Vyšší ligy

Třetí místo je pěkné, ale vůbec bych ho nepřeceňoval, hlásí kapitán prvoligových Tygrů Daniel Langer

Po triumfu ve 2. lize nezaostává Mladá Boleslav ani o ligu výše. Průběh první poloviny sezóny zhodnotil kapitán Daniel Langer a zabrousil i do témat týkajících se budoucnosti klubu. Jak dopadne ambiciózní celek v letošním ročníku? A dotáhne to v budoucnu až do Extraligy?

Netušil jsem, co nás po sportovní stránce v 1. Lize čeká

Po postupu z druhé ligy byly z vašeho týmu cítit nemalé ambice i pro novou výzvu o ligu výše. Jaká byla vaše osobní očekávání před startem nového ročníku v 1. lize?

Upřímně řečeno, netušil jsem, co nás po sportovní stránce čeká, měl jsem ale důvěru v to, že máme dostatečně kvalitní mužstvo, abychom se této výzvě zvládli se ctí postavit. Snažil jsem se nohama zůstávat na zemi a netrpělivě očekával první utkání. Papírové předpoklady a statistiky mohou do jisté míry napovědět, realitu ale ukáže vždy až přímé měření sil. Nicméně v kabině sebevědomí nechybělo a nechybí. Co se týče tabulkového postavení, mým přáním bylo umístit se po základní části do čtvrtého místa a následně se poprat o překvapení v play off.

Po podzimní části se Mladá Boleslav nachází na třetí příčce, ale tabulka je značně vyrovnaná. Považujete dané postavení za milé překvapení z pozice nováčka, nebo jste měli i na víc?

Třetí místo je pěkné, ale vůbec bych ho nepřeceňoval. Týmy okolo nás mají navíc nějakou tu dohrávku k dobru, takže na jaře reálně může nastat situace, že si po jednom odehraném kole prohází pozice šest týmů. A pokud nám hned zkraje ujede vlak, bude složité, jestli ne nemožné, později to dohánět. Vzhledem ke kvalitě soupeřů a pozici nováčka musíme být s umístěním spokojeni. O nějaké zápasy jsme vlastní nedůsledností hloupě přišli a těch bodů mohlo být více, dokud ale nebudeme podávat vyrovnanější výkony, nemůžeme na vyšší příčky pomýšlet. Naopak se budeme muset dívat pod sebe.

Ani v poháru se Tygři neztratili. Po vypjaté bitvě s Berounem jste nestačili až v nájezdech na extraligový Kert Park. Mrzí vás ono vypadnutí, když už jste byli tak blízko, nebo váš výkon hodnotíte i přes prohru úspěšně?

Myslím, že dostat takového soupeře bylo přáním každého pohárového neextraligového účastníka. Celý tým zápasem žil a tomu samozřejmě odpovídalo i zklamání po závěrečném hvizdu. Tím spíše, že podobnou situaci jsme zažili už v předchozím ročníku, kdy jsme padli v prodloužení s extraligovými Pardubicemi. Celému týmu ale patří absolutorium za to, jak to zvládl. Je nám jasné, že pro soupeře toto pohárové utkání nemělo tak vysokou váhu jako pro nás, i tak to ale byla nesmírně cenná zkušenost, kterou jsme si i s výbornými fanoušky na domácím hřišti užili.

Daniel Langr věří, že se Tygři probojují do play off 1. Ligy. Zdroj fotky: SK Kelti 2008.

V čem je naše síla, doufám ještě ukážeme

Dokážete na základě výkonů z první poloviny sezóny říct, v čem jsou největší přednosti vašeho týmu, a kde tým naopak tlačí bota?

V čem je naše síla, doufám ještě ukážeme. Tým je až na výjimky mladý a má obrovský potenciál. Většina kluků by teď měla prožívat výkonnostní boom, herně dospívat a přebírat klíčové role v mužstvu. Slabinu naopak vidím v nestálosti výkonů. Spousta věcí se po postupu řešila spontánně a za pochodu, tyto interní organizační nedostatky musíme bezpodmínečně odstranit. Druhou stranou mince je odhodlání hráčů se posouvat dál a ke stabilizaci našeho postavení v 1. Lize přispět svým dílem, herně i mentálně se přepnout na výkonnostní soutěž. Pokud budeme v tomto snažení úspěšní, pak teprve můžeme mluvit o tom, že zanecháme výraznější stopu.

Nyní vás do března čeká zimní přestávka. Má tým mužů naplánovanou zimní přípravu? V čem případně bude spočívat, a jaká intenzita na hráče čeká?

Do konce roku máme od hokejbalu pauzu, nyní je čas si vyčistit hlavy, nabrat síly, doléčit drobná i větší zranění, vynahradit našim tolerantním rodinám a partnerkám společný čas, o který jsme je postupem do 1. Ligy s nadsázkou připravili. Nějaké plány se samozřejmě rodí už nyní, detaily ale doladíme až na novoroční schůzce realizačního týmu. Trenéři nám ale jistě nic neodpustí a na start jarní části budeme dobře připraveni.

Když to shrnete, jaké reálné cíle si mužstvo Mladé Boleslavi aktuálně může klást? Cítíte v kabině vůli i potenciál ovládnout základní část a následně překvapit i v play off?

Podobným úvahám se snažíme vyhýbat. Na jaře bude důležitý každý jeden zápas, prakticky pokaždé se v uvozovkách bude hrát o šest bodů. Dílčím cílem tedy pro nás pokaždé bude zvítězit v příštím utkání.

Na to navazuje i otázka hokejbalové Extraligy. Je toto téma v klubu aktuální, nebo se zatím s takovým cílem nijak nekalkuluje?

Momentálně není. Ta myšlenka v kabině samozřejmě čas od času zazní a pro většinu z nás by to byl splněný sen, nicméně teď hrajeme 1. Ligu a na tu se také soustředíme. Abychom se teoreticky jednou mohli ucházet o Extraligu, musíme ještě ujít dlouhou cestu.