Vyšší ligy

Z celkového pohledu je to úspěšná sezóna, říká trenér poražených finalistů Hostivaře Jan Krtička

Letošní ročník CROSSDOCK Extraligy je za námi. Mistrem se stal opět Kert Park Praha, který v rozhodujícím pátém finálovém zápase porazil svého městského rivala z Hostivaře. Trenér poraženého celku Jan Krtička hodnotí nejenom toto finále, které pro jeho tým skončilo těsně pod vrcholem.

Kert prokázal, že nejsou mistři náhodou

Pane trenére, v letošním ročníku Extraligy jste obsadili celkové druhé místo. Jak se za celou sezónou ohlížíte?

Sezóna byla dlouhá, náročná. Od července jsme jeli naplno, šli jsme zápas od zápasu. V trénincích jsme byli poctiví, bohužel jsme to nedokázali dotáhnout do konce. Z celkového pohledu je to úspěšná sezóna, máme čtyři poháry (zlato a stříbro z ČP, vítězství v základní části, celkové druhé místo).

V rozhodujícím pátém zápase vedla Hostivař 3:0, přesto soupeř na začátku třetí třetiny srovnal stav a v jejím závěru rozhodl o celkovém vítězství. Jaký je Váš pohled na zlom právě ve třetí části tohoto utkání?

Kert prokázal, že nejsou mistři náhodou. My jsme bohužel chybovali a byli jsme potrestáni. Nedrželi jsme se toho, co jsme si řekli. Je to tím, že kluci jsou ještě mladí a byli jsme v takto velkých zápasech nováčky. Stejně tak i my jako realizační tým.

Věřil jste po tomto náskoku, že to kluci i po zkušenostech ze čtvrtého finálového zápasu, které jste zcela opanovali, dotáhnou do vítězného konce a titul už vám nikdo nevezme?

Klukům jsme se tento zápas snažili vyndat z hlavy. Myslím, že se nám to i povedlo, ale dopadlo to, jak to dopadlo.

Rozhodující branka padla necelé dvě minuty před koncem. Jak bylo v tomto momentě obtížné hráče nabudit, polít je „živou vodou“ a se zápasem ještě zkusit něco udělat?

Času bylo ještě dost. Povedlo se nám s Tomem (asistent trenéra Tomáš Ruda) kluky ještě vrátit, měli jsme tam dvě šance na srovnání výsledku. Konec pak soupeř zahrál velmi dobře a zkušeně. Obzvláště nesobeckost Lukáše Lhoty ukázala, jaký je to velký hráč.

Co jste hráčům po konci sezóny v šatně říkal, respektive jaké bylo Vaše hodnocení?

Poděkoval jsem jim za celou sezónu, vlastně za celý rok a půl dřiny.

Bylo to fajn, že se hokejbal dostal zase o trošku více do podvědomí veřejnosti

Váš klíčový útočník Jan Čejka získal celkem tři ocenění (Nejlepší střelec základní části, Vítěz kanadského bodování a Nejužitečnější hráč základní části). Jak tohoto hokejbalistu nejlépe vystihnout?

„Čejen“ je hodný, chytrý, milý, vlídný kluk, co miluje hokejbal. Jeho přednosti všichni znají, patří do TOP tří hráčů v tuzemsku. Co mu vytýkám…, tak to on ví a nechám si to pro sebe. Vytvořili jsme si kamarádský vztah a jsem rád, že s ním mohu spolupracovat.

Vy jste získal cenu Leoše Raka pro nejlepšího trenéra sezóny. Jak si toto ocenění považujete?

Ceny si vážím, nese správné jméno velkého trenéra. Děkuji všem lidem, co mi dali hlas. Svůj podíl na mém ocenění nese celý realizační tým a samozřejmě i hráči. Děkuji.

Před play off jste získali do svého kádru několik zajímavých hráčů, například Honzu Diviše z Karviné. Jak se konkrétně tento přestup k vám zrodil?

