Vyšší ligy

Celkově to na Kladně funguje tak, jak v kvalitním týmu má, říká posila Leoš Gerlich

Kladno přivedlo před novou sezónou do svého týmu zkušené posily. Jednou z nich je také Leoš Gerlich, který se do Extraligy mužů vrací po roce. V kladenském brankovišti nastoupí poprvé už o víkendu na Páňa Cupu, poté ho před extraligovou sezónou čeká ještě Final Four Českého poháru.

Brzy jsem si uvědomil, že mi něco chybí, a to je ten adrenalin v bráně

Leoši, po roční pauze v Extralize mužů jste posílil Kladno. Co Vás přivedlo zpět do naší nejvyšší hokejbalové soutěže?

Je to hlavně láska k hokejbalu, který dělám od malička. Zatím si moc neumím představit, jaké by to bylo bez něj a poslední rok mě o tom přesvědčil. Zároveň je to motivace dosáhnout cílů, ke kterým v mé poslední sezóně bylo hodně blízko, ale bohužel se ani jeden nepovedl. A v neposlední řadě chci jít příkladem našim třem dětem, které všechny sportují.

V uplynulém ročníku jste nastupoval jen v Rakovníku jako útočník, na této pozici už jste dříve také hrál. Jaká to byla změna? Odpočinul jste si po náročné sezóně od gólmanské výstroje?

Změna to byla příjemná, ale celkem brzy jsem si uvědomil, že mi něco chybí. A to je ten adrenalin v bráně, který si tak užívám. Částečně jsem si od chytání určitě odpočinul, což je v mém věku k nezaplacení. Části těla, která dostávají nejvíc zabrat, když chytám, by mohly vyprávět. Jinak jsem příležitostně chodil chytat lední hokej a letos mě hodně chytnul in-line hokej, takže úplně bez výstroje jsem nebyl.

Kladnu se minulá sezóna nevydařila podle představ, nyní jste jednou z posil. Máte velkou motivaci pomoci vrátit ho na vyšší pozice?

Motivaci mám, jinak bych na Kladně nebyl. Každá špatná zkušenost je na konci dne dobrá. Věřím tomu, že Kladno se v minulé sezóně hodně poučilo a my to teď využijeme k tomu, abychom byli silnější.

Leoš Gerlich chytal naposledy Extraligu v roce 2022 za Most. Svými výbornými výkony si řekl o post jedničky v národním týmu, s nímž v Kanadě skončil na 2. místě a byl jednoznačně nejlepším brankářem na šampionátu! Zdroj fotky: ISBHF.

Těším se, až si dáme společný vítězný pokřik

Po mistrovství světa v Kanadě jste říkal, že po stříbru cítíte nedodělanou práci a že skvělou partu chcete zažít znovu ideálně se zlatou tečkou. Je Vaším cílem také šampionát ve Švýcarsku?

To teď upřímně vůbec neřeším. Je začátek sezóny a mě zajímají hlavně tréninky, protože se do toho potřebuji co nejrychleji dostat. Ještě to chvíli potrvá, ale věřím tomu, že do sezóny budu dobře připraven a budu klukům pomáhat k výhrám. Reprezentace se nedává za odměnu, ale za výkony, které budu muset nejdříve ukázat, aby o mně trenéři přemýšleli.

O víkendu vás čeká Páňa Cup, kde bude tým obhajovat titul. Nastoupíte také proti omlazenému mužstvu reprezentace. Jak vyhlížíte premiéru v kladenském dresu?

Upřímně se na to hrozně těším. Společně s Parkem a Pardubicemi podle mě Kladno patří k hokejbalovým baštám. Je to pro mě čest, že si za něj konečně zachytám. A už se těším, až si dáme společný vítězný pokřik a já nebudu stát na druhé straně jako poražený. Zároveň se na Kladně s některými kluky dobře znám, takže bude příjemné, že si po téměř každém zápase třeba Čéďa (Michal Dědič, pozn. red.) nebude dělat srandu, že mi dal zase gól. I když teď mi ho dává na každém tréninku (úsměv).

Na začátku extraligové sezóny ještě odehrajete Final Four Českého poháru. Těší Vás, že máte s mužstvem nabitý už úvod sezóny?

Pro mě je to to nejlepší, co se mohlo stát vzhledem k mé pauze. Kvalitnější přípravu si neumím ani představit. Celkově to na Kladně funguje tak, jak v kvalitním týmu má, což je pro mě po dlouhých letech skvělý pocit.