Různé

Hlavně neusnout na vavřínech a nadále pracovat na vysoké úrovni, burcuje Josef Chán

Mládež Kert Parku se za poslední roky zvedla i díky práci řady dobrovolníků a trenérů, mezi které patří Josef Chán. Jeden z hlavních organizátorů dorosteneckého turnaje Memoriálu Libora Topolánka. V rozhovoru se rozpovídal nejen o něm, ale také výchově mladých talentů.

26. – 27. 8. se u vás na Lužinách uskutečnil další ročník Memoriálu Libora Topolánka. Jak celkově hodnotíte turnaj z pohledu organizátora? Povedlo se vše na jedničku a byl cítit odkaz tragicky zesnulé hokejbalové legendy?

Turnaj se velmi povedl, 5 kvalitních celků, které si myslím budou rvát o přední příčky svých divizí. Libor tady s námi je každý zápas, kluci ho měli, mají a budou mít navždy jako vzor TOP hokejbalisty, ale i člověka, takže ano, odkaz je vždy cítit.

Jakým způsobem probíhal výběr dorosteneckých týmů? V akci bylo vidět několik Mistrů světa z posledního MS v Liberci, takže o kvalitní a atraktivní zápletky zajisté nebylo nouze, že?

Vybírali jsme s kolegy z realizačního týmu jednoduše dle toho, se kterými týmy jsme se třeba nikdy nepotkali, a aniž bychom nějak kalkulovali, což v únoru ani nemůžete (úsměv), tak se podařilo na Lužiny dostat týmy, kde bylo velké množství reprezentantů. Tzv. zlatí kluci, z kategorie U16 z Liberce, kteří získali v této kategorii historicky první zlato pro ČR na MS juniorů. O to větší náboj zápasy samotné měly. Na druhou stranu nutno říci, že jsme věděli, že Plzeň a Ústí budou letos velmi silní, k tomu Svítkov, již tradičně hrající přední příčky Extraligy dorostu a za mě černý kůň soutěže Hradec Králové, kam míříme s Kert Parkem hned na první prověrku. Takže v kostce byl výběr jasný, chtěli jsme kvalitu.

Na turnaji jste s Kert Parkem skončili na 4. místě. Co vám turnaj dal a ukázal? Týmy se asi čím dál více vyrovnávají.

Ano určitě vyrovnávají, ale je velmi markantně vidět, kteří hráči mají odehráno ve vyšších kategoriích (junioři, muži), kde je hokejbal zcela o něčem jiném a v kategorii dorostu poté díky tomu jednoduše ostatní hráče převyšují. Za Kert Park mohu říci, že jsme do turnaje skočili ihned po za mě kvalitně odpracovaném soustředění v Dobřanech. Jak na soustředění, tak i tady na turnaji nám chybělo pár pro nás důležitých hráčů (dovolená, školní aktivity), ale to nic nemění na tom, že jsme si vyzkoušeli spoustu taktických věcí a herních činností, kterými bychom se chtěli prezentovat v soutěži. Navíc zabudováváme nově příchozí a mladší hráče, což je za mě nutností a systémově bude pár zápasů prostě trvat, než si vše sedne tak jak má.

orostenci Kert Parku v letní přípravě zamířili mimo jiné i do Dobřan. Zdroj fotky: TJ Snack Dobřany.

Po hráčích chceme vysoké nasazení s cílem se posouvat

Turnaj ovládl celek z Plzně. V čem byl z pohledu trenéra Kert Parku a organizátora nejlepší?

Celek Plzně přijel, ostatně jako vždy, s širokým, a hlavně velmi kvalitním kádrem. V Plzni se dlouhodobě velmi dobře pracuje s mládeží a buduje jednotný systém, proto kluci, kteří přišli teď v létě z kategorie starších žáků nemají sebemenší problém s přechodem do dorostu. Plzeň je pro mě vždy jistota velmi kvalitního účastníka turnaje, což se letos potvrdilo, když celý turnaj zaslouženě ovládla, tímto ještě jednou gratulujeme.

Vy osobně působíte u realizačního týmu dorostenců Kert Parku. Jak jste na nový ročník připraveni a jaké si dáváte cíle?

Cíle máme samozřejmě jako každý, ty nejvyšší. Právě proto jsme i náš trenérský tým rozšířili o zkušeného Josefa Svobodu. V tuhle chvíli máme za sebou soustředění a několik přípravných zápasů, nicméně jsme zatím na žádný z nich nebyli kompletní. Chemie v týmu je ale výborná, chceme zabudovat mladé hráče, jelikož mají velký potenciál. Nedíváme se pouze k zápasu následujícího víkendu, ale v kategoriích starších žáků a dorostu se s mými kolegy v realizačním týmu díváme i více do budoucnosti, proto hráči, kteří chtějí a makají na sobě u nás dostanou velký prostor. Jsme v amatérském sportu, ale nechceme na hřiště chodit se jen plácat po ramenou a brát vše s úsměvem. Po hráčích chceme vysoké nasazení s cílem se posouvat a něco dokázat jako tým. Uvidíme, co nám tedy přinese první mistrovské utkání hrané za necelý týden, ale rozhodně pojedeme s cílem zvítězit.

Jaký názor máte na klubovou výchovu nových hokejbalových hvězd? Práce s mládeží je asi na dobré úrovni, o čemž svědčí velké úspěchy mládežnických reprezentací na nedávném Mistrovství světa v Liberci. Je to tak?

Ano, v globálu by se to tak určitě dalo říci, nicméně si musíme uvědomit, že každý klub má určitě jiné možnosti. Ať už od zázemí, počet hráčů, kvality hráčů ale hlavně i kvality trenérů nebo obecně lidí, kteří se okolo mládeže pohybují. Těch „dobrovolníků“ není opravdu málo a čas, který tomu věnují, věnujeme je na úkor svého soukromého života s tím, že naším společným cílem je něco těm hráčům předat, někam je směrovat, a to nejen hokejbalově, ale i životně. Práce s mládeží je pro chod každého klubu to nejdůležitější z hlediska budoucnosti. Věřím, že veleúspěšné MS v Liberci bylo, je a ještě nějakou dobu bude lákadlem pro nově příchozí, ale je jen nás, jak a kdo toho dokážeme využít, hlavně neusnout na vavřínech a nadále se snažit pracovat na vysoké úrovni.