Ženy

Minulá sezona ukázala, že dokážeme porazit jakkoli silné soupeře, míní Nikola Šlemarová

Nikola Šlemrová se rozpovídala o svém působení v ženském týmu Fretek z Berouna. Jakými změnami tým od června prošel a co bude třeba pro úspěšný vstup do sezony? O tom se dozvíte od zkušené hokejbalistky.

Byla jsem naprosto nadšená z téhle příležitosti vést Fretky

V uplynulé sezoně jsi v pouhých sedmnácti letech převzala roli kapitánky, kterou si poneseš i do té nadcházející. Jaké byly tvoje prvotní pocity, poté co ses dozvěděla, že budeš "C" na dresu nosit právě ty?

Byla jsem naprosto nadšená z téhle příležitosti vést Fretky, zároveň jsem ale cítila odpovědnost, která k této funkci připadá.

V průběhu sezony jste těsně prohrály několik utkání, některé i s papírově silnějšími celky. Co v zápasech chybělo, aby dopadly lépe pro vás? Jak se obecně ohlížíš za uplynulou, výsledkově ne tak vydařenou sezonou?

Minulá sezóna ukázala, že když chceme, dokážeme potrápit jakkoli silné soupeře, ale bohužel pro nás číslo vstřelených gólů rozhoduje. Dlouhodobě nás trápí zakončení, bez kterého se zápas vyhrát nedá. Také chyběla týmová soudržnost, která mnoho utkání dokáže rozhodnout. Na obojím se ale dá zapracovat.

Letos zahájil sezonu dříve než obvykle, a to už v srpnu pravidelnou kondiční přípravou. Myslíš, že i to se může projevit jako potřebný impuls do nové sezony?

Doufám v to, že příprava utuží jak naši fyzickou kondici, tak i náš kolektiv. Oproti minulým sezónám, kdy se příprava neodehrávala si myslím, že bude značný rozdíl v připravenosti na sezonu celkově. Budeme připraveni do ní vletět po hlavě na místo naše obvyklého lehkého našlapávání.

Hned na úvodním turnaji Ligy žen vás čeká prověrka v podobě nelehkých zápasů s Kadaní, Plzní a mistryněmi z Prachatic. Co bude klíčové pro zisk prvních bodů?

Dovolím si použít motto Ivana Hlinky: "Hlavně se z toho nepos*at!".

Do nové sezony vstoupíte i s novým trenérem, kterým bude Jaroslav Smejkal. Ten tě trénoval ve straších žácích, takže znáš jeho trenérský styl. Jak se na tuhle spolupráci těšíš?

Na jeho trénování vzpomínám jen v nejlepším, proto se samozřejmě těším na spolupráci v příští sezoně. Jelikož to bude trenérova první zkušenost s vedením ženského celku, bude to pro něj asi jako skok do hluboké vody, ale věřím, že rychle do týmu zapadne a vše bude fungovat.

Kariéru ukončila brankářka Markéta Králová a útočnice Tereza Hájková. Jak citelná ztráta to pro tým bude?

Ukončení kariéry těchto hráček nás stále velmi mrzí. Tuto sezónu se budeme muset spolehnout na jednu brankářů a na mladé dívky, které tým buď už dříve doplnily anebo teprve doplní.

Za neuvěřitelně krátkou dobu jsme dokázaly utvořit příjemný kolektiv

Celek naopak doplní hráčky ročníku 2010. Jak holky připravit na dospělý hokejbal v tak mladém věku?

Dívky jsou samy o sobě šikovné a herně se neztratí, my jim musíme jen pomoct zapadnout do staršího kolektivu. Základ je připravit jim dobré zázemí a zařídit, aby se cítily se vítané a součástí týmu. V tom nám pomáhá zařídit kondiční příprava, která je v plném proudu.

Do sezony tak vstoupíte s ještě mladším týmem než v těch předchozích. Je tohle podle tebe ta správná dlouhodobá cesta k útoku na vyšší příčky?

Předně je to udržitelná cesta pro budoucnost Fretek, proto úspěchy mladých hráček pro nás budou jedině odměnou navíc. Nechceme skončit do pár let, z důvodu věku hráček a nerozšířenosti týmu. Jediná cesta jak tohoto docílit je právě dát dívkám možnost se zapojit do dospělého hokejbalu.

V červenci ses zúčastnila juniorského mistrovství světa v Liberci, kde jste získali bronz. Jak se na turnaj zpětně díváš? Je to motivace do dalších let, aby ses na mistrovství podívala i v seniorském týmu?

Za neuvěřitelně krátkou dobu jsme dokázali utvořit příjemný kolektiv, což bylo cítit při zápasech. Byla to pro mě velká Inspirace, jak se dá kvalitně vést tým, což bych ráda převedla i do naší ligové sezóny. Na mistrovství se znovu neženu. Je to pro mě spíš osobní motivace chtít rozvíjet dívky v klubu a posouvat ženský hokejbal na vyšší příčky.

Jaké jsou pro tebe cíle pro tuto sezonu? Jak osobní, tak ty týmové?

Osobní cíle jsou jasné, být dobrým kapitánem pro svůj tým a pomáhat dívkám v klubu. Dále ukázat lidem, kteří nerespektují hokejbal žen, že i ten si zaslouží jejich uznání a podporu. O týmové cíle se podělím na konci sezóny.