Mládež

Nemám malé cíle a vždy jsem chtěl vyhrávat, hrdě předesílá nový trenér dorostu Hostivaře Soudil

Po loňském neúspěchu v kvalifikaci na finálový turnaj Extraligy dorostu, touží Hostivař po nápravě. Tým za nejvyššími příčkami nově povede ambiciózní trenér Jan Soudil, který se netají svými nemalými cíli. Jak zatím tato spolupráce postupuje, a kam až se ji podaří dotáhnout?

Před nadcházející sezónou jste přebral dorost Hostivaře. Co všechno jste již se svou novou kategorií stihl, a jak probíhala letní příprava?

Je to tak. Tým jsme přebrali až na novou sezónu, ale už v té minulé jsem stihl zápasy s Pardubicemi, Svítkovem a přípravu se Slavií. Samozřejmě v týmu byli kluci, kteří již nastupují v juniorce, ale nějakou představu nám to s kolegou dalo. Zatím jsme stihli týden letní přípravy, který nám řekl mnohé věci, na kterých musíme ještě hodně pracovat. Myslím, že by to nemělo být nic, s čím bychom si s Alešem neporadili. Jelikož, jak jsem říkal, jsme u nového týmu, ještě se vzájemně musíme poznávat, ale s klukama si to sedlo dost rychle a spoustu věcí rychle chápou, takže za mě zatím jedna mínus, protože spokojený člověk nemůže být nikdy.

Jak silný kádr může letos hostivařská dorostenecká kategorie nabídnout? Přišly spolu s vámi i nějaké posily, nebo byste si představoval v ideálním případě své řady ještě rozšířit?

Silný kádr to bude tak, jaký z něj jako trenéři uděláme tým. Z vlastní zkušenosti vím, že i tým slabších hráčů, který je dobře nastaven mentálně, dokáže velké věci. Tím nechci říct, že jsme slabší tým, ale že soutěž může vyhrát kdokoli, kdo je připraven, a zároveň má trochu štěstíčka. Jelikož jsem předtím dělal juniorku a muže, tak se mnou žádné posily nepřišly, ale v tým věřím, kvalitu tam máme, teď už to jen ukázat na hřišti.

Jan Soudil v přípravě těsně před startem nové sezóny 2023/24 s hostivařským dorostem. Autor fotky: Ondřej Novák.

Mám samozřejmě rád zápasy, kde je kvalita.

Když se podíváte na složení nového ročníku Extraligy dorostu, dokážete ještě před startem soutěže určit, která z mužstev budou nejvážnějšími kandidáty na titul? Na kterého soupeře se těšíte nejvíce, a na kterého naopak nejméně?

Za mě bude silný určitě Svítkov. Dělal jsem průzkum, kolik hráčů kde odchází do juniorky, kolik zůstává, jak na tom byli v sezóně bodově, a tím mi nejlépe vycházejí právě kluci ze Svítkova, ale může to být i kdokoli jiný. Takže nejméně se těším právě na ně, ale zároveň i nejvíce, protože mám samozřejmě rád zápasy, kde je kvalita.

Loni se Hostivaři nepodařilo projít skrze kvalifikaci na finálový turnaj. Věříte, že to letos dotáhnete dál? Je reálný i útok na mistrovskou trofej?

S Alešem Jindrákem, který mi dělá asistenta, se známe dost dlouho, a oba jsme typy, kteří jdou za vítezstvím, takže nemáme malé cíle. Samozřejmě chceme vyhrát, je to cíl, který je ještě daleko, ale placku bychom opravdu chtěli. Člověk se nemá ohlížet za tím, co bylo, ale co bude. Klukům to minulý rok neklaplo, tak o to musí mít větší motivaci tentokrát. Víme, že to bude těžké, ale chtěli bychom jít ze základní části přímo do finálového turnaje. Bohužel, nám moc nehraje do karet, že prvních pár kol, kdy hrajeme právě s Pardubicemi, budu 14 dní mimo. Každopádně doufám, že příprava proběhne ve vysoké kvalitě i beze mě, a urveme nějaké body.

Všichni musí makat, aby to dotáhli, co nejdál.

Jak jste zatím spokojený se svou prací pro klub? Funguje vše podle představ, ať už přímo vaši svěřenci, nebo spolupráce s ostatními kategoriemi? Plánujete dát prostor i hráčům ze žákovské kategorie, a jak moc naopak dovolíte juniorce využívat zástupce z dorostu?

Myslím, že je brzo hodnotit práci pro klub, a hlavně je to otázka spíš na hráče a na vedení, jak jsou zatím spokojeni. Ještě jsme se moc neohřáli, takže budeme muset počkat na sezónu, a až po určité části dělat nějaké závěry. Ve zkratce, zatím je to všeobecně dobré, ale nové koště dobře mete – stará a otřepaná pravda, tak uvidíme. Co se týče ostatních kategorií, začátkem září se chceme sejít se zbylými trenéry a dát řeč, co je a není možné. Za mě, když budou moji kluci chtít, a projeví zájem, tak bych určitě rád, aby hráli i za starší kategorii. Hrát proti šikovnějším a silnějším hráčům vám dá vždy nejvíce. To samé chci podpořit i u žáků, ale musí se ukázat výkonnostně. Aleš bude mít na starost skauting mladší kategorie, a já na jeho názor hodně dám.

Máte v roli trenéra nějaké osobní ambice, vysněnou pozici, případně klub, který byste jednou v budoucnu chtěl zkusit trénovat?

Osobní ambice jsou dobrá otázka. Platí to, co jsem říkal předtím – nemám malé cíle a vždy jsem chtěl vyhrávat. Momentálně se ale chci soustředit na tuto sezónu, předběžně se s klukama řeší společný postup do juniorky, a netajím se ani tím, že chci dělat Extraligu mužů. Teď je v áčku Hostivaře kvalitní trenér, ale nikdy nevíte, co bude za rok nebo za 5 let. Týmů v Extralize je X, tak uvidíme, kam mě to v budoucnu zavede. Další motivace je reprezentace, ale chce to malé krůčky, spoustu tvrdé práce i trochu toho štěstí. Nejsem zdaleka jediný trenér s takovými ambicemi, a to se mi líbí. Všichni musí makat, aby to dotáhli, co nejdále, a o tom to i v tom našem neprofesionálním sportu je.