Regionální ligy

Ohlédnutí za podzimní částí Pražské hokejbalové ligy

Podzimní část přinesla v Pražské lize hromady gólů, ale také administrativní prohřešky, několik kontumací, odložených zápasů a v neposlední řadě i pár překvapení. Postupová osmička pro play-off se přitom začala rýsovat již v říjnu.

Na prvním místě tabulky přezimuje áčko Aviru, tedy jeden z největších favoritů celé soutěže. Jedinou kaňkou na jejich prozatímní dominanci je prohra v prodloužení s Goblins. V základní hrací době neporažený tým Petra Ivasienka po deseti zápasech straší soupeře se skóre 75:24, když 15 gólů dokázal nasázet Ďáblům, 16 Medvědům a 13 Rafanům, a to v přímém souboji o první místo na konci listopadu.

Na špici se s Avirem drží právě Rafani, kteří na podzim prohráli tři zápasy, všechny ale se sousedy v tabulce, s áčkem Aviru, s SPC a nakonec s Benders. Ve všech případech se jednalo o prohru jednoznačnou a tým kolem veterána Mirka Koudelky se musí v případě pomýšlení na titul s přímou konkurencí na jaře potýkat daleko lépe. Nejlepší čtyřku Pražské ligy doplňují Benders a SPC. Benders na podzim dokázali jednoznačně porazit Goblins 11:2, SPC 8:3 i Rafany 7:0, zbytečně ale ztráceli body v zápasech s Mighty Bucks a Medvědy. V obou případech přišli o komfortní vedení a nezvládli závěr utkání. V jejich řadách znovu úřaduje Miloš Teč, který s obrovským náskokem vede bodování soutěže a pokud si formu přenese do jara, poroste bodové konto Benders společně s tím jeho. V případě Krav je docházka, a tedy i výsledky, o poznání horší než v předchozích letech a mohla by být rozhodujícím faktorem v tom, jestli SPC uvidíme ve vyřazovací části bojovat o stupně vítězů. Zatímco loni prohráli pouze jednou za celou základní část vyšší výkonnostní skupiny, v tomto soutěžním ročníku již poznali hořkost porážky čtyřikrát, a to jenom za podzimní část soutěže.

Střed tabulky podle předpokladů tvoří Goblins, Fénix a Mighty Bucks. Goblini jsou schopni i v sedmi hráčích do pole konkurovat komukoliv v lize a je třeba s nimi počítat i přesto, že se v tabulce propadli až na pátou pozici. Rychlý a kombinační hokejbal sedí málokterému soupeři a nikdo se nebude divit, když se tým Marka Skramužského na jaře prokouše zpátky mezi elitu. Mighty Bucks a Fénix dokážou hrát vyrovnaně nejen proti sobě, ale i s týmy ze špičky tabulky. Jasným cílem obou je zůstat v tabulce co možná nejblíže těm nejlepším celkům a v play-off pak houževnatým stylem hry potrápit kteréhokoliv soupeře, který proti nim ve čtvrtfinále nastoupí. Nespornou výhodou Bucks i Fénixu je, že nepřestávají hrát za jakéhokoliv stavu a body jsou si někdy schopni vybojovat i z již zdánlivě prohraného utkání.

Na poslední postupové příčce se po podzimu drží Medvědi, kteří tradičně doplácejí na nevyrovnanost svých výkonů. Dokázali sice dát desítku Ďáblům a porazit Benders v prodloužení, ale také schytat 16 gólů od Aviru a tři body proti Počaplům si pojistit až gólem do prázdné branky za stavu 3:2. Bodový zisk by Medvědům po podzimu na play-off stačil a pokud se nevzpamatují Ďáblové, pravděpodobně je ve čtvrtfinále uvidíme.

Ďáblové jsou zatím nejméně příjemným překvapením Pražské ligy. Loňský finalista nižší výkonnostní skupiny od zápasu s Fénixem, který byl kontumován ve prospěch soupeře, odevzdává body a schytává jeden výprask za druhým. Z celkových devíti získaných bodů za celou podzimní část jsou tři ze zápasu s Horními Počaply, který se ani neodehrál pro nedostatek hráčů týmu z Mělnicka. Jednu výhru si Ďáblové připsali proti Aviru B a jednu v druhém vzájemném zápase s Počaply, tedy v utkáních s největšími outsidery soutěže.

Na dně tabulky se tak vyskytují dva celky, u kterých pravděpodobně nikdo v účast v play-off nevěří a mohou jen a jen překvapit, tedy béčko nadupaného Aviru a Horní Počaply, které se v soutěži udržely jen díky gestu vedoucího Fénixu Petra Kajzara. Ten odmítl zápas kontumovat a získat body bez boje a vzal odložení vzájemného zápasu na triko Fénixu, protože podle propozic Počaply již na další odložení neměly nárok. Horní Počaply by tak byly bez gesta vedoucího Fénixu ze soutěže vyloučeny a Pražská liga by se na jaře dohrávala jen v deseti týmech. I tak ale bude pro ně velmi složité, i když všichni věříme a přejeme si, že se to nakonec podaří, soutěž dohrát až do závěrečného kola.

Tabulka Pražská hokejbalová liga
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
SHM HK Avir Praha A
2 15:5 6
2.
Rafani Rebel Praha B
2 14:8 6
3.
SHM HK Avir Praha B
3 11:10 6
4.
SHM HBC Medvědi
2 7:3 5
5.
SHM HbC Fénix Praha
2 7:5 3
6.
SHM Goblins Praha
2 4:4 3
7.
Rafani Rebel Praha C
3 3:7 1
8.
Mighty Bucks Praha
1 6:10 0
9.
HBC Horní Počaply
1 3:7 0
10.
HBK Bohemia Benders...
2 5:16 0