Vyšší ligy

Předseda klubu HBC Kladno Tomáš Rejthar: Klub je v dobré kondici, konstruktivní kritiku přijímám

Redakce z klubu HBC Kladno vyzpovídala svého předsedu Tomáše Rejthara. Co v rozhovoru zaznělo? To se dočtete níže.

Sezóna se nepovedla a všechny nás to štvalo a štve doteď

Loňská sezóna se A-týmu nevydařila. Proč se to podle vás stalo?

Nemá smysl si nic nalhávat. Sezóna se nepovedla a všechny nás to štvalo a štve doteď. Důvodů bylo několik. Tým, který v předchozí sezóně hrál finále, opustili čtyři hráči z prvních dvou formací, Milan Schnaubelt dostal skoro roční stopku. To všechno musel během několika týdnů vyřešit nově postavený trenérský štáb, který tým převzal ve chvíli, kdy začala jeho generační obměna. Někteří kluci, kteří tvoří jádro týmu, už mají i jiné životní povinnosti a starosti, a tím jde hokejbal trochu do pozadí. Pořád je to jen amatérský sport. Najednou nás trápila účast na trénincích, což nebývalo zvykem. Tým se s tím musel naučit pracovat, stejně jako s novou herní filozofií. Změn bylo moc najednou. Kdo se pohybuje v kolektivních sportech, ví, jak dlouho může trvat, než si všechno sedne. A komentáře „fanoušků“, kteří vůbec nic nevědí, ale potřebují se ke všemu vyjádřit, nám – a hlavně nově příchozím klukům – vůbec nepomáhaly. Kritiku přijmu, ale musí být konstruktivní. Nemám problém, když někdo hodnotí výkony na hřišti, protože ty nebyly dobré. Ale vadí mi, když se někdo opírá do hráčů nebo trenérů skrz to, odkud jsou a podobné nesmysly.

Jaké kroky vedení podniklo k tomu, aby se situace zlepšila?

Po vzájemných diskusích s trenéry jsme se dohodli na jejich pokračování a už v průběhu loňské sezóny jsme se výhledově připravovali na tu další. Mají naši důvěru a dostali možnost s předstihem si vytipovat a oslovit nové hráče, kteří tým doplní. Věřím, že ti, kteří v týmu pokračují, si z loňska odnesli velké ponaučení a letos to pro ně bude nejlepší motivace, aby se to neopakovalo. A doufám, že noví hráči týmu přinesou to, co mu chybělo.

Také před nadcházející sezonou doznal kádr několika změn. Výraznou ranou je asi odchod mladého brankáře Křemenáka, že?

Opět jsme u toho, že hokejbal je amatérský sport. V Tondovi Křemenákovi jsme viděli brankářskou jedničku na mnoho dalších let, a také proto dostal příležitost už v osmnácti letech. Jenže letos odmaturoval a odchází studovat vysokou školu na Moravu, což mu v tuto chvíli neumožňuje u nás pokračovat. Mrzí nás to, ale samozřejmě to chápeme, Tondovi přejeme jen to nejlepší a věříme, že se k nám jednou vrátí.

Kdo ho nahradí?

Z vlastních zdrojů jsme to místo bohužel zaplnit nedokázali. Oslovili jsme Leoše Gerlicha, který byl k dispozici a podle mě to bylo nejlepší možné řešení. Leoš je zkušený brankář, který si stále drží skvělou výkonnost, o působení na Kladně měl velký zájem a s Honzou Jirotkou pro příští sezonu vytvoří zkušenou a vyrovnanou dvojici.

Také obranu a útok několik hráčů opustilo…

S Frantou Plimlem jsme se dohodli, že z klubu nadobro neodchází. Zdravotní stav a osobní povinnosti mu ale bohužel neumožňují pokračovat s hokejbalem na nejvyšší úrovni. Měl by hrát v nižších soutěžích a doufáme, že pomůže i našemu béčku. Jirka Hrabár je hráčem Berouna, kterému dává přednost, a to je v pořádku. My ale chceme, aby pro hráče, kteří mají střídavé starty, bylo Kladno na prvním místě. Proto se Jirka rozhodl pro jiný tým a my mu děkujeme za to, co u nás odvedl. Radek Šíma musel bohužel z časových a pracovních důvodů působení v áčku přerušit a v příští sezoně nenastoupí ani Martin Kohout, který se po dlouhých letech na Kladně rozhodl pro změnu. Všem děkujeme a přejeme hodně štěstí.

Jaká je situace u Dominika Barnošáka, který loni z týmu vypadl?

Nebude pokračovat. Snažili jsme se dohodnout a nastavit pravidla, za kterých by se mohl do týmu vrátit. Bohužel je nedodržel. Víc to nebudu komentovat.

