Mládež

Budu se snažit prosadit i v bráně Béčka říká teprve osmnáctiletý juniorský gólman pražského Kova Peter Jánošík

V Extralize juniorů nastupuje jako jednička za Kovo Praha, nyní si však odbyl i premiéru za mužskou rezervu. Jak Peter Jánošík hodnotí prohru na úvod 2. ligy? Co si myslí o dospělém hokejbale? A jakou má představu o vývoji nového ročníku jak v rámci juniorky, tak v rámci soutěže B týmu?

Hra byla o něco rychlejší, tvrdší a také kvalita zakončení je větší

O víkendu jste si odkroutil premiéru ve 2. lize v dresu Kova B. Jak na Vás hra působila oproti té, kterou znáte z Extraligy juniorů, a jaké dojmy jste si ze zápasu odnesl?

Hra byla o něco rychlejší, tvrdší a také kvalita zakončení je větší. Ale mé osobní dojmy jsou velice pozitivní, protože si myslím, že jsem podal dost kvalitní výkon. Možná i kvalitnější, než jsem očekával od prvního startu ve vyšší mužské soutěži. K adaptaci na mužský hokejbal pomohla i ta minulá sezóna v Pražské lize za Medvědy.

Nedělní utkání nakonec skončilo neúspěchem a body brala Hostivař. Dokážete zhodnotit výkon mužstva a z pozice brankáře najít příčinu prohry?

Myslím si, že zápas to byl dost kvalitní z obou stran i přes to, že to byl náš první zápas v sezóně, takže ta komunikace na hřišti ještě trošku vázla, ale jinak si myslím, že je na čem stavět. Příčinou prohry byla za mě trošku smůla v zakončení, ale i góly které jsme inkasovali byli smolné.

Již dříve jste nastoupil do pár zápasů v Pražské lize za Medvědy. Uvidí Vás fanoušci ještě v jejich barvách, nebo to byla záležitost na jednu sezónu? Jak vůbec na zápasy v oblastní soutěži vzpomínáte?

Ano, už jsme domluveni, že budu chodit chytat Medvědům i v letošní sezóně. Vzpomínám na chytání v této soutěži v dobrém, jelikož je to další příležitost, jak se dostat do brány a chytat v zápasech, což je pro brankáře ten nejlepší trénink. Navíc se tam dost střílí, takže se tam rozhodně nenudím.

Brankář z Palmovky, Peter Jánošík, je budoucností KOVA. Chytne se i v Extralize mužů? Zdroj fotky: TJ KOVO Praha. 

Asi největším problémem je neefektivita v zakončení

Plánujete se nadále zapojovat do činnosti mužského B týmu Kova, nebo se spíše chcete soustředit na juniorskou Extraligu?

Určitě se budu snažit prosadit i do brány Béčka, ale samozřejmě hlavní priorita je Extraliga juniorů.

Dokážete na základě prvního odehraného utkání posoudit šance Kova B na nějaký úspěch v probíhající sezóně?

Těžko se mi to odhaduje, jelikož moc zápasů ještě odehráno nebylo, ale myslím si, že máme kvalitní tým, který navíc doplňují jak hráči juniorky, tak i A týmu.

Ani v rámci juniorské soutěže se Kovu příliš nedaří. Troufnete si říct, kde vás tlačí největší bota? Jak vidíte letos šance juniorky na umístění zajišťující účast ve vyřazovacích bojích?

Asi největším problémem je neefektivita v zakončení a také jsme některé zápasy museli odehrát bez našich opor. Oba zápasy, ve kterých jsme hráli v plné sestavě, jsme vyhráli, takže si myslím, že pokud se budeme scházet v plné sestavě, tak máme šanci uhrát dobrý výsledek s každým soupeřem a můžeme se tak pokusit umístit se v tabulce na co nejlepším místě.