Mládež

Nejdůležitější je pro mě dostat se na MSJ v Liberci, hlásí talentovaný Radim Houška z Hostivaře.

Kapitán hostivařského dorostu letos pravidelně nastupuje i v dresu juniorky. Nově obdržel i pozvánku do A týmu Pražanů. Jak hodnotí své hokejbalové zážitky z úvodu jara? Podaří se mu probojovat do finální nominace na MSJ? A jaké další cíle si klade pro aktuální sezónu?

Může se stát cokoliv, ale naším hlavním cílem je postoupit přímo na finálový turnaj.

Hostivařský dorost vstoupil do jarní části jako uragán a ve dvou zápasech nasázel 24 gólů. Co stálo za zvýšenou produktivitou týmu? Hrála roli zimní příprava, nebo spíše šlo o méně náročné soupeře?

Řekl bych, že obojí. Nevím, jak probíhala zimní příprava v jiných týmech, ale myslím si, že my jsme měli velmi kvalitní zimní přípravu. Měli jsme natrénováno a proti soupeřům z druhé části tabulky to šlo samo. Určitě to byl výborný vstup do jarní části sezóny.

Aktuálně se vaše kategorie nachází na třetím místě divize východ a pokračujete v pronásledování obou týmů z Pardubic. Věříte, že můžete nakonec ovládnout základní část?

Tak určitě. Může se stát cokoliv, ale naším hlavním cílem je postoupit přímo na finálový turnaj. I když to nebude lehké, tak uděláme maximum proto, aby nám to vyšlo.

Pravidelně již nastupujete i za tým juniorů. Ti aktuálně bojují ve skupinové nadstavbě o možnost zahrát si i letos v play off. Jak to dopadne? Myslíte, že je reálné uvažovat o obhajobě titulu?

Bude to ještě dlouhá cesta, která musí být bezchybná. Pokud kluci příští týden porazí Prachatice, tak jim nebude nic stát v cestě do play off. Šance je vždycky, ale dokud neskončí nadstavba, tak je těžké o tom uvažovat. Moc bych jim přál obhájit titul a být toho součástí.

Hostivařský Radim Houška si svými výkony řekl o pozvánku do A-týmu Hostivaře! Zdroj fotky: HBC Hostivař.

Pozvánka do A týmu pro mě byla velkým překvapením

Za své výkony jste obdržel premiérovou pozvánku do A týmu a debut jste si odbyl v zápase proti Dobřanům. Jaké bylo poprvé nakouknout do dospělého hokejbalu, a to rovnou v nejvyšší soutěži? Byl jste se svým výkonem spokojen?

Pozvánka do A týmu pro mě byla velkým překvapením, ale zároveň i motivací. Nikdy by mě nenapadlo, že bych hrál s těmi nejlepšími hráči naší země, jako je Čejka, Kucharčík, Jirka Vaniš a další. Popravdě jsem byl trochu nervózní, ale naštěstí to vyšlo docela dobře. Se svým výkonem jsem nebyl nespokojen, ale vždycky to může být ještě o něco lepší. Určitě to byla skvělá zkušenost.

S A týmem aktuálně chodíte i trénovat. V čem se liší tréninky mužů, oproti těm mládežnickým? Které pro sebe vidíte jako přínosnější? Chodíte stále trénovat jak s dorostem, tak s juniorkou, nebo z časových důvodů musíte některou kategorii šidit?

Tréninky áčka jsou fyzicky i herně na jiném levelu, oproti těm s dorostem. Vždycky se mi hrálo lépe ve starších kategoriích, takže si myslím, že mi dají něco víc tréninky juniorky a áčka. Snažím se chodit na všechny tréninky, jenom někdy to nevyjde kvůli škole.

Na základě těchto zkušeností, jak byste porovnal všechny zmíněné soutěže? Kde vás nejvíce baví hrát, co je pro vás aktuálně nejdůležitější, a v čem vidíte přednosti jednotlivých kategorií?

Každá soutěž má něco do sebe. Extraliga je Extraliga, je to nejvyšší soutěž, kde jsou nejlepší týmy a hráči a taky nejvíce zkušeností. Juniorka mě baví nejvíc a hraje se mi tam nejlépe, rychlostí to je něco mezi Extraligou a dorostem. Dorost mě baví taky, mám tady víc prostoru na to abych si něco zkusil, ale se slabšími soupeři to je někdy neskutečná plácaná. Nejdůležitější je teď pro mě získat co nejvíc zkušeností a dostat se na MSJ v Liberci, ale nejdřív bych chtěl s dorostem vyhrát soutěž a pomoci juniorce s obhajobou titulu.