Ostatní oznámení

Nejen o jubileu rakovnického hřiště s Mírou Tlustým

Hokejbalové soutěže bohužel od října zastavila pandemie. Čas ale běží dál, a tak si můžeme připomínat nejedno výročí. Jedno takové si před nedávnem připomněli rakovničtí hokejbalisté. Nejen o kulatinách místního svatostánku jsme si popovídali s nestorem rakovnického hokejbalu Mírou Tlustým.

Míro, v těchto dnech si připomínáme 20 let od otevření hokejbalového hřiště v Rakovníku. Jak na tu dobu vzpomínáš? Jak, jste si tohle „výročí“ připomněli? Chystáte ještě nějaké související akce?

Ano, bohužel si ho jen připomínáme a nemůžeme aktivně prohánět míček po hřišti. Ten čas letí jako blázen. Nejdříve jsme měli hřiště a dvě šatny. Pak přibyla časomíra, umělé osvětlení a další šatny. Dělám si z toho srandu, že to u nás v areálu místy vypadá jako ve vietnamské tržnici (smích). První historické utkání jsme odehráli proti Stars Plzeň a skončilo remízou 3:3. Na vybudování hokejbalového areálu jsme čekali zhruba pět let a jsme za něj rádi.

Rakovník v té době měl svou soutěž a hodně aktivních hokejbalistů, přesto…jak náročné tehdy bylo najít v Rakovníku místo pro hokejbal?

17. prosince 2020 jsme „oslavili“ 25 let od prvního hokejbalového turnaje ve sportovní hale v Rakovníku. Na tento 1. Vánoční turnaj navázala 7. ledna 1996 RHL (Rakovnická hokejbalová liga), která se hrála 4 sezóny. Zahrálo si ji 48 různých týmů a několik stovek hráčů z celého okresu Rakovník. Co se týká začátku prosazení hokejbalu v Rakovníku, tak jsem byl několikrát upozorněn, že Rakovník je městem fotbalu a pozemního hokeje a dávali mi rok existence hokejbalu v Rakovníku. Já jsem si šel za svým a přitáhnul do sportovní haly fotbalisty, pozemkáře, stolní tenisty, hokejisty, basketbalisty a další hráče z jiných sportů, kteří sváděli tuhé boje o vítězství v RHL. Po úspěchu v Evropském poháru měst v roce 1999 v Praze nám byla nabídnuta přímá přihláška do 2. ligy – severozápadní Čechy. Tam jsme vydrželi několik sezón a pak se přemístili do středních Čech, kam územně patříme.

Tehdejší dobu si pravidelně připomínáte v rámci akce s názvem Retro hokejbal. Bohužel pandemie znemožnila její konání v letošním roce. Už se zabýváš myšlenkami na další ročník?

Tato akce určitě chybí v hokejbalovém kalendáři, jak po sportovní stránce, tak v té charitativní rovině. Letos měl být 5. ročník této akce. Retro hokejbal „pomáhá“, oslovil hodně sponzorů a diváků, kteří si šli užít hokejbal do sportovní haly a pomoci potřebným. První turnaj byl složen z hráčů, kteří začínali ve sportovní hale v roce 1996. Věkový průměr této akce snižují mládežnické týmy HBC Rakovník a HBC Nového Strašecí, které mají svůj prostor na rakovnické palubovce. Pak jsem oslovil tým Masters ČR, který se stal pravidelným účastníkem turnaje a je jeho zpestřením. Dále doplnili tradiční týmy hokejbalisté z jiných měst, které v turnaji roku 2020 doplnili sponzoři a mediálních partneři. Co se týká plánů na rok 2022, tak v hlavě něco mám. Je však několik neznámých. Měla by probíhat rekonstrukce povrchu ve sportovní hale a důležité bude také situace kolem Covidu 19. Co asi bude osekané, budou sponzorské dary od podnikatelských subjektů v Rakovníku, ale nechám se mile překvapit..a současně uvažuji o možném doplnění novými týmy do turnaje

Pojďme zpět k rakovnickému hřišti. Nedávno jste položili plastový povrch. Jsou nějaké další změny, které v areálu chystáte?

Od července 2020 máme nový povrch, ale tou větší investicí měla být výměna starých šaten za nové. Investice za cca. 2.7 miliónů korun byla odsouhlasena zastupitelstvem, ale Covid 19 vše zkazil a všechny investice byly pozastaveny. Po výstavbě hřiště se v Rakovníku dlouho tradovalo, že „Tlustý nesmí na radnici“, tak jsme rádi za plast a můžeme šetřit zdraví hráčů a finance za hokejky. Z těch plánovaných menších akcí chceme rozšířit sezení na svahu pod časomírou pro naše fanoušky a dodělal několik chodníků k šatnám, abychom si nenosili nečistoty na hřiště.

A jak se rakovničtí hokejbalisté chystají na restart tréninkového či zápasového procesu?

Doba je ještě horší než před rokem, protože v této době rozvolnění bude hodně pozvolné. V lednu a v únoru jsme chodili pravidelně na hřiště v každém počasí si zahrát báčko. Teď netrénujeme a uvidíme, kam se zbytek sezóny bude ubírat. Bude otázkou, zda vůbec něco dohrávat. Když se začne rozumně trénovat, tak by stálo aspoň za to dohrát Český pohár, který zůstal rozehraný. Je to sice málo, ale aspoň něco. Když bude trénování dovoleno pod podmínkou testování, tak jsme ochotni investovat peníze i do samotestování ze slin.

Hokejbal hraje také tvůj syn. Připravujete se někdy společně?

Míra hraje za mladší žáky HBC Rakovník a do HBC Nového Strašecí má střídavý start do starších žáků. Když to ještě šlo, tak jsme vyrazili na kolo, nebo ho manželka Jana vytáhla na běhání. Doma pak hrajeme pro zpestření hokejbal v pokoji na malé branky, hecujeme se a sázíme se o kliky či sklapovačky. V současné době je areál uzavřený a čekáme na rozvolnění možnosti sportování.

Děkujeme za rozhovor, Míro a těšíme se, že se co nejdříve setkáme napříč kategoriemi na hřišti...