S Honzou se známe už nějakou dobu. Společně se Stromcem (Jan Stromko), který bohužel 14 dní na to šel do Svítkova, za mnou přišli v létě před sezónou, zdali bych měl o ně na jaro zájem. Hned jsem věděl, že ano, kdo by takovéto hráče nechtěl. Díky samotnému Honzovi, Lumírovi Rosůlkovi, panu Palovi, Davidu Tyburcovi se nám podařilo „Dívu“ přivést. Samozřejmě o něho měli zájem i další kluby napříč Extraligou (slibovali mu i různé věci, nad kterými Vám zůstává rozum stát, hlavně, co se přízně týká), ale „Díva“ dodržel slovo a šel k nám. Děkujeme mu za práci, co u nás odvedl, výborně zapadl už během tréninku v zimní přípravě do party a doufáme, že jsme se nepotkali naposled. To samé platí o všech posilách, co k nám od léta přišli, všichni makali a výborně zapadli.

Jak už bylo zmíněno na začátku, Hostivař skončila těsně pod vrcholem na druhé pozici. Co toto umístění znamená pro hostivařský hokejbal i směrem do budoucna?

Těžká otázka, na kterou Vám asi nejsem schopen odpovědět. Měla by být položena spíše majitelům klubu. Netuším, co s Áčkem zamýšlí do dalších let, jestli ho posunou na vyšší level a budou se chtít pravidelně ucházet o příčky nejvyšší, nebo tato sezóna byla pouze výstřelem do tmy a klub bude mít nadále prioritu jen v mládeži. Za sebe Vám mohu říct, že chci vyhrát i v pitomém Člověče, nezlob se (smích). Za fungování Áčka v letošní sezóně děkuji Vláďovi Píšovi, bez něho by to nešlo a Áčko by stěží fungovalo. On je srdce A-týmu a vždycky je na něho spolehnutí, kdo ho zná, tak moc dobře ví. Ruku k dílu připojili i pan Čejka s panem Vanišem a panem Hrochem. Jsem moc rád, že na střídačku se ke mně a Vláďovi připojil Tomáš Ruda. Hodně nám pomohl, je to výborný kluk, kterého si moc vážím, a člověk, co rozumí hokejbalu. Ještě jednou děkuji všem hráčům, co se letos do fungování Áčka zapojili, ať už to bylo v zápase nebo jen v tréninku. Byla to dřina, vím to, kluci to vědí, ale bez toho to nejde. Byť je to amatérský sport, kde u nás v klubu hráli a pracovali celou sezónu všichni zdarma, ba naopak, tak bez té dřiny to nejde. K úspěchu jiná cesta nevede a doufám, že si to kluci uvědomují a podřídí tomu i další sezóny. Rád bych ještě poděkoval takovému mému osobnímu realizačnímu týmu za to, že jsem u nich po celou sezónu nacházel radu, podporu, pochopení, fandili nám, přáli jsme si vzájemně úspěch, nikdy nebyl problém zvednout mobil, zajít na kávu, oběd a řešit vše, co nám hokejbal letos přinášel a bral. Doufám, že to oni cítili z mé strany stejně. Samozřejmě to jsou všichni z realizačního týmu Áčka, dále Petr Kafka, Petr Kopečný, Karel Manhart, Jarda Pavlík, Martin Kruček a David Tyburec. „Díky pánové“.

Co jste říkal na letošní atmosféru, kterou provázela velká návštěva fanoušků a o hokejbal byl opět velký zájem?

Na Hostivaři jsou výborní diváci a fanoušci, chodí podporovat v hojném počtu. Jsme za to rádi. I fanoušci soupeřů se nenechávali zahanbit. Bylo to fajn, že se hokejbal dostal zase o trošku více do podvědomí veřejnosti. Určitě tomu pomohly i TV přenosy, jak na ČT sport Plus, tak i na YouTube. Lidé, kteří se na přenosech podílí po celou sezónu, zaslouží vděk a respekt.