Vyšší ligy

Je tady ideální prostředí, těší posilu Hostivaře Matěje Taufera

Hostivař v letošní sezóně zatím prohrála jen jedno utkání a je na čele CROSSDOCK Extraligy. Svými výkony jí pomáhá Matěj Taufer, který posílil pražský tým před začátkem sezóny. Druhý nejproduktivnější hráč mužstva stíhá také pravidelně nastupovat v 1. Lize, někdy hraje i tři zápasy týdně.

Máme spoustu nadstandardních útočníků, kteří patří k republikové špičce

Matěji, s Hostivaří se vám daří skvěle, vedete tabulku CROSSDOCK Extraligy mužů. Jak se zatím ohlížíte za takto rozehranou sezónou?

Zatím jsem z toho nadšený. Důležité je, že i když se nám v nějakém zápase nedaří stoprocentně plnit plán a třeba se i chvilku trápíme, nedělá nám problém ten zápas dotáhnout a vyhrát, jako třeba v Prachaticích. Jediný zápas, který mě mrzí, je duel na Kladně. Na druhou stranu je dobře, že nějaká pomyslná facka přišla. Ten zápas se nám moc nepovedl a Kladno nám ukázalo, kde se ještě můžeme zlepšit.

Na předních místech jste také v několika statistikách. Máte úspěšnost ubráněných oslabení 90 procent, využití přesilových her 32,35 % nebo v průměru vsítíte pět gólů za utkání. Kde se berou takové výkony?

Co se týče oslabení, tak si myslím, že ta úspěšnost pramení ze způsobu, jakým ho bráníme. Mně osobně chvilku trvalo si na to zvyknout, ale jak je vidět, tak to funguje. Gólů dáváme hodně, což asi není tak velké překvapení. Máme spoustu nadstandardních útočníků, kteří patří k republikové špičce, tudíž ty góly dát umí. Navíc naši obránci mají taky velké ofenzivní choutky, takže nás umí v útoku podpořit.

Jste úspěšný také v osobních statistikách. V týmové produktivitě jste na druhém místě, prosadil jste se už sedmkrát a na pět gólů nahrál. Co za tím stojí, že ve své druhé extraligové sezóně patříte mezi tahouny týmu?

Statistiky nemusí být vždy vypovídající. Měl jsem v úvodu sezóny v některých případech i trochu štěstí, ale branek jsem mohl dát klidně i dvakrát tolik. Hrajeme útočný hokejbal a každý zápas vám spoluhráči nějakou tu šanci připraví, stejně jako vy jim. Kvalitní spoluhráči vám k těm bodům prostě pomohou. Moje koncovka by měla být lepší, ale jsem hlavně spokojený, že se vyhrává.

Příjemným překvapením je, jak hladce si vše sedlo

V Hostivaři působíte první rok. S čím jste do tohoto týmu šel? Jsou to naplněná očekávání nebo příjemné překvapení?

Z části je to oboje. Očekával jsem, že Hostivař bude mít velmi kvalitní kádr a bude mířit na nejvyšší cíle. Příjemným překvapením je pro mě, jak hladce si vše sedlo a možná zčásti i to první místo v tabulce. Je tady skvělý kolektiv, do kterého člověk rád chodí, tudíž je tu ideální prostředí předvádět kvalitní výkony.

Pravidelně se také objevujete v 1. Lize, kde hrajete za mateřský klub berounských Keltů. V této soutěži jste druhým nejproduktivnějším hráčem a nejlepším nahrávačem. Pomáhají Vám k těmto výborným pozicím zkušenosti z Extraligy?

Neřekl bych, že za to můžou čistě zkušenosti z Extraligy, jelikož jich zatím není zas tak mnoho. Určitě mi to ale pomáhá. Extraliga vás donutí zrychlit a naučit se, že se může hrát i tvrdě. Nicméně největší podíl na těch asistencích mají bezpochyby moji spoluhráči z lajny, kteří ty akce zakončují. Sice nám teď trochu výsledkově spadnul řetěz, ale věřím, že ho zase nahodíme co nejdříve a začneme vyhrávat, což je to nejpodstatnější.

Hokejbalový program máte nabitý, když hrajete ve dvou nejvyšších mužských soutěžích. Vyhovuje Vám větší herní vytížení, než jen nastupovat do jednoho utkání za týden?

Já už si ani nepamatuji, kdy jsem naposledy měl pravidelně jedno utkání za týden. Už x let jsem vždy hrál buď za dvě kategorie nebo dva týmy, takže mi to přijde normální. Myslím si, že jako hráči mi to prospívá, jelikož je snazší se po letní pauze rozehrát. Horší je, když se to občas sejde s nějakou dohrávkou nebo Českým pohárem a jsou ty zápasy tři. To už jsem po víkendu opravdu zničený. Občas je těžké to skloubit se školou a prací, ale zvládat se to dá a myslím, že to za občasný diskomfort stojí.