Vyšší ligy

HRDÝ KAPITÁN MARTIN ŠPAČEK: V SÍLU TÝMU JSEM FURT VĚŘIL

VĚŘIL ​Byla to jedna z porážek, které jsou velké a které mohou tým jedině posunou dál a výš. Hokejbalisté Kladna sice vypadli hned ve čtvrtfinále play off extraligy, ale že potrápí suveréna posledních pěti sezon KERT Park Praha tak, jak ho opravdu trápili. Řekl Martin Špaček pro redakci HBC Kladno.

Událo se toho opravdu hodně

Po dvou prohrách v Praze jste doma KERT v sobotu senzačně v prodloužení zdolali a v neděli naopak v nastaveném čase padli, přitom jste skončili v základní části až osmí. Jste na tým jako kapitán pyšný?

Rozhodně ano, jsem hrdý. Furt jsem ale i po té nešťastné sezoně věřil v sílu našeho týmu, a kdy jindy se měla ukázat, než proti nejlepšímu mužstvu republiky. I jeho hráči a trenéři uznali, že to byla těžká série. Odpověděli jsme tak kritikům, kteří trousili řeči, že je letos Kladno neškodné. Jen mě mrzí, že jsme ten čtvrtý zápas nevyhráli, středeční pátý o všechno by téhle sérii slušel. Takhle je pro nás konec sezony.

To není úplně pravda, protože vás čeká ještě Final Four Českého poháru, i když asi až v červnu, jak se do té doby chcete udržovat?

Dostali jsme od trenérů volno do příští středy a pak si myslím, že budeme chodit tak jednou týdně, uvidíme. Každopádně je pohár zajímavá trofej a určitě se o ni popereme, nějaká by letos Kladnu slušela.

Sám jste v rozhovorech říkal, že za celou kariéru jste v Kladně nezažil strach z toho jak dopadnete, vždycky jste měli jisté play-off, jenže teď reálně hrozil boj o záchranu, kde se může přihodit cokoliv. Situaci jste zachránili až posledním zápasem základní části, bylo to vše o příliš razantních změnách v kádru před sezonou?

Událo se toho opravdu hodně. Po patnácti letech přišel místo Drahoše Kadlece nový trenér Sláva Švancar, přišlo i dost nových hráčů. Tušil jsem, že chvíli potrvá, než to dáme dohromady, ale že to bude trvat tak dlouho, to jsem si nemyslel. Je to pro mne velká sportovní zkušenost, v případě tak rozsáhlých změn skutečně tým potřebuje čas.

Hlavně nás starší tohle mrzelo

Nový trenér i hráči si neúspěchy občas „vyžírali“ za celé mužstvo, hlavně na sociálních sítích byla kritika nepříjemná, že?

Hlavně nás starší tohle mrzelo. Ti noví kluci zapadli skvěle, kabina fungovala. Pak čtete, co někdo napíše, a je vám smutno. Přitom Áda (Petr Adam) vyhrál klubové bodování, Singi (Jiří Singer) dával důležité góly v play-off, ostatní také hráli výborně. A Slávek Švancar? Musel si na nás zvyknout, my zase na jeho metody, ale podle mne je to to úspěšně za námi. To prostě nejsou nějací Mostečáci, Pražáci, ale Kladeňáci. Teď to tak prostě je.

Nejen mne uchvátilo, jak výrazně vám byli schopni pomoci v play-off mladí kluci. Čerstvě devatenáctiletý Křemenák s klidem převezme nejdůležitější brankářský úřad, šestnáctiletý Daníček při svých prvních startech za áčko péruje zkušeného beky mistra. Jak je to možné?

Byla to nejlepší škola pro ně a výborná pomoc pro nás. Po porážkách na Kertu jsme potřebovali něco změnit, a vyšlo to. Mladý Daníček do toho skočil bez bázně, brzy se vyrovnal s tím, že ještě není tak narostlý a svou individuální schopností, drzostí a dravostí ukázal, jak velkým talentem je. Nevím, jestli pro hokejbal. Protože sám věřím, že to může dotáhnout daleko hlavně v hokeji. Tondu Křemenáka neberu už jako mladíka, ale jednoho z nás. Co jsem v Kladně, vždycky jsme na gólmany mohli spoléhat, ať to byl Jarda Procházka, Jiri (Jan Jirotka) nebo teď Tonda. Je skvělé pro klub, že někoho takového má ve svých řadách.

A nesledujete jako kapitán nějaké tření mezi gólmany? Přece jen Honza Jirotka byl roky jasnou jedničkou, získal všechny možné tituly, chytal v reprezentaci…

Jiří je v tomhle ohledu neskutečný profík. Vytáhnu i něco z kabiny, abych to dokreslil. Když nám to nešlo na začátku jara a hráli jsme blbě, sám v kabině navrhl, abychom zkusili nasadit Tondu, prostě sám od sebe nabídl svou pozici. Je to kluk, kterému vždycky záleželo hlavně na týmovém úspěchu a tímhle to potvrdil. Na střídačce žije s mužstvem, žádná uraženost tam není. Opakuji, profík.

Jedna nepříjemnost v týmu však byla, z kádru vypadl pro opakované porušování povinností a životosprávy Dominik Barnošák, jinak fajn chlapík a skvělý hráč. V minulosti se váš tým dovedl po průšvizích postavit za kluky jako Milana Schnaubelta nebo Radka Šímu, jak je to s Dominikem, má ještě naději?

Hůl nad ním rozhodně nikdo nezlomil. Na druhou stranu těch věcí bylo během sezony víc a šancí dostal několik. Teď je to spíš na něm, aby si řekl, kam se chce ubírat. Osobně si myslím, že hokejbal miluje a byla by škoda, kdy ho už nehrál. Věřím, že až se tým někde sejde, že přijde také a o všem si důkladně promluvíme. Ale opakuji, teď je to spíše na něm.

Vrátím se k týmu a zeptám se na budoucnost, jak ji vidí kapitán Martin Špaček?

Kdybych tomuhle týmu nevěřil, ani bych nemusel hrát. Věřím, že něco dokáže a vlastně mohl už letos. Kdybychom nepokazili závěr základní části, nemuseli jsme jít hned na nejsilnější Kert a vše mohlo být jinak. Každopádně příští rok budeme lepší. Všechny změny si pomalu sedly, třeba se nám uzdraví i někteří marodi, kteří citelně scházeli. Zase budeme silné Kladno.