Zprávy RSHb

Vít Řezáč z předsednictva regionu Čechy Střed se rozpovídal o práci s mládeží

Regionální svaz hokejbalu ve středních Čechách se zaměřuje na práci s mládeží. Pro naši redakci přinesl zajímavý náhled na náborové akce, podporu funkcionářů a prezentaci hokejbalu.

Regionální svaz hokejbalu Střed klade mimořádný důraz na práci s mládeží.

Budete připravovat nějaké svazové akce, které by mohly klubům pomoct s náborem malých dětí?

Regionální svaz hokejbalu Střed klade mimořádný důraz na práci s mládeží. Již několik let počet mužstev v soutěžích v kategorii do 18 let celkově převyšuje počet účastníků soutěže mužů (51 v kategorii mládeže a 37 klubů mužů v sezóně 2021/22). Velice oceňujeme stabilitu programů, které vypisuje každoročně svaz prostřednictvím ÚRSHb. Tím, jak jsou připravené a předvídatelné, tvoří základ pro financování programů rozvoje, které rozdělujeme rovným dílem mezi pražské a středočeské hokejbalisty. Do budoucna bychom uvítali, kdyby byly vypisovány podle předem známého pevného harmonogramu, jako je to běžné třeba u městských grantů.

V principu máme tři směry, ve kterých podporujeme hokejbal dětí: podpora funkcionářů v klubech, prezentace hokejbalu na náborových akcích a zakládání nových kroužků koordinátorem rozvoje. Nábor dětí si kluby samozřejmě organizují především samy. Mají největší zkušenosti a mohou cíleně oslovit děti v okolí svého působiště. V rámci projektu ProHokejbal proto přispíváme na činnost funkcionářů, kteří se dětem (tj. náborům) v klubech věnují.

Dále řídíme projekty zacílené na vznik nových klubů dětí a kroužků v místech, kde se hokejbal zatím nehraje

Podílíte se na tvorbě, nebo sami vyváříte ještě další projekty?

Dále řídíme projekty zacílené na vznik nových klubů dětí a kroužků v místech, kde se hokejbal zatím nehraje. Využíváme přitom spolupráci se silnými kluby, kde se práci s mládeží věnují velice systematicky (zejména SK Kelti, HBC Hostivař, SK Rebel Praha a Kert Park Praha). Takto se podařilo založit kroužky v řadě míst (Nižbor, Chyňava, Hudlice, Praha Ruzyně, Praha Prosek). Navíc během covidu náš kolega Ladislav Jirsa obešel asi 8 domů dětí a mládeže v Praze a projednával možnosti založení hokejbalových kroužků. Tři městské části nás podpořily, ale zájem dětí byl zatím malý. Budeme v tom pokračovat. V Praze má po dlouhou dobu Pražský svaz hokejbalu svůj vlastní program rozvoje, který vznikl v roce 2013 na základě společného projektu klubů pod názvem Hrajte hokejbal! Program je zaměřený na nábory a akce pro děti. Bohužel se společná část projektu, v jehož rámci se během šesti let uskutečnilo přes 60 náborových akcí a turnajů a která měla vlastního manažera, musela kvůli jiné koncepci Martina Komárka ukončit. Přesto jsme předloni na regionální úrovni podle stejného vzoru zřídili funkci manažera rozvoje, který od letošní sezóny pracuje jako koordinátor rozvoje. Práci vykonává Tomáš Mathauser a dosáhl obdivuhodných výsledků. Založil kroužky v okolí Kladna (ZŠ Velká Dobrá a ZŠ Libušín), ve kterých každý týden hraje asi 15-25 dětí. Věřím, že se jednou podaří přesvědčit kolegy z Kladna, aby se těchto dětí ujali. Zatím se o ně budou starat kolegové z Prahy. Našemu regionu ani po mnohaletém úsilí nebylo zatím „tabulkové“ místo manažera rozvoje z rozpočtových důvodů přiděleno, letošní valná hromada na náš podnět ovšem schválila požadavek na harmonogram otevření této pozice ve všech regionech, takže budeme mít představu, kdy k tolik potřebnému posílení dojde.

Region se také zapojuje do akcí, které hokejbal prezentují široké veřejnosti

Jaké jsou vyhlídky regionálního svaz ve středních Čechách?

Region se také zapojuje do akcí, které hokejbal prezentují široké veřejnosti. Pokládáme za velice důležité, aby hokejbal byl vidět v konkurenci ostatních sportů, i když možná bezprostřední přínos pro kluby není tolik hmatatelný. Například velice úspěšná byla prezentace na letošním BILLA Wanadoo festivalu počátkem září v Praze, kde byl regionální stánek neustále pod náporem dětí. Každý rodič obdržel informace, kde máme kluby, do kterých mohou děti přihlásit. Obdobná akce proběhne na jaře příštího roku v Praze 6 pod gescí domu dětí a mládeže.

Hokejbal v regionu Střed bude do budoucna stále více a více hrou pro děti a mládež. Tomu i nadále budeme přizpůsobovat náš program rozvoje, který na každé volební období po připomínkách od klubů schvalujeme.