Mládež

Beroun zatím jedním z favoritů na letošní boj o nejcennější juniorskou trofej. Zásadním podílem přispívá aktuální lídr kanadského bodování Lukáš Horel

V juniorské soutěži se neztratil ani minulý rok. Tentokrát však mladý útočník Berouna vlétl do sezóny jako blesk a může se chlubit již 19 body. Dokáže Lukáš Horel s Berounem zabojovat o titul? O víkendu by mohla napovědět očekávaná odveta s konkurenční Elbou z Ústí nad Labem.

Byli jsme hladoví, ale kolikrát bezzubí

Beroun letos vstoupil do juniorské Extraligy lépe než v předchozím ročníku. Přijde Vám soutěž aktuálně méně náročná, nebo byste spíše řekl, že tým okolo Vás má naopak větší kvalitu?

Začal bych tím, že každým rokem se všem týmům mění šance na výhru. Věkové omezení způsobuje spoustu změn a každému týmu trvá jinak dlouho, než si tým sedne jak v kabině, tak na hřišti. My máme tu výhodu, že se toho u nás moc nezměnilo. Odešlo pár hráčů a gólman. Všichni byli důležitou součástí týmu, nicméně máme skvělé hráče, hráčky i brankáře, kteří ztráty z minulého roku zvládají nahradit.

Ačkoli věkem spadáte do juniorské kategorie až letos, nastupoval jste za Beroun v juniorské soutěži už loni. Vzhledem k umístění po základní části asi nebyl konec ve čtvrtfinále play off vyloženým zklamáním, ale nepředstavoval jste si přeci jen i víc?

Minulý rok byl pro nás v juniorce premiéra, takže trenéři museli naše ambice trochu korigovat. Byli jsme hladoví, ale kolikrát bezzubí. Museli jsme častokrát čelit starším a zkušenějším týmům. Beru jako úspěch, že jsme se probojovali do play off a tam předvedli výkony, za které se nemusíme stydět. Ve výsledku si myslím, že jsme si minulou sezonu moc užili a nabrali cenné zkušenosti do těch nadcházejících.

Co ambice pro letošní sezónu? Zatím to v týmu šlape a po neúplném 8. kole se držíte na první příčce. Myslíte si, že byste mohli základní skupinu ovládnout, případně se propracovat až k titulu?

Cíle v té letošní sezoně máme ty nejvyšší. Průběžné první místo je pro nás obrovská motivace a budeme ho bránit zuby nehty. Věřím, že když budeme poctivě trénovat a soustředit se pokaždé jen na následující zápas, máme na to se v soutěži dostat daleko.

Lukáš Horel vévodí v juniorské Extralize kanadskému bodování v Divizi Západ. Zdroj fotky: SK Kelti 2008.

Nutno říci, že bez skvělých spoluhráčů bych byl těžko lídr statistik

Individuálně Vám taktéž letošek vychází a na svém kontě máte už nyní více bodů než loni za celou sezónu v kterékoli soutěži. Není divu, že průběžně vedete kanadské bodování ligy. Věříte, že si pozici udržíte až do konce sezóny? Jak moc si na svých individuálních výkonech zakládáte?

Záludná otázka. Nutno říci, že bez skvělých spoluhráčů bych byl těžko lídr statistik. Jestli mi to vydrží nedokážu říct, naše útočné trio se skvěle doplňuje a myslím, že je jen otázka času než se i Matěj s Denisem posunou v bodování také nahoru. Samozřejmě jsem rád, že se mi daří i individuálně, ale na prvním místě jsou vždy výkony týmu a jsem rád, že jsem svými body mohl přispět.

Vašim týmovým i individuálním statistikám prospěla nedávná demolice posledního Rakovníku, nicméně tento víkend na Vás čeká odveta s ústeckou Elbou, která již jednou letos Beroun porazila. Jak vidíte tento střet? Povede se odplata, nebo je Ústí příliš silnou konkurencí?

Je důležité podotknout, že Rakovník nebyl v nejsilnější sestavě a tři body byly „povinností“. Zápas s Elbou bude o dost náročnější. Víme, kde jsme dělali v předchozím zápase chyby a v odvetě se jich pokusíme vyvarovat. Taky víme, že když vyhrajeme, první místo v tabulce zůstane naše.

Letos jste si také odbyl pár premiérových utkání za A tým v rámci první ligy. Jaké jste si odnesl dojmy z dospělého hokejbalu? Sníte o tom, že byste si někdy zahrál Extraligu, ať už v Berouně, nebo jinde?

Jsem rád, že nastupuji i za chlapy. Dospělý hokejbal je rychlý a nekompromisní. Nikdo se tam s nikým nemaže, a to je adrenalin, který mě baví. Že bych teď nějak přehnaně snil o extralize, to ne, ale rád bych si ji někdy zahrál v dresu s keltem na hrudi.