Vyšší ligy

Všichni hráči se na to těší a začne ten správný adrenalin, vyhlíží play off David Kuna

Kert Park vyhrál základní část, kde také překonal rekord ve vstřelených brankách a na prvním místě byl i v několika dalších statistikách. V play off bude bojovat o šestý titul v řadě. Trenér týmu David Kuna se ale s mužstvem zatím dívá jen na první čtvrtfinálové zápasy, kde se utkají s Kladnem.

Je to pochopitelně fajn, že si kluci dávají takové výzvy

Pane trenére, v základní části jste se umístili na první pozici, v základní hrací době jste prohráli jen jedno utkání. Jak hodnotíte tuto část sezóny?

Hodnotíme ji pozitivně, jsme rádi, že se nám to podařilo. S ohledem na to, jak jsme měli náročný podzim a v jakém složení jsme hráli. Někteří hráči nám chyběli, některé mladé hráče jsme zapracovávali. V úvodu soutěže jsme prohráli v Letohradě, pak s Pardubicemi na nájezdy. Nicméně si myslím, že výkony byly slušné, až teda na šílené domácí utkání s Prachaticemi. A když jsme už po podzimní části dokázali být na první pozici, tak jsme rádi, že se nám to povedlo v jarní části potvrdit. Na druhou stranu máme tam také výtky k nějakým zápasům. Upřímně, hráči se tam hnali za rekordem, co se týká počtu vstřelených branek a získaných bodů v soutěži. Nakonec se nám to podařilo překonat, je to pochopitelně fajn, že si kluci dávají takové výzvy, včetně nás. Ale hra určitě v některých případech nebyla, jak bychom si představovali, takže bylo potřeba si trošku přenastavit v závěru hlavy.

Kromě překonaného rekordu v počtu vstřelených gólů jste na čele ve více statistikách, máte nejlepší úspěšnost přesilových her nebo jste byli nejméně vylučovaným týmem. Co Vás nejvíce těšilo?

Oba tyto statistické ukazatele jsou pozitivní, je tam více mužstev kromě nás, kterým se v přesilových hrách daří. Tyto statistiky sledujeme, ale moc je nepodceňujeme ani nepřeceňujeme. Možná jedno číslo, které je zajímavé, že jsme měli kromě Kladna nejmenší počet přesilových her, to bylo 69, v nichž jsme dokázali mít zhruba necelou 32% úspěšnost přesilových her. Myslím si, že to číslo je překvapivé, protože jsme mužstvo, které hraje ofenzivně a je možná trochu zvláštní, že až na Kladno, které mělo o jednu méně, jsme jich ze všech týmů měli nejmíň. Je to minimálně hodně překvapující číslo, dál se k tomu nechci vyjadřovat, věřím, že si každý udělá obrázek sám.

Vítězství v základní části jste si zajistili ještě pár zápasů před koncem. Měli jste pak větší prostor pro stupňování formy pro play off?

Jak jsem říkal, těch zhruba posledních pět, šest zápasů, tam to byla trochu otázka toho rekordu, o kterém jste sama mluvila. S tím to trochu souviselo, že některé zápasy z naší strany byly hodně střelecké a řekněme herně hodně otevřené. Pak přišlo domácí utkání s Karvinou, kde jsem nebyl, ale ze strany mužstva to tedy nebyl jeden z povedených výkonů a řekl bych výstražný prst, že takhle ne. Nyní jsme měli dva poslední zápasy, kde jsme herně směřovali, co se týká taktiky nebo herních variant jednotlivých formací hráčů atd. Takže ano, nebudu prozrazovat jak konkrétně, ale určitě tyto zápasy jsme k přípravě k prvním utkáním play off takto vzali.

Očekávám hodně běhavý, dynamický hokejbal

Vyřazovací boje začínají už tento týden, v minulých sezónách jste v nich byli dlouhodobě úspěšní. S čím do nich půjdete? Chtějí hráči překonávat zase nějaké rekordy?

Myslím, že v play off se na žádné rekordy nehraje a nebude hrát. Takže ani my takto nemůžeme uvažovat. Musíme uvažovat tak, že každé jedno dílčí utkání může znamenat vítězství nebo porážku. Začínáme doma, budeme do toho chtít vstoupit vítězně. Jednoznačně se nyní musíme zaměřit na sobotní utkání, nemůžeme se dívat extrémně dopředu. Máme před sebou velice silného a zkušeného soupeře, to pro nás znamená o to větší koncentraci a přípravu na první dva domácí zápasy. Nechceme vůbec nic podcenit, k soupeři máme velký respekt a podle toho musí vypadat veškeré směřování v play off, takže se nyní musíme dívat na to jedno dílčí vítězství, které nás vždy posouvá dál k možnému postupu a výhře v sérii.

Jako vítěz základní části budete čtvrtfinále a případně další série play off začínat na domácím hřišti. Berete to jako výhodu nebo je vám jedno, kde hrajete?

Myslím si, že v play off to až taková výhoda není, i když je samozřejmě příjemnější, když si můžete nastavit i časy domácích zápasů, kdy vám to vyhovuje po poradě s týmem. Důležité je to z hlediska rozhodujícího pátého zápasu, kdy hrajete doma a nemusíte nikam cestovat. Tohle výhody jsou, ale vyzkoušeli jsme si obě varianty. V situaci, kdy vyhrajete základní část, tak to může vypadat, že jste jednoznačný favorit, ale my to takto nebereme, teď jsme několik let vítěz Extraligy, takže ten tlak je na nás každý rok vyvíjený stejně. Půjde hlavně o nás, abychom se na zápas připravili, dobře zkoncentrovali a věřím tomu, že vzhledem k tomu, že začínáme s Kladnem, tak o naši motivaci je postaráno. Všichni hráči se na to těší a začne ten správný adrenalin, protože play off je nová soutěž a může se stát cokoliv. Nemůžeme koukat na to, jestli bychom měli začít další sérii doma nebo ne, protože zatím jsme ještě žádnou sérií neprošli a nikam nepostoupili kromě čtvrtfinále, takže podle toho se musíme zařídit.

Ve čtvrtfinále se utkáte s Kladnem, se kterým jste se v minulé sezóně potkali ve finále. Co od této série očekáváte?

Uvidíme na hřišti, tam se rozhodne, to pevně doufám. Očekávám od toho hodně běhavý, dynamický hokejbal. Myslím si, že i poměrně tvrdý, protože obě mužstva si určitě nic nedarují. A půjde o to, abychom do toho přidali potřebnou kvalitu, tak i jistotu, doufám, že i snad střeleckou pohodu, ale může se stát, že nám to chvilku v nějakém zápase nepůjde, takže taky trochu klidu a zkušenosti, pokud by k takové situaci došlo. Zápas se hraje 45 minut, možná 55, možná dojde na nájezdy, takže musíme být v každé situaci koncentrovaní, trpěliví a v neposlední řadě disciplinovaní a nedopustit se jakékoliv hloupé chyby z hlediska vyloučení nebo nějakých hloupých řečí apod. K play off to sice patří, ale musíme být v tomto chytřejší a absolutně koncentrovaní na to prodat co nejlepší výkon pro tým, abychom k tomu vítězství společně došli.