Mládež

Motivace? Touha zasloužit se s tímto týmem o medaili, říká útočník Keltů Mathauser

Beroun se po podzimní části Extraligy dorostu drží na 3. příčce v divizi Západ. V individuálních statistikách však zcela vládnou právě Kelti. Mezi nimi i talentovaný útočník Richard Mathauser, který kromě zhodnocení podzimu prozradil i své osobní plány do budoucna.

Podzimní část je minulostí a Kelti se nacházejí na 3. místě. Je pro vás tato pozice dostatečná? Odpovídá vašim dosavadním výkonům? Jak se shoduje s cíli, které jste si dali před sezónou?

Třetí pozice v tabulce na konci podzimní části je podle mě super. Já jsem si sice přál být v top 2, což se bohužel kvůli podcenění zápasů s Budějovicemi a Plzní nepovedlo, ale na druhou stranu je před námi ještě jarní část. Na tu se s týmem připravujeme a půjdeme do ní s tím, že jdeme každý zápas vyhrát a už zbytečně neztrácet body.

Váš tým dlouhodobě disponuje účinnou ofenzivou. Letos jste její aktivní součástí a bodově se vám daří. Co vidíte jako klíčový prvek vašeho útočného snažení?

Za mou střeleckou formu může hlavně souhra v naší lajně. Je super, že trenéři naši lajnu nechávají pohromadě, protože se nám všem v útoku docela daří a je to vidět na výsledcích týmu i v individuálních statistikách. Za to, že se mi daří skórovat, může hlavně motivace z minulé sezóny, kde jsem spíše zahříval střídačku. Proto jsem musel změnit myšlení, přístup a zařadit individuální tréninky přes léto. To se mi zatím vyplácí a dostávám od trenérů prostor předvést, co s kluky v lajně umíme.

V posledním zápase proti Jindřichovu Hradci jste zaznamenal hned 4 branky. Bylo pro vás toto utkání něčím speciální, nebo se dá mluvit spíše o štěstí? Který zápas byl podle vás z vaší strany nejlepší v letošním ročníku?

To, že jsem dal proti Olympu 4 branky určitě nebyla žádná individuální práce. Spíše jsem byl připraven ve správný čas na správném místě, a pak už jen stačilo obdržet od kluků nahrávku a dostat balónek za gólmana. Z mé strany byl nejlepší určitě zápas s Pedagogem, kde se mi hrálo výborně, byl jsem u všech našich gólů, ale nakonec to pro nás bohužel nedopadlo dobře, protože Budějovice jako tým chtěly více vyhrát.

S mužským A týmem bych chtěl v budoucnu až do Extraligy!

Kanadské bodování zcela ovládá Beroun. Vaši spoluhráči Černý a Hasal se nacházejí na prvním a třetím místě, vy sám pak se 33 body na místě druhém. Pomáhá vám v produktivitě ona zdravá konkurence v týmu? Máte nějaký milník individuálních statistik, kterého byste chtěl dosáhnout?

Konkurence tam určitě je, ale spíše ze srandy. Náš hlavní cíl je vést tým k co nejlepším výsledkům. Sice se naší lajně s Davidem Černým a Martinem Hasalem daří gólově nejvíce, ale bez zbytku týmu bychom nic nezmohli. Je sice pěkné být v individuálních statistikách vysoko, ale hokejbal je týmový sport, a u nás je tento rok v kabině velkým tahounem týmová morálka.

Nejsložitějším soupeřem bylo pravděpodobně Ústí nad Labem, které zatím neztratilo ani bod. Jak si vysvětlujete jejich výsledky? Myslíte, že jim forma vydrží? A jaké cíle si nyní klade vaše mužstvo?

Ústí nad Labem je určitě jeden z nejkvalitnějších týmů v lize, ale jejich síla záleží hodně na hokejové sezóně na severu. Já osobně jsem týmu se zápasem v Ústí pomoci nemohl z důvodu nemoci, ale kluci říkali, že kdybychom byli v plné sestavě, tak bychom měli dokonce i navrch. Takže doufám, že až s Ústím budeme hrát doma tak se proti nim postavíme v plné sestavě a body si necháme doma.

Dalším silným soupeřem je i Plzeň, která vás porazila v předposledním letošním utkání, ale v tabulce s ní vedete vyrovnaný boj. Vzpomenete si, co rozhodlo o vaší prohře se Západočechy?

Plzeň je další, kdo určitě patří k nejlepším dorosteneckým týmům v republice, ale s týmem se pečlivě připravíme na příští utkání u nich, kde se budeme muset zaměřit hlavně na tvrdší styl hry, který rozhodl v první třetině tohoto zápasu. Dále také v tomto zápase rozhodly dva po sobě jdoucí fauly ve třetí třetině. Já jsem bohužel udělal zbytečný faul v útočné třetině při back-checkingu, a pak jsme po pár sekundách šli do oslabení 3 na 5, kterého Plzeň využila.

Co je pro vás osobně největší hokejbalovou motivací? Proč na sobě chcete pracovat? Čeho byste chtěl v budoucnu v tomto sportu dosáhnout?

Pro mě je největší motivací momentálně asi již zmiňovaná minulá sezóna, dále také touha se nějak zasloužit o medaili s tímto týmem. To si myslím, že je dost možné, protože tento dvojročník už některé úspěchy zaznamenal. Dále bych na sobě chtěl pracovat, aby až se naskytne možnost hrát za nějaký výběr, tak abych měl šanci se do něj dostat. V budoucnu bych se chtěl dostat až do A týmu, se kterým bych chtěl dále pokračovat do Extraligy. A nakonec bych také chtěl dosáhnout úspěchů na pozici trenéra. Trenérství se věnuji už nějaký čas, díky svému otci, který mne do této pozice přizval, a tak jsem od něj pár sezón mohl čerpat cenné zkušenosti do budoucích let.

SK Kelti 2008 pracují dlouhodobě výborně s mládeží. Jedním z mnoha talentů klubu je i Richard Mathauser, který v letošním ročníku odehrál za dorost 10 zápasů, v nichž nasbíral 33 kanadských bodů za 16 gólů a 17 nahrávek! Zdroj fotky: kelti.rajce.idnes.cz