Český pohár

Že budeme hrát s Elbou je super, jedná se o kvalitního soupeře, říká Tomáš Ruda. Podaří se Rafanům překvapit?

Pražští Rafani znovu vyhlíží třetí kolo Českého poháru. V něm nastoupí po dvou letech opět proti extraligové Elbě z Ústí nad Labem. V sezóně 2021/22 ji dokázali vyřadit. Jaká bude situace teď? Zápas vyhlíží tahoun Tomáš Ruda, který se rozpovídal o dalších tématech.

Trumfy pro postup drží soupeř

Tomáši, v nejbližších dnech vstoupíte do zápasu proti extraligové Elbě v rámci Českého poháru. Jak se na něj těšíte? Myslíte, že můžete Elbu vyřadit? V minulosti se to už povedlo.

Věřím, že se na zápas těšíme, obecně máme všichni hokejbal rádi, teď jsme ho chvíli nehráli, tak je to pro nás přirozené. Že budeme hrát s Elbou je super, jedná se o kvalitního soupeře. Ke druhé otázce mohu říci jen to, že je to sport a rozhoduje se na hřišti, nicméně trumfy pro postup drží soupeř.

Co bude hrát ve váš prospěch? Bude to domácí prostředí? Na co budete v zápase sázet?

Objektivně asi nic. O domácí prostředí, které jsme měli v Čimicích, jsme před rokem přišli. U týmu jsem sedmým nebo osmým rokem, první 3 roky jsme se učili systém a jeho modifikace. Posledních 5 let hrajeme v podstatě stejně, v neděli uvidíme, zda bude náš systém alespoň částečně efektivní proti tak silnému soupeři jako je Elba.

A jak vůbec probíhá či probíhala zimní příprava Rafanů? Určitě jste se museli hlavně připravovat na 2. Ligu.

Vzhledem k tomu, že nám je v průměru 40 let a přišli jsme o možnost hrát v Čimicích, tak příprava neprobíhá vůbec. V týmu je několik hráčů, kteří se udržují průběžně, protože jsou na to za ty roky zvyklí, ale společně jsme se naposledy viděli v listopadu.

Letos chceme ligu vyhrát a po sezóně to pravděpodobně ukončíme

Ve 2. lize máte lehce nevyrovnané výkony. Někoho přehrajete rozdílem třídy, ale naopak párkrát jste zbytečně prohráli. Jak to vidíte Vy? A jaké budou cíle na jaro? Ztrácíte 5 bodů na první místo.

V našem týmu je hodně ega, které se nedokáže samovolně korigovat. Porážky pak nejsou zbytečné, ale zasloužené. Jinak stejně jako každý rok, i letos chceme ligu vyhrát a po sezóně to pravděpodobně ukončíme.

A jak je to s Vámi? Nastupujete hlavně za Rafany, ale přestali jsme Vás vídat v dresu KOVA. Co za tím stojí?

Budu-li upřímný, v podstatě nenastupuji nikde. Za Rafany jsem aktivně hrál asi 5 zápasů, do zbylých jsem nastoupil jen proto, že u nás v regionu musíte nastoupit k určitému počtu zápasů, abyste mohl hrát play off, takže si chodím pro starty. KOVO je moje srdcová záležitost, v KOVU jsem s drobnými přestávkami od roku 2002, klub i nadále sleduji, ten ovšem musí projít obrozením, musí dát prostor mladým hráčům a pokusit se dostat zpět do Extraligy. Myslím si, že pokud bude Standa Šťastný s týmem správně pracovat, mohli by postup atakovat cca za 4 roky.

Na podzim jste naskočil do jednoho zápasu za Hostivař. Uvidíme Vás v dresu Hostivaře ještě?

Extraliga pro mě byla vždy prioritou, od působení trenéra Krtičky na KOVU spolu hokejbal často diskutujeme. Honza měl od loňské zimy zájem, abych s ním spolupracoval na Hostivaři. V koncem léta jsem se rozhodl, že nabízenou pozici přijmu. Bohužel ještě v létě mi tělo přestalo správně fungovat, rehabilitoval jsem, snažil se dát vše do pořádku a v říjnu začal naplno trénovat. Můj návrat do zápasů jsem ale uspěchal a v zápase s Karvinou jsem po druhé třetině odstoupil. Po vyšetřeních jsem zjistil, že mám dvě vyhřezlé ploténky a výrůstek na obratli, který mi tlačí na nerv směřující do levé nohy. Noha mi tak občas úplně vypne. A jestli mě uvidíte v dresu Hostivaře? Hlava je nastavena tak, že udělám maximum, abych se vrátil k plnému tréninku a zabojoval o svou pozici mezi šesti obránci. U nás v Hostivaři je zdravá konkurence, navzájem na sebe tlačíme svými výkony a týden od týdne se zlepšujeme. Já ne, já jsem ve fázi brždění úpadku (smích). Pro trenéra je pak super, že má z čeho vybírat. Pokusím dostat do stavu, kdy mě budete moci v dresu v nějaké pozici ještě vidět. Plánuji, že budu hrát Extraligu do 50 jako Jarda.

Zkušený Tomáš Ruda našel po konci na KOVU své místo v Hostivaři. V zápase proti Karviné sice nedohrál, i tak si připsal asistenci. Zdroj fotky: HBC Hostivař.