Vyšší ligy

Dokud žije šance na postup, je důležité se o ni poprat a nic nevzdat, hlásí odhodlaně Martin Špaček

Kladno začínalo čtvrtfinálovou sérii na Lužinách, kde vsítilo jen dva góly a na žádný bod v sérii to nestačilo. O obě branky se v úvodním utkání postaral kapitán týmu Martin Špaček. S mužstvem se nyní těší do domácího prostředí, kde se ještě o šanci na postup do další sérii poperou.

Dali jsme dva góly za dva zápasy, s tím na úspěch pohlížet nemůžeme

Martine, postup do play off jste potvrdili až v posledním kole základní části, na závěr jsi si zapsali vysokou výhru. Naladilo Vás to pak do vyřazovacích bojů?

Nevím, zda nás to vyloženě naladilo. Spíš se nám ulevilo a spadl z nás těžký balvan, který jsme si na sebe nepovedeným průběhem sezóny naložili. Musím za sebe říci, že jsem v téhle situaci byl poprvé a utkání se Svítkovem nebylo vůbec příjemné, protože jsme se dostali do stavu, kdy jsme museli.

Ve čtvrtfinále bojujete s Kert Parkem, po úvodních zápasech v sérii prohráváte 0:2. Jaké vidíte šance, že se vám povede soupeře ještě více potrápit?

Dokud žije šance na postup, je důležité se o ni poprat a nic nevzdat. Za celý tým můžu říct, že takhle jsme všichni nastavení a budeme bojovat. Nicméně musím konstatovat, že vedení Kert Parku 2:0 v sérii je zasloužené a bude to ohromně těžké. Ale kdo nemá ve sportu rád velké výzvy?

V sérii jste zatím jediným střelcem kladenského týmu Vy, dva góly jste vsítil v prvním utkání. Jak náročné je projít obranou soupeře?

Všichni v Extralize víme, že soupeř je obrovsky silný především v ofenzívě a k tomu, abyste proti Kert Parku byli úspěšní, musíte v každém zápase pár branek vstřelit. My jsme dali dva za dva zápasy a to je sakra málo. S tím na úspěch pohlížet nemůžeme. Bohužel se nám nedařilo udržet delší dobu v útočném pásmu a opět jsme neproměňovali šance. První utkání toho byl názorný příklad – za stavu 2:1 jsme měli obrovskou šanci na srovnání, ale místo toho přišel gól soupeře a odskočení na 3:1. To jsou detaily, které to play off rozhodují.


Kladno na hřišti Kert Parku prohrálo oba úvodní čtvrtfinálové zápasy, doma je ale odhodlané ještě o postup bojovat. Podaří se mu to? Autor fotky: HBC Kladno

Máme skvělé fanoušky, kteří nás podporují

Ve druhém zápase jste drželi bezbrankový stav až do druhé třetiny, kde šli Pražané do vedení ve 26. minutě, ale ještě předtím chytil Antonín Křemenák trestné střílení. Povzbudil vás tento okamžik?

Já už si ani nepamatuji, co to s námi udělalo. Ale asi nás to moc nepovzbudilo, když jsme pak ten gól stejně dostali. Sranda (smích). Samozřejmě jsme byli rádi, že to Tonda zvládl a dal nám šanci jít do vedení. To se bohužel nepodařilo.

O jeden gól jste prohrávali až do závěru třetí části, až v posledních pěti minutách základní hrací doby soupeř odskočil do většího náskoku. Jaké pozitivní věci si z tohoto zápasu odnést do dalších?

Co si vzít z prohry 0:4? Já na to chtěl po zápase hned zapomenout. Nesnáším porážky, nerad se v nich šťourám. Trenéři nám říkali, že 2. zápas byl z naší strany lepší a byly tam určité momenty či taktické prvky, které bychom měli přenést do dalších utkání. Ale to tady přeci neprozradím (smích).

V sobotu se přesune série do Kladna, vaším hlavním cílem bude prodloužit sérii do dalšího dne, protože v případě výhry soupeře pro vás sezóna skončí. Jak se těšíte na domácí hřiště?

Těšíme. Máme skvělé fanoušky, kteří nás podporují, přestože jsme jim zatím v sezóně moc radost nedělali. Tímto bych jim chtěl poděkovat, v jakém počtu dorazili do Prahy a vytvořili nám tam domácí atmosféru. Moc si toho všichni v týmu vážíme a věřím, že dorazí v hojném počtu na oba víkendové zápasy. V neposlední řadě se taky těším, že v zápase nebudou vynucené pauzy kvůli opravě hřiště. U toho bych se ještě krátce zastavil. Nejde mi do hlavy, že situace s problematickým plastovým povrchem na hřišti Kert Parku se rok co rok po sobě opakuje. Všem v klubu musí být jasné, že vzhledem ke kvalitě kádru budou mít sezónu dlouhou a budou hrát ve vyšších teplotách, které jejich povrchu nesvědčí. Ale nic se s tím nedělá. Díky bohu, že se tam v sobotu Jonáš (Jonáš Kyclt, pozn. red.) nezranil, nevypadalo to vůbec hezky. Ale těžko říct, zda je tohle na zamyšlení pro samotný domácí klub nebo pro ty, kteří licenci a zelenou hřišti udělují.