Turnaje

Čtyři dorostenecké týmy z Extraligy se v zimě připravovali díky eXcellent League! Hostivař podruhé soutěž neopanovala

Čtyři dorostenecké týmy z Extraligy se během zimní přestávky herně připravovaly v eXcellent League! Tato akce probíhala v lednu, únoru a březnu. Mezi sebou se střetly celky Hostivaře, Svítkova, Keltů a Plzně. Jaké byly výsledky jednotlivých zápasů? A jaké byly ohlasy z příprav jednotlivých celků?

Keltům se dařilo! Hostivař oproti loňsku zaostala

Do prvního zápasu v eXcellent League vstoupili plzeňští Mečouni a berounští Kelti. Duel se odehrál 25. ledna 2022 v plzeňské hale. Mečouni nezačali šťastně, protože proti Keltům rychle prohrávali, ale poté se tempo duelu převrátilo právě na jejich stranu. Plzeň díky gólům Kučery, Poppa a Krále zvítězila těsně 3:2, když berounský Krbec na konci zápasu snižoval. „Druhá třetina byla z naší strany sehraná velmi dobře, náš výkon se mi opravdu líbil. Naopak ve třetí třetině měli více ze hry Kelti, ale výsledek jsme dotáhli do vítězného konce, když nás podržel brankář Ondra Kočka,“ okomentoval zápas trenér Edl, na kterého navázal trenér Berouna Petr Lašek: „Kvalitní zápas po velmi dlouhé době. Bohužel byla vidět v naší hře nerozehranost a chyběl větší klid na hokejce, pak bychom možná dokázali využít vyložené šance. Ačkoliv jsme byli v zápase lepší, tak soupeř nám dal lekci z produktivity. Musím ovšem ocenit bojovnost a snahu zvrátit výsledek zpět na naši stranu. Na druhou stranu na některých byla znát slabší docházka na tréninkové jednotky."

Berounským Keltům se v eXcellent League dařilo. Zdroj fotky: SK Kelti 2008.

eXcellent League nás 12. února přenesla do Berouna, kam ke svému duelu zajížděl pardubický Svítkov. Domácí Kelti začali lépe, když šli v první minutě okamžitě do vedení, avšak Pardubice se dostaly ve druhé půli zápasu do vedení 1:2. Do konce 30. minuty ale Beroun vyrovnal. Poslední části zápasu si Východočeši neuhlídali, protože třikrát inkasovali. „Do Berouna přijel starý známý soupeř z finálového turnaje ze Svítkova. Ačkoliv se jednalo o přípravný zápas, chtěli jsme potvrdit, že dvě výhry z finálového turnaje nebyla náhoda. Dobrý vstup do zápasu a zasloužené vedení. Opět ale vázlo proměňování vyložených šancí a sami jsme si zápas zbytečně zkomplikovali především v druhé třetině. Nicméně se opět projevil týmový duch a chuť zápas otočit a vyhrát, což je daleko lepší průběh než snadná výhra, protože nám to utvrdí týmový charakter. Zatím jsem s průběhem přípravy a přípravných zápasů velice spokojen,“ řekl k zápasu trenér Keltů Petr Lašek.


Derby mezi středočeskými celky dopadlo lépe pro Beroun. Zdroj fotky: HBC Hostivař.

V sobotu 18. února 2023 do eXcellent League naskočila také pražská Hostivař, která předčila pardubické Hvězdy. Oba celky se dostávaly pomalu do tempa, avšak Hostivař svého domácího prostředí využila nejlépe, jak mohla. I když Pražané prohrávali, tak dokázali své manko stáhnout. Poté již Pražané nastartovali svůj stroj, avšak góly padaly až v poslední třetině, v níž hostivařský Michal Mikšovský zařídil Pražanům výhru 7:2. „Ze začátku bylo znát, že to je první zápas po zimní pauze. Málo pohybu, spousta nepřesností. Nakonec jsme se ale dostali do tempa a ve třetí třetině jsme utkání zlomili na svou stranu,“ zmínil k zápasu autor 4 branek Michal Mikšovský z HBC Hostivař.

Ve středu 22. února 2023 zavítali Pražané z Hostivaře do západočeské Košutky, kde je čekal souboj s Mečouny. Hostivař šla v úvodu duelu po ubráněném oslabení do tenkého vedení, ale Plzeňané našli rychlou odpověď. Hostivař si v další fázi utkání vytvořila velký tlak, ale skvělý Kočka vše zlikvidoval. Naopak Plzeň šla do náskoku, který potvrdila v poslední třetině. Konečný stav 5:3 znamenal další body pro Plzeň, která si tímto vítězství zajistila titul eXcellent League. „Myslím, že jsme odehráli velice dobré utkání proti výbornému soupeři. Rozhodla nejspíše už druhé třetina, kde jsme nevyužili žádnou z mnoha brankových příležitostí. Každopádně hlavně takovéto zápasy nás budou posouvat pořád dále,“ řekl k duelu trenér HBC Hostivaře Ondřej Novák.

O tuto trofej se hrálo. Zdroj fotky: HBC Hostivař.

Středočeské derby ovládli Kelti

K poslednímu duelu nastoupily 1. března 2023 dva celky ze středních Čech. Na pražskou Hostivař cestovali berounští Kelti, kteří své působení v této přípravné soutěži zakončili ve velkém stylu. Hosté vedli po první třetině 1:3, přičemž v další fázi přidali 5 branek. Konečný stav 1:8 zhodnotil trenér Keltů Petr Lašek: „S Hostivaří jsme už skoro rok nehráli kvůli nasazení ve skupině Východ, a tak jsme očekávali vyrovnaný souboj. Zachytit začátek zápasu se nám ovšem nepodařilo, a tak nás soupeř musel jeho úvodní brankou nastartovat. Od té doby jsme diktovali tempo zápasu a soupeře k ničemu vážnějšímu nepustili. V útoku se dařilo proměňovat šance a skóre se zastavilo na čísle osm. Malá kaňka na jinak férovém zápase byl zákrok domácího obránce pár minut před koncem u mantinelu, který naštěstí neměl vážně následky pro našeho hráče. Těší mě týmový výkon a chuť po vítězství."