Regionální ligy

Pražská liga se připravuje na play-off

Základní část soutěžního ročníku Pražské ligy je za námi a přestože jména všech osmi účastníků známe již několik týdnů, do posledního kola spolu týmy válčily o umístění v tabulce a zejména o to, kdo na koho ve čtvrtfinálových sériích narazí.

(1) SHM HK Avir Praha – SHM HBC Medvědi (8)
Že základní část vyhraje A tým Aviru, nemohlo překvapit nikoho, kdo v letošním ročníku viděl alespoň jeden jejich zápas. Z dvaceti utkání vyhráli osmnáckrát a poraženi odcházeli pouze ze dvou zápasů proti Goblins. Výborně poskládaný tým kolem Petra Ivasienka dal o pětaosmdesát gólů víc, než kolik jich v základní části obdržel. Zároveň také patřil mezi vůbec nejméně vylučované týmy. Jen těžko hledat u favorita celé soutěže slabinu.

Soupeřem Aviru ve čtvrtfinále budou Medvědi. Ti si nejspíš jarní část představovali úplně jinak. Po třech těsných jednogólových výhrách totiž přišla šňůra čtyř porážek, kterou korunoval zápas s Horními Počaply a prohra 1:4. Medvědi mohli během jara pomýšlet klidně i na šesté místo, ale sami si situaci zkomplikovali a museli se dokonce pár kol před koncem poohlížet také po výsledcích béčka Aviru, který se na ně nepříjemně dotahoval. Překvapivými výhrami nad SPC a Goblins v závěru ale svoji pozici v play-off potvrdili.

O favoritovi této série přesto není žádných pochyb. Necháme se pouze překvapit, do jaké míry dokážou Medvědi Aviru sérii znepříjemnit.

(2) HBK Bohemia Benders Ďáblice – Mighty Bucks Praha (7)
Ďáblice daly zapomenout rozpačitému vstupu do podzimní části a odehrály téměř bezchybné jaro. Po úvodní těsné prohře s Avirem 3:4 vyhrály osmkrát v řadě, což je nakonec posunulo na druhé místo v tabulce. Od půlky listopadu poznali Benders porážku jedině při střetnutí s vítězem celé základní části. Spoléhat se při své letošní jízdě mohli zejména na Antonína Hofmanna v brance, který ovládl brankářské statistiky, a na Miloše Teče, který vyhrál jak soutěž střelců, tak celkové bodování Pražské ligy.

Velezkušený tým pod vedením Richarda Poura se ve čtvrtfinále utká s Mighty Bucks Praha. Ti před sezónou přivedli spoustu nových tváří a podle předpokladu se po celý soutěžní ročník pohybovali ve středu tabulky. Sezónu zakončili na sedmém místě a i když do prvního kola rozhodně nevstupují v roli favoritů, mohou čerpat motivaci z podzimního střetnutí, ve kterém dokázali Ďáblice přetlačit 6:5 v prodloužení i přes nepříznivý vývoj utkání v jeho prvních dvou třetinách.

(3) Rafani Praha B – SPC (6)
Béčko Rafanů sice během jara také odcházelo ze hřiště osmkrát jako vítěz (stejně jako Ďáblice je porazil pouze A tým Aviru), nakonec ale druhé místo v tabulce neobhájilo a do čtvrtfinále vstupuje až ze třetí příčky. To by v mnoha předchozích ročnících pro tým Mirka Koudelky nebyl nijak zásadní rozdíl a stejně by se s Rafany počítalo i v semifinále. V této sezóně to ale znamená, že již v prvním kole narazí na SPC.

Krávy se sice na jaře trápily (od února dokázaly jen o gól porazit Fénix a Ďábly a v úplném závěru pak vysoko Horní Počaply), nikdo při smyslech je ale vzhledem k jejich zkušenostem nemůže odepisovat. SPC hraje svoji vůbec poslední sezónu a dá se tedy očekávat, že laxní přístup a horší docházka v základní části, na které u tohoto celku nebyl nikdo zvyklý, jsou již minulostí a že čtvrtfinálová účast bude jako rozloučení s pražským hokejbalem pro SPC málo.

V posledním střetnutí těchto dvou týmů padlo 17 branek a Rafani tehdy odcházeli jako vítězové až v prodloužení. Uvidíme, jestli se podobné kanonády z obou stran dočkáme i ve vyřazovací části.

(4) SHM Goblins Praha – SHM HbC Fénix Praha (5)
Goblini i v letošním ročníku potvrdili, že jsou jediným týmem Pražské ligy, který dokáže být dlouhodobě nebezpečný i přes velmi malý počet hráčů. Pouhé tři body nakonec dělily tým Marka Skramužského od toho, aby po skončení základní části soutěže stanul na stupních vítězů. Hru Goblinů ve statistikách vyjadřují jen čtyři prohry v základní hrací době, dělené třetí místo v kategorii obdržených branek, vůbec nejlepší přesilovky a třetí nejlepší oslabení.

S tím vším se bude ve čtvrtfinále muset popasovat Fénix, který se stejně jako Bucks většinu sezóny pohyboval kolem středu tabulky, nakonec ale díky lepším vzájemným zápasům dokázal přeskočit SPC a místo s Rafany se tak v prvním kole střetne právě s Goblins. Tým kolem Petra Kajzara bude tradičně spoléhat na jednotku mladíků z pražského Kova, kteří Fénix již tradičně doplňují, a zejména se bude snažit pokračovat v tom, z čeho těží po celý soutěžní ročník. Totiž, že v jeho zápasech padá vůbec nejméně branek.

Tabulka Pražská hokejbalová liga
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
SHM HK Avir Praha A
18 150:50 41
2.
SHM Goblins Praha
16 107:62 37
3.
Rafani Praha B
16 93:65 31
4.
HBK Bohemia Benders...
15 76:47 29
5.
SHM HBC Medvědi
16 77:56 28
6.
SHM HbC Fénix Praha
16 61:47 26
7.
Mighty Bucks Praha
16 52:89 21
8.
SK Rebel Praha
17 82:95 20
9.
HBC Horní Počaply
16 27:161 6
10.
SHM HK Avir Praha B
16 48:101 4