Mládež

Patrik Číž: Minulý rok jsem měl možnost zasáhnout do několika kategorií

Mladík z pražského KOVA, Patrik Číž, loni nastupoval za vícero kategorií. Okusil Extraligu juniorů, 2. Ligu i 1. Ligu. Patrik Číž si je vědom, že mužské soutěže ho posouvají kupředu. Jak ale hodnotí loňskou sezónu? A jak se těší na tu novou?

Určitě mi dospělé kategorie pomáhají, ať už 1. nebo 2. liga

V minulé sezóně jste se hlouběji zapojil do fungování B týmu Kova ve 2. lize. Cítíte, že vám i tato nižší liga prospívá po herní stránce? Jak vnímáte rozdíly oproti mládežnickým soutěžím?

Minulý rok jsem měl možnost zasáhnout do několika kategorií. V každé lize je nějaký rozdíl, kdybych měl 2. ligu srovnat s juniorkou, která mi přijde nejvíce přirovnatelná, tak juniorská je více běhavá, ale zase 2. liga je více fyzičtější a někteří hráči jsou zkušenější čili musíte jinak přemýšlet než právě v juniorech. Určitě mi dospělé kategorie pomáhají, ať už 1. nebo 2. liga. V každé je něco odlišného od té juniorské, a právě ty věci, na které se musím více soustředit, tak jsou pak pro mě o to jednodušší v juniorské lize. Dovolím si říct, že to ze mě dělá lepšího hráče. Na konec bych chtěl ještě poděkovat Michalu Zemanovi, který mi umožnil hrát v B týmu, a to samé trenérům v A týmu.

V prvním kole play off jste vyřadili rezervu Kladna, ale do finále se vám přes Rafany již projít nepodařilo. Jak se lišily tyto 2 série kvalitou soupeře i vašimi výkony? Dokázal byste říci, proč byl pozdější mistr ligy nad vaše síly?

Série s Kladnem byla od začátku velmi vyrovnaná. V prvním zápase rozhodla efektivita Kladna a ve druhém zápase zase naše bojovnost. Od třetího zápasu jsme vždy měli dobrý nástup, a to se následně odrazilo do zbytku hry, a v obou případech jsme nakonec v podstatě pohodlně vyhráli.

Tým Rafanů byl určitě zkušenější, a až na druhý zápas lepší ve všech ohledech. Šlo vidět, že mají několik bývalých hráčů z Extraligy s dlouhodobými zkušenostmi. Rafani byli efektivní, chytřejší a vždy věděli, co mají udělat, aby to bylo pro jejich dobro. Proti Rafanům musíte podat výkon na 150 %, brankář vám musí zachytat, musíte být velice efektivní a navrch mít i trochu toho štěstíčka. To se povedlo jen druhý zápas, a proto jsme s Rafany vypadli.

Jak to bude s rezervou Kova v letošní sezóně? V jakém rozpoložení se před aktuální sezónou nachází kádr mužstva z Palmovky? Jak moc se vy osobně hodláte letos podílet na chodu B týmu?

Hlavní kategorií pro mě bude tento rok juniorka, ale když bude možnost, tak si rád zahraji s béčkem. Doufám, že parta zůstane pohromadě a bude pokračovat jako v minulé sezóně. Sám nevím, jak se budu zapojovat, protože tento rok mě čeká několik povinností mimo hokejbal – příprava na výuku, mimoškolní vzdělávání, autoškola atd… Určitě se budu snažit do plánování aktivit vměstnat hokejbal co nejvíce, ale hrát jako někdy doposud 2 či 3 zápasy za den už zřejmě nebude tak časté.

V juniorce budeme mít velmi mladé mužstvo

Probíhá v Kovu alespoň nějaká letní příprava mezi muži? Jak moc se případně zapojujete v poměru s tréninky mládeže?

Tréninky nám začaly od konce července, kdy jsme měli naplánované 3 týdně. Do přípravy se připojily všechny kategorie (A tým, B tým, juniorka). Osobně jsem se snažil zúčastnit kdykoliv to bylo možné. V přípravě jsem jako každoročně navštívil CTM, hodně mi také pomohlo týdenní soustředění s juniorkou a věřím, že po fyzické stránce jsem dobře připraven.

Jak jste prožíval nedávné MSJ v Liberci? Sledoval jste zápasy českých reprezentantů, nebo jste se byl dokonce podívat přímo v místě konání? Věříte, že byste se někdy v budoucnu sám mohl na takové akci představit?

MSJ v Liberci jsem aktivně sledoval přes streamy. Chtěl jsem mistrovství osobně navštívit, ale rodinné plánování prázdnin to nedovolilo. Již v minulosti jsem měl možnost dvakrát se zúčastnit finální reprezentační akce a určitě bych se rád někdy v budoucnu na podobné akci znovu představil.

Jaké ambice máte pro blízkou budoucnost na poli hokejbalu, ať už se jedná o individuální, nebo klubové cíle?

V juniorce budeme mít velmi mladé mužstvo, takže bych chtěl jít s týmem krok za krokem a uvidí se, na co to bude stačit, ale můj cíl před sezónou je dostat se do play off. Dále jestli budu zapojován do mužských kategorií tak s A týmem, kde je určitá obměna hráčů, bych se rovněž rád podíval do play off a s B týmem bych chtěl mířit rovnou na titul, protože mužstvo bude zase o rok zkušenější a myslím, že na to letos máme. Z individuálního hlediska bych se chtěl samozřejmé nadále posouvat a být sám se sebou spokojen. Třešničkou na dortu by bylo, kdybych měl možnost se podívat s kategorií U18 na MS juniorů do Žiliny.