Mládež

Pokud se něco podaří, musí se to společně i oslavit, říká Roman Kurhajec starší

Přípravka a minipřípravka SK Keltů 2008 jsou pravidelně početné kategorie, které se širokému kádru těší jak na poli hráčském, tak trenérském. Trenérský štáb je navíc u těchto kategorií specifický svým složením. Co pro klubový web řekl trenér Roman Kurhajec starší?

S dětmi pracuji už 42 let, na táborech i celoročně a jsou stále stejné, jen ty mobily nebyly

Jak se cítíš po návratu do prostředí přípravky a minipřípravky? Musel sis zvykat na odlišnou práci a komunikaci s hráči?

Vzhledem k faktu, že je to už 12 let, co nás přivedla Martina Mazancová do Keltů, tak si vůbec nezvykám. Syn Roman v pěti letech začínal v přípravce, nechtěl jsem stát za mantinelem, a tak jsem se zapojil do tréninků. Trávit svůj čas se synem a dalšími trenéry je to, co mě drží i nadále u Keltů a snažím se nadšení ze hry předat mladým trenérům i malým Keltům.

Dají se nějaké dovednosti a poznatky získané při práci se staršími hráči aplikovat při trénování těchto kategorií?

S dětmi pracuji už 42 let, na táborech i celoročně a jsou stále stejné, jen ty mobily nebyly. Dovednosti získané u starších kategoriích využívám i u přípravky, jen se zaměřuji více na herní činnosti jednotlivce.

Co tě na trénování nejmenších Keltů a Fretek baví nejvíc?

Nejvíc mě baví ta bezprostřednost a radost, pokud se něco podaří společně.

Co se snažíš dětem na tréninku předat? Co je podle tebe to nejdůležitější, co by si hráči a hráčky měli z působení v těchto kategoriích odnést?

Radost a nadšení ze hry a hlavně snaha, aby hráli pro tým. Z dovedností je to přesná přihrávka a hra všech hráčů, kteří jsou na hřišti.

Jak tvoříte tréninky, aby děti bavily, ale něco je i naučily? Přece jen jde o výrazně jiný typ práce než u starších kategorií.

Je pár činností, které se stále opakují. Jen je potřeba je zapracovat do různých cvičení, což by mělo být i formou hry a soutěže.

Během turnajů umíš velmi dobře namotivovat hráče a hráčky, jaký pohled na to máš v této kategorii?

Vždy chci vyhrát, ale pokud je soupeř lepší, snažím se stále motivovat k úspěšné kombinaci a hře všech dětí na hřišti. Pokud se něco podaří, musí se to pak společně i oslavit.

Mezi trenéry u kategorie přípravky a minipřípravky se objevují i nový mladší trenéři, včetně tvého syna. Snažíš se jim předat nějaké rady a tipy, anebo je necháváš, aby se sami učili pouze praxí?

Snažím se je naučit trpělivosti s hráči a hlavně opakování základních dovedností. Většinu z nich jsem trénoval i ve starších kategoriích. Umí to lépe předvést než já, ale musí se zaměřit na správné a jednoduché vysvětlení a pochopení, proč to tak bude fungovat.

Zdroj: SK Kelti 2008.