Ostatní oznámení

Další osud regionálních soutěží aneb na slovíčko s Markem Skramužským...

Většina hokejbalistů v regionu netrpělivě vyhlíží nejen restart tréninkových aktivit, ale také koření našeho sportu – soutěžní zápasy. Co je možné na tomto poli v následujících týdnech očekávat a na čem pracuje regionální ligová komise jsme se mimo jiné zeptali jejího předsedy Marka Skramužského.

Marku, soutěže od října prakticky stojí. Přibliž nám, prosím, ve zkratce, co bylo hlavní náplní činnosti regionální ligové komise od té doby?

Náplní regionální ligové komise bylo především bedlivě monitorovat hygienickou situaci spojenou s koronavirem a s tím spojená vládní omezení a nařízení, která od října zcela zastavila hokejbalové soutěže a sport obecně. Když už se začalo blýskat koncem loňského roku na lepší časy a byl v rámci výkonného výboru schválen a připraven plán na restart a dohrání soutěží od února letošního roku, epidemická situace a třetí vlna koronaviru nám všechny plány dokonale zbourala.

Snažili jsme se po dobu přerušení soutěží alespoň předávat informace do klubů, jak by se situace ohledně hokejbalových soutěží mohla dále vyvíjet, i když my sami jsme samozřejmě nedokázali předpovídat, jakým směrem se epidemická situace bude ubírat. Nechtěli jsme však jen čekat, ale naopak mít v záloze řešení, jak postupovat, až to situace dovolí.

Jakým způsobem spolupracuje regionální ligová komise s tou svazovou?

Někdy v polovině března jsme iniciovali schůzku se svazovou ligovou komisí. Od té doby proběhly už dvě schůzky, ta poslední těsně před velikonočními svátky a byly na nich popsány obrysy možného restartu sportu s tím, že až situace bude přehlednější, budeme postupovat v koordinaci se svazovou ligovou komisí a přesnější informace předávat hokejbalové veřejnosti v našem regionu. Vzhledem k tomu, že se v minulém týdnu udála zásadní změna na postu ministra zdravotnictví, která nám nejprve dala naději na sportovní aktivity, aby ji obratem zase odebrala, tak další informace od Národní sportovní agentury směrem k národním sportovním svazům budou průběžně následovat. Očekávám proto, že v průběhu příštího týdne bychom měli mít už bližší informace na základě další schůzky se svazovou ligovou komisí.

V posledních týdnech, zdá se, pandemie brzdí... Jak vypadá aktuální situace ohledně možného restartu soutěží?

Situace se sice posunula, minulý týden bych ještě řekl, že významně, jelikož od pondělí mělo dojít k rozvolnění organizovaného amatérského sportu, ale tím, že se tak na poslední chvíli nestalo, je vidno, že je stále velmi křehká a vyvíjí se dynamicky až překotně. Vzhledem k tomu, že rozvolnění bude probíhat v několika cyklech, důležité bude vždy vyhodnocení epidemické situace v rámci každé fáze rozvolnění. Na základě toho budeme moudřejší a budeme znát zřejmě další kroky rozvolňování, které by mohly následovat. Osobně si myslím, a můj odhad je, ale nechci, aby mě někdo bral za slovo, že soutěžní aktivity v rámci regionálních soutěží by mohly být umožněny v druhé polovině května.

Jaký formát by mohly soutěže mít? Uvažuje se o termínovém přesahu do prázdnin?

Informace k částečnému rozvolnění organizovaného amatérského sportu je relativně čerstvá a týká se zatím pouze přípravy pro sportovní akce konané v rámci soutěží organizovaných sportovními svazy, ne samotných akcí čili soutěžních utkání. Bližší informace o dalším rozvolnění jistě budou následovat v nejbližších dnech. Podle mých informací se ale předpokládá pokračovat v rozvolňování v přesně stanovených cyklech, které by měly nejdříve umožnit soutěžní utkání nejvyšších soutěží, následně soutěží mládeže až po nejnižší soutěže.

Situaci proto bedlivě sledujeme a na základě informací, které se k nám postupně dostávají, se budeme snažit připravit modely soutěží, které buď dokončí stávající, nebo je nahradí. Budeme však postupovat koordinovaně se svazovou ligovou komisí, proto bychom nyní neradi předbíhali a činili jakékoliv závěry, protože příští týden by měla proběhnout schůzka se svazovou ligovou komisí ohledně dalších informací a postupů. Zatím je v této otázce několik neznámých, které se snad postupem času vyjasní.

K druhé části otázky ale mohu říct, že i představou vedení svazu a jeho ligové komise je, aby soutěže pokračovaly, ať už v jakýchkoliv formátech, jelikož výpadek o další sezónu by mohl mít negativní dopady na členskou základnu. V otázce přesahu do prázdnin u soutěží mládeže probíhaly debaty v horizontu nejvýše týdne, u soutěží dospělých pak až do průběhu celého července. Každé soutěžní prostředí je ale jinak specifické, proto i v našem regionu proběhne nad touto otázkou diskuse v rámci schůzky s kluby.

Sezóna bude každopádně výrazně kratší... Je v této souvislosti ve hře vratka části startovného jednotlivým klubům nebo se uvažuje o jiné formě „kompenzace“?

Až budeme znát přesnou podobu soutěží, budeme o této otázce diskutovat na výkonném výboru. Respektive o ní diskutujeme už od loňského podzimu, kdy musely být soutěže přerušeny. Po loňské sezóně jsme se domnívali a věřili tomu, že situace byla výjimečná a dopadem koronaviru ojedinělá. Klubům jsme nabídli náhradu formou Letního poháru. Převážná většina jich situaci pochopila a dalo by se říct, že nenárokováním vratky nebo poměrné části startovného, region podpořila.

Jsme si však této situace dobře vědomi, proto budeme řešit úlevy, vratku startovného, kompenzace týmům (či jak to nazveme) do následující sezóny až po té letošní dokončené. Zpracujeme si po ní přesnější dopad přerušení soutěží na náklady regionu se soutěžemi spojenými a vyhodnotíme rozsah omezení týmů v počtu odehraných utkání v průběhu ročníku.

A na závěr jedna osobní otázka... Jak se připravuješ na restart soutěž ty osobně?

Děkuji za optání. Mně naopak tento soutěžní výpadek pomohl po fyzické stránce. Do té doby jsem byl v kolotoči hokejbalových a hokejových utkání, zatímco jakmile bylo kolektivní sportování znemožněno, začal jsem se připravovat, snad poprvé za dvacet let, co hraji amatérské soutěže, s kondičním trenérem. Takže od podzimu nejméně třikrát týdně piluji kondici.

Na závěr bych chtěl všem popřát pevné zdraví a budu se těšit na setkání na hřištích nebo mimo ně. Doufejme, že se soutěže rozeběhnou co nejdříve, jistě je většina z nás už natěšena, až zase popadneme hokejku...