Vyšší ligy

Jsem strašně rád, že jsem byl součástí této komunity za posledních několik sezón, těší Milana Jelena

K šesti titulům v řadě došel s Kert Parkem také Milan Jelen. Asistent trenéra Davida Kuny ještě v srpnu navštívil s týmem primátora Prahy, v další sezóně už ale v realizačním týmu pokračovat nebude a od trénování bude mít pauzu. Ze svého působení v Kert Parku si odnáší hodně vzpomínek.

Každá sezóna byla něčím specifická

Pane trenére, s panem Kunou a celým realizačním týmem jste dovedli Kert Park v posledních sezónách k šesti titulům v řadě. Jak se za tím ohlížíte?

Člověk samozřejmě bilancuje, když se ohlédnu, je to výjimečný úspěch, který není obvyklý v amatérském prostředí ani na profesionální úrovni, viz inspirativní kniha Kapitáni. Toho úspěchu si samozřejmě hodně vážím, když si tím projdete společně se všemi hráči a lidmi v klubu, kteří za tím stojí. Tímto bych jim také chtěl poděkovat a jmenovitě zmínit práci Davida Kuny a Tomáše Dohnala. Vědí, co je potřeba pro to udělat, aby byl klub takto úspěšný každou sezónu a schopen potvrzovat svoji kvalitu, takže určitě si toho moc vážím a jsem strašně rád, že jsem byl součástí této komunity, realizačního týmu a celého týmu za posledních několik sezón, byť plán byl původně na jednu, maximálně dvě sezóny.

Takový úspěch se v naší nejvyšší hokejbalové soutěži ještě nepodařil. Na co nejvíce vzpomínáte z Vašeho působení v Kert Parku?

Určitě na skvělou partu lidí, každý rok byl tým trochu jiný a podmínky také trochu jiné, takže každá sezóna byla něčím specifická. Když se podíváte, kdo z kluků získal první a poslední titul, vidíte, jakou obměnou tým procházel. Co hlavně mám ve svých vzpomínkách, je první sezóna, byla hodně vypjatá a spojená s úmrtím Libora Topolánka.

Na Kert Parku jste mohl pracovat s několika reprezentanty a zkušenými hokejbalisty. Těší Vás trénování takových hráčů?

Je sen každého trenéra mít dvacet hráčů, kteří jsou schopní realizovat myšlenky trenéra na hřišti. Zažil jsem to několikrát u reprezentací, kde jsem trénoval i s Davidem Kunou a zažil jsem to nyní poprvé na klubové úrovni na Kert Parku, kde postupem jednotlivých sezón jsme měli všechny tři pětky na úrovni, kdy co se nakreslilo a natrénovalo, tak to byli hráči schopni přenést do hry a byli schopní na to reagovat bez větších průprav. Když jsme změnili nějakou věc v zápase, tak díky takto připraveným hráčům s takovým potenciálem to vše můžete realizovat. Tím, že jsem měl možnost pracovat s kluky, co měli vysokou pracovní morálku a herní inteligenci, tak to mě hodně těšilo. Většinou na klubové úrovni máte jednu, možná dvě lajny a pak je to složitější, protože ne všichni hráči dosahují takové úrovně. Druhá věc je, že David Kuna nastavil nějaké tréninkové věci, které hráče rozvíjejí a ti, co do týmu přišli v průběhu těch šesti sezón, tak byli schopní se během poměrně krátké doby dostat k požadované úrovni. Tyto věci byly také jedním z důvodů, proč je Kert Park schopný udržovat dlouhodobou výkonnost.

Milan Jelen získal společně s Kert Parkem 6 titulů mistra nejvyšší soutěže v České republice. Jedná se o rekord, který bude těžko překonatelný. Autor fotky: Iva Janoušková ml. (momentka po posledním 4. finálovém utkání play off Extraligy 2022/23 v Letohradě).

