Vyšší ligy

Věřím, že je v našich silách dotáhnout tuto sezónu dál, hlásí Slavomír Švancar

O víkendu už je na programu další kolo CROSSDOCK Extraligy. Kladno zahájí jarní část utkáním proti Dobřanům, se kterými už se v únoru potkalo v rámci Českého poháru. Hlavní trenér Slavomír Švancar nyní očekává vyhrocenější zápas a s týmem chce vstoupit do jara výhrou.

Přípravu jsme začali hned zkraje ledna, trénovali jsme čtyřikrát týdně

Pane trenére, s Kladnem vstoupíte do jarní části z šestého místa. Na podzim jste získali 22 bodů, ale bodové rozdíly před vámi nejsou velké, na čtvrtou pozici vám chybí jen jeden bod. Jak se ohlížíte za touto částí sezóny?

Dojem z podzimní části mám smíšený, na začátku se nám dařilo jak bodově, tak hlavně herně, ale v druhé polovině jsem nedotáhli k vítězství dobře rozehrané zápasy, a to nás bohužel stálo lepší postavení v tabulce. Za podzim se dá říct, že vyloženě nespokojen jsem byl jen v domácím zápase s Letohradem.

V první části podzimu jste byli rozjetí a vyhráli šest utkání v řadě, naopak v posledních šesti jste zvítězili jen jednou. Co se pak stalo, že jste nepokračovali ve skvělých výsledcích?

Na začátku soutěže jsme do každého zápasu nastupovali hladoví a dařilo se nám i proměňovat šance, což se postupně stalo naším největším problémem. Celý podzim nám na postech útočníků nastupují obránci (Markytán, Haisman, Důras), pro které je toto opravdu složité a proto chápu, že byla naše hra určitě komplexnější v obranné fázi než v útočné. Určitě hrálo také roli množství zraněných, v kompletní sestavě jsme odehráli myslím jeden zápas, ale v žádném případě to nechci používat jako výmluvu, protože se s tím potýká prakticky každé mužstvo.

Pauza utekla rychle a o víkendu už vstoupíte do jarní části. Jak jste se na ni připravovali? Co bylo náplní přípravy?

Přípravu jsme začali hned zkraje ledna, trénovali jsme čtyřikrát týdně, kdy byla celá kondiční část přípravy v režii Petra Adama, profesionálního kondičního trenéra. Jsme přesvědčeni, že především kondiční příprava je věda a nevyužít takovou možnost by byla hloupost. Tímto chci ještě jednou Petrovi poděkovat. Součástí přípravy bylo i soustředění, letos jsme jeli společně s dorostem a juniorkou do Mostu, kde jsme od čtvrtka do neděle využívali tamní ANS sportovní hokejbalovou halu. Tímto rovněž děkuji za vstřícnost městu Most i hokejbalovému klubu HBC Most.

Zimní přípravu jsme zakončili pohárovým zápasem v Dobřanech. (dohrávka pohárového 3. kola - osmifinále pozn. red.) Letos jsme se rozhodli, že další přípravné zápasy domlouvat nebudeme, po zkušenostech z loňské sezóny, kdy se nám v posledním zápase před startem vážně zranili dva klíčoví hráči.

Mužstvo si na podzim vyzkoušelo, že vyhrávat umí

Na Kladně působíte druhou sezónu. V minulé jste s mužstvem bojovali o postup do play off až do konce základní části, nakonec jste ve vyřazovacích bojích skončili ve čtvrtfinále. Jak těžké podle Vás bude letos dojít dále?

Loňská sezóna byla pro Kladno a můžu říct i pro mě osobně opravdu těžká, i když se naše předváděná hra na konci výrazně zlepšovala, na Kert Park to ve čtvrtfinále bohužel nestačilo. Musím přiznat, že bylo čtvrtfinále asi maximem a postavení v tabulce asi spravedlivé.

Letošní sezóna je v mnoha aspektech jiná, mužstvo si na podzim vyzkoušelo, že vyhrávat umí, podařilo se nám tým dobře posílit, naučili jsme se všichni společně pracovat, celkově se dle mého pohledu změnila atmosféra a troufnu si říct, že i hra vypadala výrazně lépe. Proto věřím, že je v našich silách dotáhnout tuto sezónu dál. Samozřejmě moc dobře víme, jak je liga od třetího místa vyrovnaná (podzim vyšel výborně Hostivaři a samozřejmě Kertu) a o další místa bude určitě boj až do konce.

V polovině února jste se v roli asistenta trenéra zúčastnil s reprezentací mužů Turnaje tří zemí, který jste s českou reprezentací vyhráli. Jak na tento úspěch v rámci přípravy na šampionát vzpomínáte?

Reprezentační srazy mě obecně nabíjí chutí k hokejbalu, přál bych každému vidět zblízka přístup a připravenost každého hráče, je neuvěřitelné, jakých jsou schopni amatéři sportovních výkonů na profesionální úrovni. Je samozřejmě super, povede-li se uspořádat takový turnaj, protože herní konfrontace s takto kvalitními mužstvy nám trenérům ukáže samozřejmě nejvíc. Určitě jsem rád, že se nám konečně podařilo vyhrát nad Slovenskem v základní hrací době, ale přál jsem si, aby vítězství bylo přeci jenom přesvědčivější (úsměv). Všichni hráči nám výkony i přístupem připomněli, jak těžké bude vybrat na konci z takto kvalitní základny jen 23 hráčů.

Rakovnicko-kladenská spojka v národním týmu mužů! Podaří se rysům v letošním ročníku postoupit přes čtvrtfinále play off CROSSDOCK Extraligy a uspět i na MS ve Švýcarsku? Autor fotky: Michal Pěch | michalpech.net

V sobotu už s Kladnem zahájíte jarní část utkáním proti Dobřanům. Jak jste zmiňoval, se západočeským týmem už jste nedávno odehráli zápas Českého poháru, zvítězili jste 5:2. Co očekáváte od extraligového souboje?

Pohárový zápas není myslím úplně měřítkem, samozřejmě jsme rádi za výsledek i předvedenou hru, ale i vzhledem tomu, že v obou týmech nastoupilo hodně mladých hráčů, čekám od zápasu na Kladně větší nasazení a předpokládám, že bude zápas daleko vyhecovanější. Dobřany na konci podzimu na rozdíl od nás bodovaly, tak uvidíme, kdo do jara vstoupí lépe. Za nás myslím, že po povedené přípravě uděláme maximum, abychom se vrátili na vítěznou vlnu a tři body zůstanou doma.