Mládež

Vstup do sezony je jako ze snu! Těší obránce Hostivaře Daniela Zámečníka.

První měsíce hokejbalového podzimu našly ve výborné formě týmy z HBC Hostivař. A tým i juniorka sedí na špičce tabulky a baví svou ofenzivní hrou. Členem obou družstev je také Daniel Zámečník, který se snaží trvale usadit v seniorském hokejbale, zatímco v juniorské kategorii již naplno dominuje.

Za výborný začátek soutěže vděčíme perfektní letní přípravě

Dane, sezona 2023/2024 zatím vypadá pro Hostivař jako ze snu. První místo v tabulce jak pro juniorku, tak pro A tým. Co na to říkáte?

Jak zmiňujete, vstup do sezóny je jako ze snu. Málo kdo tušil, že se nám bude takhle dařit, vděčíme za to perfektní letní přípravě v obou kategoriích. Oba celky jsou nabity výbornými střelci, a to je důvod, proč se nám tak daří. Uděláme vše, co je v našich silách, abychom přezimovali na prvním místě v obou kategoriích.

Vy jste součástí obou týmů, když byste měl porovnat šatny áčka a juniorky, která je například hlučnější? Ve které to více žije?

V obou šatnách je docela hluk, přeci jen dejte k sobě 15 chlapů a čekejte něco jiného. Hluk v šatně juniorů je možná trochu větší, a to z důvodu, že jsme mladší a hlasitější.

V 18 letech pravidelně nastupujete v dospělém hokejbale, co Vám při přechodu do seniorské kategorie dělalo největší problémy?

Při přechodu do CROSSDOCK Extraligy jsem pocítil velkou změnu rychlosti, které jsem se ale rychle přizpůsobil. Největší problém mi dělala změna herního systému. Zvyknout si na herní systém našeho A týmu a velkou podporu v obranné fázi mi chvíli trvalo, ale nakonec jsem se ho musel naučit.

Na hřišti se už cítím sebevědomější

Jak Vás berou spoluhráči v kabině A týmu?

Parta v kabině mě přijala, a myslím si, že jsem dobře zapadl. Chlapi jsou jak skvělými spoluhráči, tak dobrými učiteli. Každý trénink mi někdo poradí, co bych měl zlepšit a snažím se to převést do své hry. Každý trénink je pro mě pokrok a díky tomu jsem na hřišti mnohem sebevědomější.

Při pohledu do statistik juniorské extraligy rychle zjistíme, že jste nejproduktivnějším obráncem ligy. Považujete se Vy sám za ofenzivního beka?

V minulých letech u mě převažovaly především asistence, protože jsem byl více zatažený, ale tuto sezónu jsem vyrovnal svoje statistiky ofenzivnější hrou díky větší důvěře v tým, a i sám v sebe. Stále bych se nenazval ofenzivním obráncem, ale jsem ofenzivnější, než jsem býval.

Čemu svou aktuální produktivitu přičítáte?

Produktivitu přičítám především svému týmu, protože si můžu dovolit trochu více útočit díky skvělé obranné práci našich útočníků. Tým má perfektní přesilové hry, kde jsem nasbíral nejvíce bodů, ale teď je pro mě důležité, abych převedl svoje výsledky z juniorů do Extraligy.

Pracuju na sobě, abych zase mohl obléct dres reprezentace

Jaké jsou Vaše cíle pro letošní ročník?

Mým hlavním osobním cílem je se zlepšovat od zápasu k zápasu. Druhým osobním cílem je, pokud to bude možné, si zahrát co nejvíce zápasů za B tým s mým bratrem Dominikem. Týmové cíle se od minulých roků moc neliší, a to pomoct každému svému týmu k co nejlepším výsledkům, ať to stojí cokoliv.

Na letošním juniorském šampionátu v Liberci jste byl součástí zlatého výběru do 18 let, jaké máte nejbližší cíle týkající se reprezentačního dresu?

Obléct dres reprezentace a reprezentovat Českou republiku je čest a pocta. Vzpomínky na repre a mistrovství jsou neuvěřitelné. Proto na sobě hodně pracuju, abych se za dva roky zase na mistrovství světa ukázal a znova ho vyhrál.

Daniel Zámečník (uprostřed) se na začátku července stal Mistrem světa hráčů do 18 let na domácím šampionátu v Liberci! Autor fotky: Markéta Křížová.