nebylo tam úplně to, co bychom po hráčích chtěli, a co jim budeme muset znova připomenout a potrénovat, ale byla vidět určitá kvalita, díky které jsme v těch důležitých momentech dali góly nebo na druhé straně dobře ubránili aktivitu soupeře, takže výsledek pak tomu odpovídal.