Kteří hráči naopak nově přicházejí?

Obranu posílí Honza Pospíšil, který už na Kladně hodně odehrál. Je to špičkový hráč a skvělý morální vzor pro mladší kluky. To byl jeden z hlavních faktorů, které jsme při oslovení nových hráčů zvažovali. Potřebujeme do týmu přivést zkušené hráče, kteří mají na to, aby plnili roli mentorů pro mladší kluky, a zároveň jsou pořád výkonností rozdíloví. A navíc mají ke Kladnu vztah. To platí i o další posile, kterou zatím nebudu jmenovat, ale jednání jsou na dobré cestě. Po návratu ze Švýcarska by se k týmu měl připojit ještě Kuba Haisman, o kterého jsme měli velký zájem a věříme, že naváže na výkony, které předváděl před odchodem do zahraničí.

Zatímco áčku loni sezóna nevyšla, v mládeži jsme byli velmi spokojení.

Jaký je plán na začlenění mladých hráčů do týmu?

V první řadě je potřeba říct, že mládí není zásluha. A pokud někdo spoléhá na to, že dostane šanci jen proto, že mu je osmnáct a v občance má napsáno, že se narodil na Kladně, tak to se přepočítal. Trenéři hráče sledují a každý, kdo si to výkonností a přístupem k tréninkům a zápasům zaslouží, tu šanci v sezóně dostane. Nemá smysl mladé kluky tahat do áčka, pokud by tam měli zahřívat lavičku. Do přípravy se zapojili jak hráči ročníku 2003, kteří v juniorce končí, tak současní junioři. Mají možnost ukázat, co v nich je. A pokud se zatím nevejdou do základní sestavy v áčku, začleníme je do béčka, které nově povede Míra Mach, zkušený trenér s letitou praxí v profesionálním hokeji. Cíl je nenechat tyhle kluky propadnout sítem a dát jim šanci vyhrát se na takovou úroveň, aby si jednou za áčko zahráli.

Co očekáváte od nové sezóny?

Na konci srpna tým čeká domácí Páňa Cup, kde chceme samozřejmě uspět, ale také je to příležitost vyzkoušet právě ty mladé hráče. O týden později hrajeme na domácím hřišti Final Four Českého poháru a tam chceme samozřejmě vyhrát. Tyto dva týdny ukážou, jak jsou hráči na sezónu připraveni a hodně nám to napoví. V každém případě očekáváme herní a výsledkové zlepšení.

Jak hodnotíte stav kladenské mládeže?

Zatímco áčku loni sezóna nevyšla, v mládeži jsme byli velmi spokojení. Když vezmu výkonnostní kategorie, to znamená juniory a dorost, tak tam jsme hráli republikovou špičku. Juniorka těsně vypadla v semifinále, dorost vyhrál titul, dokonce podruhé v řadě. Výsledkově tedy velká spokojenost a je jasné, že se nám rýsuje řada potenciálních hráčů pro áčko. Ještě ale musí ujít velký kus cesty. Našlápnuto mají dobře. Také v žákovských kategoriích, kde pro nás výsledky nejsou zase tolik důležité, hrály týmy o nejvyšší pozice.

A jak se klubu daří v náboru a v práci s nejmenšími?

To mi dělá asi největší radost. Nedávno skončený příměstský tábor měl u dětí obrovský úspěch, a dokonce nám přivedl nové hráče do klubu. V kategoriích přípravek a minipřípravek jsme schopni skoro každý turnaj obsadit dvěma týmy. Účastníme se všech významných náborových akcí ve městě, ať je to Den dětí, Kladno sportuje v obchodním domě Central nebo příměstský tábor Sportovních areálů města Kladna, kde každoročně seznámíme s hokejbalem až 500 dětí. Tím se dostávám ke skvělé práci trenérů, kteří umějí děti zaujmout a vzbuzovat v nich lásku ke sportu. To je naše poslání. A já myslím, že se to daří. Stačí se podívat na fotky z tábora a vidíte, že k nám ty děti chodí rády. A to je nejdůležitější.

V jaké je klub kondici?

V dobré. Finanční situace klubu je stabilní – zejména díky podpoře města Kladna a našich partnerů. Nad rámec toho se nám podařilo zajistit prostředky, díky kterým pro naše mládežnické hráče připravujeme překvapení v podobě mezinárodní herní konfrontace. Pořádáme příměstský tábor, který nám jen letos vygeneroval čtyři nové hráče a těm stávajícím přinesl spoustu zábavy, pro všechny kategorie pořádáme soustředění, nejmenším dětem jsme schopni díky dotačním titulům zajistit výstroj a výzbroj. V rámci finančních možností klubu děláme maximum. Projektů a nápadů máme víc, ale v tuto chvíli děláme to, co nám rozpočet umožní.