Vyšší ligy

Tomáš Duchoň: S Honzou hodnotíme dosavadní průběh přípravy jednoznačně pozitivně.

Místopředseda oddílu, klubový ekonom, trenér přípravky a mladších žáků, kapitán A týmu Nového Strašecí a v současné době také jeho trenér, byť se za něj nepovažuje. Takový je výčet pozic Tomáše Duchoně. Co v rozhovoru z dílny Nového Strašecí zaznělo?

Borci chodí trénovat v parádních počtech a s chutí máknout

Nacházíme se v období zimní přípravy, která již vstoupila do své druhé poloviny. Společně s Honzou Jeličem máš na starosti přípravku a mladší žáky. Jak jsi zatím spokojen s přístupem hráčů a celkovým průběhem přípravy?

Zdravím fanoušky novostrašeckého hokejbalu a přeji jen to nejlepší v roce 23. S Honzou hodnotíme dosavadní průběh přípravy jednoznačně pozitivně. Borci chodí trénovat v parádních počtech a s chutí máknout, což je super. Tréninky v tělocvičně se jim snažíme připravit tak, aby je bavily, a aby v nich kluci byli schopni ze sebe dostat maximum, takže jsou plné soutěží a závodů, při kterých se vzájemně hecují. Občas ale přijdou na řadu i nepopulární kruháče, zde kluci bojují hlavně sami se sebou a se svou pohyblivostí.

Přivítali jste v tomto období nějaké nováčky? Jak se jim podařilo zapojit do týmu?

Řadu nováčků jsme do kategorií Mladších žáků a Přípravky začlenili již v průběhu podzimní části sezony díky úspěšným náborům. Do zimní přípravy tedy naskočil pouze jediný nováček. Fyzicky vypadá velmi dobře, docházku má perfektní a žádný z tréninků se neobejde bez toho, aby se Šimon nezeptal: „Kdy že už to půjdeme trénovat na hřiště?“

Zatím tedy trénujete v tělocvičně. Kdy máte v plánu přejít na hřiště a kdy kluky čekají první zápasy a turnaje?

Máme před sebou poslední dva týdny tréninků v tělocvičně, na hřiště se tedy přesuneme na přelomu únoru a března. Záměrně jsme odmítli turnaje pořádané v únoru, tak abychom se v zimních měsících mohli naplno věnovat rozvoji pohyblivosti, koordinace a rychlosti. První turnaje nás tedy čekají až v polovině března.

Mimo trénování mládeže spravuješ oddílové finance, jsi kapitánem A týmu a po konci trenérů Honzy Falaře a Vaška Pavlíka také trénuješ naše první mužstvo. Jak vše zvládáš skloubit?

Za trenéra A mužstva se rozhodně nepovažuji. Kluky teď nějakým způsobem vedu, ale jde spíš o spolupráci užšího jádra hráčů, kteří se starají o tréninkový program a přípravu Áčka. Do trénování mlaďochů mám velkou chuť, takže zde se motivace nachází lehce. A co se týče správy oddílových financí, tak s tou mi pomáhá naše šikovná účetní, takže se to vše dá celkem v pohodě zvládnout.

Za trenéra A mužstva se rozhodně nepovažuji

Zimní přípravu podstupuje také "áčko". Jakou formou probíhá příprava a jak jsi spokojen s docházkou a přístupem hráčů?

Pokud jsem chválil kluky z Přípravky a Žáků za jejich zodpovědnou docházku a přístup, tak u Áčka je to jiný příběh. Společně s Pájou Čadkem jsme pro zimní přípravu nachystali kombinaci zajímavých tréninků v tělocvičně a venkovních výběhů. Jenže účast na většině z nich byla hodně slaboučká. Samozřejmě chápu, že borci mají své pracovní povinnosti a jiné aktivity, ale občas je těch možných důvodů, proč nejít na trénink na můj vkus až moc. Zkrátka se z této přípravy dalo vytěžit daleko víc.

Na začátku února jsme se zúčastnili tradičního turnaje v Dobřanech. Jak hodnotíš předvedené výkony? Na čem bude potřeba nejvíce zapracovat?

Navzdory nízké účasti na trénincích v rámci zimní přípravy jsme v Dobřanech neodehráli špatný turnaj. Ve všech čtyřech utkáních byla z mého pohledu dobrá energie a ve většině případů jsme soupeře dokázali přehrávat. Samozřejmě se v naší hře objevovalo velké množství chyb, což je ale vzhledem k tomu, že jsme před turnajem absolvovali jediný pořádný trénink na hřišti s hokejkou, pochopitelné. Zapracovat budeme muset především na vstupech do zápasů a také na celkové organizaci hry v obraně. To jsou ale věci, které nás trápí dlouhodobě.

Bude vstupovat A tým do jarní části sezóny pod tvým vedením, nebo se klub snaží najít jiného trenéra? Přeci jen vést mužstvo a zároveň hrát a být kapitánem není jednoduché...

Do začátku jarní části sezony nám zbývají nějaké tři týdny a já nyní nevidím moc možností, že by to dopadlo jinak. Je to ale stav, se kterým spokojen nejsem. Jsme klub, který je založen na prostupnosti svých Juniorů do A Týmu, a právě pro tyhle mladé kluky je autorita v podobě trenéra "áčka" velmi důležitá pro přechod do dospělého hokejbalu. Několik kontaktů s osobami, které bych si na naší lavičce dokázal představit, proběhlo, ale žádný z nich nedopadl oboustrannou dohodou. Každopádně i tak bych chtěl všechny naše věrné fanoušky pozvat na start jarní části. Boj o play off rozhodně nevzdáváme.

Zdroj článku: HBC Nové Strašecí.