Mládež

Coach It Easy: Hostivař je hokejbalovou velmocí mládeže! Čemu to přisuzuje předseda klubu Ondřej Novák?

Nový regionální seriál Coach It Easy se věnuje mládežnickým trenérům či lidem, kteří se starají o mládežnický rozkvět hokejbalu. V regionu Čechy Střed je mládežnickou velmocí HBC Hostivař! Čemu to přisuzuje předseda tohoto klubu? A proč je pro něj práce s mládeží to nejdůležitější?

Svým způsobem se snažíme mít v našem odvětví svůj svět

Pane předsedo, dovolím si říct, že váš hostivařský klub je hokejbalovou velmocí mládeže v celé ČR. Máte týmy v každé mládežnické kategorii, čímž se skoro žádný jiný klub nemůže chlubit. Jak to na Hostivaři s mládeží vlastně začalo?

Díky, za velmoc se v našem malém sportu ale dle mého nemůže považovat nikdo. Za nejúspěšnější klub aktuálně osobně pasuji Beroun, který má, pokud se nepletu, kolem dvou stovek aktivních dětí. Týmy ve všech kategoriích má jinak určitě více klubů. Každopádně k otázce... Už při zakládání Hostivaře v roce 2005 jsme věděli, že naším cílem je a bude především mládež. Za ty roky se pochopitelně vše vyvíjelo a stále vyvíjí, nám hodně pomohla až existence prvního domácího areálu, kde jsme dokázali po roce 2010 hokejbalem zaujmout desítky dětí z městské části a okolí. Dnes už jsme jinde a dětí stále pozvolna přibývá, stejně jako možností.

Řídíte se se mottem „Hostivař je životní styl“, kterým se snažíte získat mládež do vašeho klubu. Jak toto motto funguje? A jaké to je žít hostivařským životním stylem?

Funguje myslím dobře už od samého začátku a stále se to rozvíjí, především díky novému zázemí. Jeden nejmenovaný činovník z jiného klubu nás jednou nazval sektou. (smích) Troufám si tvrdit, že jsme fakt jiní a že naším úhlem pohledu na hokejbal vybočujeme, což ale rozhodně neznamená, že jsme nejlepší, nebo že se můžeme honosit titulem hokejbalové velmoci. Svým způsobem se snažíme mít v našem odvětví svůj svět. Nám a naším členům zřejmě vyhovuje. Kdyby ne, hrají hokejbal jinde, nebo se věnují něčemu smysluplnějšímu.

Vrátím se ještě k mládežnickým týmům, kde jsou důležití také trenéři. Vy je opravdu máte a o každou kategorii se stará někdo jiný. Jak moc důležitý je podle Vás v rozvoji dítěte jak ve sportu, tak v životě trenér? A jak se vám trenéry daří udržet?

To máte zkreslené informace, trenérů máme v poměru k počtu dětí žalostně málo a v posledních dvou letech to pociťujeme více a více. Trenér je každopádně důležitá postava v životě jakéhokoliv dítěte. Mít dar zaujmout dítě nějakou činností, mít přirozenou autoritu, samostatnost, iniciativu a současně um potlačit vlastní ego, to už dneska není samozřejmost. Ten entuziasmus z lidí v současném uspěchaném světě s x možnostmi vyprchal. Hledat v budoucnu trenéry nejen do hokejbalu, bude stále větší nadlidský úkol. Naší jedinou cestou je doufat, že se k trénování dalších generací odhodlají hráči, kteří z nějakého důvodu přestanou sami aktivně hrát a budou mít ke klubu a tomuto sportu citový vztah.

Ondřej Novák směřoval Hostivař vždy k mládeži, avšak v každém městě je to rozdílně náročné, tvrdí. Zdroj fotky: HBC Hostivař.

Děti vzhlíží ke všemu, co je jim v daný moment prezentováno

Zmínit musím i váš A-tým v Extralize, kde hrají většinou mladé vyrostlé hokejbalové talenty. Je to také menší tahák pro menší hokejbalisty, že je motivují právě tito mladí hráči? Jak moc k nim podle vás vzhlížejí?

Děti vzhlíží ke všemu, co je jim v daný moment prezentováno. Jestli je to hráč Áčka nebo youtuber, je celkem jedno. Pro ně je sport zábava v kolektivu kamarádů, a právě zábava je pro ně největší motivací k tomu, aby přišli na další trénink. Že jim občas přivedeme na trénink hráče Áčka a podepíše jim kartičky, to je vždy milým zpestřením, že by to ale pro někoho byl motor k tomu, aby začal více makat, to ne.

Co pro to, aby hokejbal v Hostivaři byl nadále úspěšný, děláte? Snažíte se vymýšlet stále nějaké nové zajímavé akce? Přeci jenom v Praze je největší koncentrace sportovních oddílů. Jak složité je konkurovat například hokeji či fotbalu v hlavním městě?

V poslední době se nám otevírají nové možnosti a tomu jsme přizpůsobili i nový koncept. V zásadě jde o to, nabídnout nejen našim členům i jiné alternativy zábavy, než je jen hokejbal. Přibylo akcí pro veřejnost z nejbližšího okolí, ať už šlo o sportovní odpoledne, letní kino v areálu či v posledních týdnech Mikulášská. Zásadní je pro nás také rozvoj možností v areálu, tedy další a další investice. Co se týče konkurence, tou pro nás určitě nejsou jiné sporty nebo kluby.

Kdybyste mohl dát jiným klubům radu, která se týká rozvoje mládeže a náborových akcí, co byste poradil?

Nevím, nic moc mne nenapadá. V každém městě je jiná kultura, společnost, možnosti. Každý musí najít to své, čím může zaujmout nové hokejbalisty. Důležité je nesedět v koutě a myslet si, že něco přijde samo.