Ostatní oznámení

Bez změny přístupu to nepůjde, říká Tomáš Chmel...

K dalšímu ze série rozhovorů, které předchází toužebně očekávanému restartu soutěží, jsme pozvali předsedu regionální komise rozhodčích Tomáše Chmela. Početní stav rozhodčích v regionu se dostal na kritickou úroveň, i proto bylo skutečně o čem mluvit…

Tomáši, je veřejným tajemstvím, že rozhodčích (natož kvalitních) je dlouhodobě nedostatek. Jak se komise rozhodčích snaží s touto situací vypořádat?

Bohužel je tomu tak, nejenže nemáme k dispozici dostatečný počet kvalitních rozhodčích, ale my nemáme k dispozici prakticky žádné rozhodčí. Bez velké pomoci svazové komise rozhodčích (KR) bychom nebyli schopni obsadit skoro polovinu utkáních v regionu. Situace je vážná a snažíme se vymýšlet jak programy pro mladé zájemce, tak zároveň se snažíme dělat všechno proto, aby si komunita v Praze a středních Čechách uvědomila situaci a také se zapojila do dění kolem rozhodčích.

Co jste v tomto směru podnikli v této sezoně, která díky absenci soutěžních zápasů poskytuje více prostoru pro případné náborové a vzdělávací aktivity?

Před loňskou nedohranou sezónou jsme přišli s myšlenkou povinných rozhodčích, ale bohužel se to moc neujalo. Tak jako před každou sezónou proběhlo i před touto několik seminářů pro stávající rozhodčí. Bylo vypsáno i mnoho seminářů pro rozhodčí z mužstev pro splnění povinnosti dané propozicemi soutěží, ale zájem ze strany mužstev splnit tuto povinnost byl mizivý. Na jednu stranu chápeme, že když má někdo čas na hokejbal, tak radši hraje, než aby dělal rozhodcovské řemeslo, ale situace je i díky tomuto postoji čím dál složitější. V současné době se připravují schůzky výkonného výboru RSHb a KR s kluby, které mají mládežnická mužstva v kategorii dorostu a juniorů a s mužstvy 2.ligy a Pražské ligy. Na těchto schůzkách bude řešena problematika nedostatku rozhodčích, návrhy řešení a bude představen náborový projekt pro mladé rozhodčí.

Jaká jsou očekávání komise rozhodčích směrem k potenciálním adeptům rozhodcovského řemesla?

Pokud bychom se bavili o ideálním rozhodčím, tak očekávání jsou pestrá, nicméně my si aktuálně nemůžeme vybírat. Budeme rádi za každého, kdo projeví chuť stát se rozhodčím a především bude mít snahu na sobě pracovat. V našich řadách rádi přivítáme muže, ženy i třeba dorostence, kteří mají chuť se věnovat našemu sportu také z jiné strany.

Kombinace pozvánek na školení v kombinace se sankcemi, zdá se, dlouhodobě nefunguje…připravujete proto nějaké novinky? Nutí vás nastalá situace nějak měnit postoj a přístup? Jak?

Neřekl bych, že nefunguje, jen mám za to, že nebylo důsledně vymáháno řídícími orgány daných příslušných soutěží, a tak si z toho většina mužstev nic nedělala. Aktuálně připravujeme velmi nutnou a naléhavou schůzku s kluby. Jak jsem již zmínil na začátku, tak situace je vážná, ne-li kritická. Máme tedy připravené nějaké náměty k diskuzi a připravujeme se i na to, že diskuze nebude jednoduchá. Pokud nedojde ke změně postoje, hrozí nám totiž reálně, že nebudeme schopní regulérně odehrát žádnou mužskou soutěž (2. ligu, Pražskou ligu i Kladenskou ligu).

Co myslíš, že může být hlavním motivačním faktorem pro všechny, kteří váhají, jestli se do procesu náboru a proškolení nových rozhodčích zapojit?

Kromě hmotných benefitů je to především šance, jak našemu sportu v regionu skutečně pomoci v poměrně zásadní chvíli…to není málo. Vzhledem k situaci rozhodčích, jaká v současné době panuje, by mělo být hlavní motivací udržet takový počet a kvalitu rozhodčích, aby se utkání všech soutěží napříč regionem střed mohla regulérně odehrát... Nás v komisi rozhodčích motivuje především velmi kladný vztah k hokejbalu jako takovému, pro některé je to pohyb navíc a v neposlední řadě i finanční ohodnocení, které lze využít na pokrytí vlastních investic třeba právě do hokejbalu. Všichni členové aktuálně pracují ve svém volném čase na tom, abychom se připravili na zmiňovanou schůzku s kluby. Můžeme naplno využít „online prostředí“, a tak doufáme, že účast tomu bude odpovídat. Při možnosti účasti z tepla domova si prostor na zhruba dvouhodinovou schůzku jistě lze udělat.

Co se týče otázky, jak motivovat kluby a ostatní…Na to bohužel musím říct, že #NoRefereeNoGame...pokud chceme hrát hokejbal, bude nutné, aby náborového úsilí určitou formou podpořili všichni zúčastnění…

Je něco, co bys rád hokejbalistům v regionu vzkázal?

Apelujeme na všechny, situace je kritická a bez změny přístupu nás všech to jednoduše nepůjde. Pojďme se pokusit společnými silami vyřešit tuto nepříznivou situaci. Každý z nás může přispět k tomu, abychom se v našem regionu mohli v příští sezoně věnovat našemu sportu způsobem, na který jsme z minulosti zvyklí. #NoRefeereNoGame