Liga starších žáků

Výsledky vypadají jednoznačněji, než tomu ve skutečnosti bylo, říká trenér starších žáků Kert Parku Matěj Vomáčka

Matěj Vomáčka, trenér starších žáků z HC Kert Parku Praha, dovedl své odchovance k titulu mistrů z ligy starších žáků. Co vidí za tímto úspěchem? A čemu ho přisuzuje? Jak dlouhá cesta to pro něj byla? Jak moc si titulu váží? Více naleznete v rozhovoru.

Věděli jsme, že máme velkou individuální kvalitu

Trenére, bylo vaším předsezónním cílem získat titul v lize starších žáků?

Věděli jsme, že máme velkou individuální kvalitu a pokud potáhneme za jeden provaz jako tým, máme šanci dojít daleko.

Teď začnu od začátku. V lize starších žáků, kde jste hráli skupinu Střed + Sever, jste skončili druzí s 50 body, ale skóre jste měli ze všech nejlepší (152:71). I tak jste skončili o tři body druzí. Mrzelo vás to, že se vám vyhnul přímý postup na finálový turnaj?

Začátek jarní části nás nezastihl v optimální formě, ztratili jsme pár těsných zápasů. Zpětně bych ale řekl, že nám tyto zápasy trošku srovnaly hlavu, a i díky nim jsme nakonec dosáhli kýženého cíle.

Museli jste jít tak do kvalifikačního turnaje, kde jste dominovali. Ovládli jste základní část a hravě si poradili v semifinále s Kladnem, což vás dostalo na finálovou akci. Jak těžké bylo přejít přes tuto fázi sezóny?

Výsledky vypadají jednoznačněji, než tomu ve skutečnosti bylo. Všichni soupeři nás prověřili, a zároveň připravili na vrchol sezóny. V zápase proti Kladnu vše tak říkajíc zapadlo do správných kolejí a získali jsme tím sebevědomí do finálového turnaje, pominu-li samotné finále, tak to byl do té doby asi nejlepší zápas celé sezóny.

Mistři Ligy starších žáků HC Kert Park Praha. Zdroj fotky: Hokejbal tým.

Zaměřili jsme se především na obranou fázi

Následně vás čekal finálový turnaj. Jak jste své hráče připravoval na tuto vrcholnou akci? Absolvovat kvalifikační turnaj možná bylo výhodou, co myslíte?

Zaměřili jsme se především na obranou fázi. Během celé sezony jsme dostávali zbytečné branky a tomu jsme se chtěli co možná nejvíce vyvarovat. Naprosto souhlasím, ač jsme se kvalifikačnímu turnaji chtěli vyhnout, tak nám pomohl zůstat v zápasovém tempu.

Bylo vidět, že jste do Sušice přijeli s velkou parádou, protože jste svou skupinu ovládli dvěma výhrami v součtu 20:0. Věřil jste v tu chvíli, že máte zlato na dosah?

Jeli jsme do Sušice s jasným cílem. Chtěli jsme vybojovat medaili. Plnili jsme náš plán. Hráli jsme ze zabezpečené obrany a byli efektivní v útoku. Přes jednoznačné výsledky ve skupině svěřenci věděli, že musíme jít s pokorou zápas od zápasu, a to se podařilo.

Semifinále pro vás nebylo zkouškou, ale finále ano. HBC Pardubice se vás držely. Povedlo se jim v poslední minutě vyrovnat. Vy jste však vše zvládli a v nájezdech ukázali sílu. Jaký to byl pocit?

Finálový zápas byl ozdobou celého turnaje. Celý tým HBC Pardubice si zaslouží obrovský kredit! Ke konci zápasu nám trochu docházely síly i vinou zranění několika důležitých hráčů. Obdržený gól v poslední minutě nás hodně srazil, ale během oddechového času jsme si řekli pár věcí a kluci ukázali obrovskou morální sílu. Když zápas došel do nájezdů, věřil jsem, že to zvládneme. Byla to obrovská euforie, úleva, zkrátka nepopsatelný zážitek.

A jak vidíte příští sezónu? Budete se snažit na úspěch opět dosáhnout?

V příští sezoně budeme chtít primárně zapracovat mladší hráče a rozvíjet jejich potenciál. Ambice jsou vždy ty nejvyšší, ale znovu, půjdeme krok po kroku a uvidíme co to přinese.

Závěrem bych chtěl poděkovat celému realizačnímu týmu, zejména Martinovi Horskému, všem hráčům, jejich rodičům a v neposlední řadě HC Kert Park Praha.

Tabulka Liga starších žáků - Čechy Střed + Sever
POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Kladno
19 163:59 46
2.
HBC Hostivař
18 139:52 45
3.
SK Rebel Praha
19 121:35 44
4.
Elba DDM Ústí nad...
18 125:46 41
5.
HC Kert Park Praha
18 69:89 28
6.
HBC Tygři Mladá...
19 75:109 21
7.
SK Kelti 2008 A
19 120:114 18
8.
Wolves Chomutov
18 69:121 18
9.
SK Kelti 2008 B
19 62:95 17
10.
TJ KOVO Praha
19 14:237 1