Díky těmto setkáním mohlo dojít k prezentaci klubu a našeho sportu

V týdnu jste byli oceněni primátorem Prahy, od kterého jste přijali pozvání. Jak Vás potěšila návštěva na Staroměstské radnici?

Myslím, že toto se neděje každou sezónu nebo každý den. Kert toho je jasným důkazem, protože „až šestý titul“ získal pozornost pražské radnice. Takže s nadsázkou řečeno, jeden titul k pozvání nestačí. Ale určitě to potěšilo, protože díky těmto setkáním mohlo dojít k prezentaci klubu a našeho sportu. Lidé, kteří se pohybují v politických kruzích a na místech, kde se rozhoduje především o financích, tak ten sport vůbec neznají nebo ho znají jen z mládí a neví, jaká je dnes úroveň, co to znamená starat se o extraligový hokejbalový klub a jak vypadají naše sportoviště a zázemí. Takže z hlediska hokejbalu a klubu HC Kert Park Praha to určitě je jedna z významných událostí, protože v podstatě touto formou zviditelňujete ten sport a klub na úrovni obce nebo města, tam, kde se odehrávají důležitá rozhodnutí především z hlediska investic a nějakého dalšího rozvoje a třeba v budoucnu se to právě hokejbalu obecně nebo Kert Parku může týkat.

Panu primátorovi jste předali dres, vy jste obdrželi památeční mince a pana primátora pozvali na extraligové utkání. Věříte, že vám tyto reprezentační činnosti pomůžou a podaří se vybudovat třeba lepší zázemí?

Jsem rád, že pan primátor přislíbil svou účast na extraligovém utkání na Lužinách, opět je to věc, která se nikdy v minulosti nestala, tedy to, že by primátor Prahy naši nejvyšší soutěž navštívil. Kdyby tomu nevěřilo vedení, což dnes v Kertu představuje především hlavní trenér i předseda klubu David Kuna, tak bychom samozřejmě nic z toho nepodstupovali. Je to vlastně šest titulů mistra České republiky a nějaký posun a dopad to na klub a zázemí mělo, ale pořád to není takový dopad na klub z hlediska ekonomického nebo investic, že by se mohly udělat nějaké zásadní investice do zázemí sportoviště. Je vidět, že když vyhrajete šestkrát Extraligu, tak vás to ekonomicky zatím nijak výrazně neposune. Investice, které potřebujete dělat ve spolupráci s rozhodnutím města nebo městské části, nemusejí přijít. Může se o tom jednat, ale jsou to věci dlouhodobějšího rázu a v klubu nestačí pouze vyhrát Extraligu, musíte pracovat i na straně kontaktů s představiteli obce a také v soukromém sektoru. I tak klub v posledních letech dle svých možností investoval do vybavení a zázemí.

V realizačním týmu Kert Parku už v další sezóně nebudete. Jaké bude Vaše další pokračování u hokejbalu?

Jaké bude pokračování, v tuto chvíli nevím. Co vím určitě, že budu odpočívat, asi budu mít v týdnu daleko větší čas pro sebe, svoji rodinu, případně pro práci. Nebudu se vracet z tréninků ve dvanáct v noci a ráno do práce. Věřím, že i třeba budu mít volnější víkendy a nebudu dvě třetiny roku každou sobotu na zápasech jako posledních 10 let. Na Kert Park šel ale teď můj syn, takže s Kertem nějak spjatý budu, ale už jim do toho mluvit nebudu a nebudu trénovat. Z hlediska trénování v tuto chvíli minimálně rok nebo déle nikde figurovat nebudu, budu spíše v pozici pozorovatele. Ale na severu jsem předseda regionálního svazu, takže nějaké povinnosti mít budu a zároveň ještě aktivně hraji 2. Ligu, takže hokejbal mě provází celý život a nepředpokládám, že bych byl úplně mimo.

I takové momentky přináší hokejbal. Milan Jelen (na zemi na zádech) si natáčel radost po zisku 5. titulu Extraligy v řadě. Autor fotky: Roman Mareš.