Zprávy RSHb

Dlouholetý člen regionálního svazu Čechy Střed Vít Řezáč: Jak hodnotí uplynulou sezónu?

Hokejbalová sezóna 2022/23 se uzavřela ve všech možných soutěžích. Jak uplynulou sezónu vidí Vít Řezáč? Co říká na 2. Ligu? Bude pro příští sezónu více celků? A jakou váhu přikládá Pražské a Kladenské lize? A jak vidí rozvoj a úspěchy středočeských mládežníků?

Uplynulá sezóna se po dvou letech pandemie vrátila do normálních kolejí

Sezóna 2022/23 je za námi. Jaké vjemy a poznatky tato sezóna přinesla na stůl ve vedení RSHb? Byla povedenější než ta předchozí?

Uplynulá sezóna se po dvou letech pandemie vrátila do normálních kolejí. Dlouho jsme se na to těšili. Co se počtu klubů týče nezaznamenali jsme výraznější změny, naštěstí. S trochou nadsázky lze říci, že hokejbal je jako droga, nedá se bez něj být, když už vás jednou chytne. Teď vážně. Bohužel sezóna skončila rezignací našeho předsedy a dlouholetého člena výboru Romana Němečka. Roman je sice méně nápadný, ale požívá v hokejbale kredit, který držel i práci výboru. Nyní musíme vyřešit, kdo jej nahradí a jak bude výbor pracovat v nové sezóně. Přípravy soutěží běží ovšem standardně, klubů by se dočasné komplikace neměly dotknout.

V regionu jsou tři mužské soutěže – 2. Liga, Pražská liga a Kladenská liga. Začal bych tou nejvyšší. Opanovali ji Rafani Praha, ale i další týmy ukázaly svou kvalitu. Zkusí některý tým vyšší soutěž, nebo zůstane počet týmů stejný? Bude se řešit nějaké rozšíření této soutěže?

Druhá liga by měla být početnější, o tom není sporu. Rafani zvažovali postup, ale nakonec u nich převážili obavy z náročnosti turnaje zejména s ohledem na počet hráčů, který mají a dopad na jejich rodinný život. U ostatních klubů hrajících nižší soutěž je to podobné. Šanci na zlepšení vidíme, pakliže se v klubech, které dobře pracují s mládeží, podaří přesvědčit B celky mužů, aby druhou ligu hrály. Napadají mě například Kelti nebo Nové Strašecí.

Mnohem více celků láká Pražská či Kladenská liga. Proč tomu podle Vás tak je? A budete se snažit tyto soutěže ještě více podpořit?

V kategorii mužů narážíme na několik problémů současně. Věk a vnitřní povaha klubů. Všichni stárneme a hráčů v klubech mírně ubývá. Současně je vnitřní struktura většiny klubů v Praze a na Kladně založena na kamarádství, nepracují jako klasické sportovní oddíly, které mají mládež, systém výchovy trenérů a funkcionářů a podobně. Když někdo skončí, většinou není mladší náhrada. Nemyslím to nijak zle, ale je to fakt, který nutně dříve nebo později povede k poklesu počtu týmů ve všech soutěžích mužů. Pražská liga ztratila v posledních dvou letech po klubu.

Vedle toho jsou ovšem kluby, které pracují skvěle ve všech věkových kategoriích a mají vynikající výsledky. Hokejbal je, podle mého názoru, sport hlavně pro děti a mládež, takže se naše práce musí zaměřit tímto směrem. To nevylučuje soutěže dospělých, v žádném případě. Tím, že budeme podporovat vznik nových klubů mládeže, doufáme, že to jednou ti hráči dotáhnou až k soutěži dospělých. Hokejbal, když jsme začínali, hráli jen z 10-20% hráči do 18 let, dnes tvoří více než polovinu členské základny. To je zdravý směr.

V této sezóně bylo úspěšných celků ze středních Čech mnoho. Jedním z nich byl Kert Park Praha, který opanoval Extraligu mužů a soutěž starších žáků. V mládeži se dařilo i Keltům či Kladnu. Je vidět, že se v regionu s mládeží pracuje dobře. Co myslíte?

Kert Park, HBC Hostivař, SK Rebel a Kovo v Praze, HBC Kladno, Kelti Beroun a HBC Tygři Ml. Boleslav, HBC Nové Strašecí či HBC Rakovník jsou stálice našeho regionu. Všichni odvádějí nesmírný kus práce. Každý rok se setkávám v soutěžní přestávce s vedením většiny těchto klubů a závidím jim jejich neutuchající energii. S mládeží kluby pracují výborně, i tak máme ovšem dětí málo na to, že v regionu žije 2,5 mil. obyvatel. Zkoušíme rozšířit model satelitních středisek nebo kroužků, se kterým přišli před lety kolegové z Berouna. Postupně jsme založili dětské týmy ve třech obcích na Kladensku, snažíme se v Praze. Výborně se této práci věnuje Tomáš Mathauser. Zájem dětí rozhodně je, ale chybí nám trenéři a další funkcionáři.

Náš region by si zasloužil konečně halu. Práci s mládeží by to rozhodně pomohlo. Kluby se snaží vyjednávat s obcemi, svaz jim určitě pomůže. Potřebovali bychom posílit organizační tým, např. o manažera ze svazu, který by se práci věnoval i ve všední den, na rozdíl od nás dobrovolných funkcionářů, kteří obětujeme hlavně večery. Již roky o tom vedeme jednání, ale bezúspěšně.

Soutěže v letošní sezóně proběhnou v zaběhnutém formátu

Máte na příští sezónu připraveny nějaké změny, které by mohly chod RSHb či soutěží zlepšit? Jsou připraveny nějaké novinky?

Prvním krokem bude ustanovení nového vedení regionu. Očekávám, že pak připravíme plán práce na zbytek volebního období včetně priorit, jako např. program na výchovu rozhodčích. Také doufáme, že začne seriózní diskuze mezi regiony a svazem o restrukturalizaci práce regionálních výborů. Udělali jsme si už předloni takový rozbor, co by se mohlo změnit, rádi jej dáme k dispozici ostatním zájemcům. Zatím se provedla změna v komisi disciplinární a rozhodčích, ale ta rozpačitě, např. práce s novými rozhodčími se neřeší, resp. o tom nevím. Přiznávám, že ani náš region během poslední sezóny v tomto mnoho nepokročil.

Soutěže v letošní sezóně proběhnou v zaběhnutém formátu. Ve výboru diskutujeme například o modelu soutěže mladších žáků, protože současný systém turnajů způsobuje řadu organizačních komplikací. Já třeba požadavek svazu na nesoutěžní charakter u mladších žáků podporuji, ale možná můžeme soutěž modifikovat. To bude v kompetenci příslušných komisí, ve výboru se vždy snažíme rozhodovat konsenzuálně po delší úvaze.

Ještě bych na závěr pozval hokejbalisty z jiných míst naší republiky na tradiční turnaje, které se v regionu každoročně organizují. Rádi bychom výhledově uspořádali i mezinárodní turnaj. Sledujte naše webové stránky a těšíme se na Vás.

Přeji všem klubů a hráčům, a to nejen z našeho regionu, aby co nejdříve zase vyrazili s hokejkou na plac.