Vyšší ligy

Na jaře se budeme snažit první příčku udržet! neskrývá lodivod Hostivaře Jan Krtička

Podzimní část letošní sezóny CROSSDOCK Extraligy ovládla se sedmibodovým náskokem Hostivař. Od konce podzimu minulé sezóny vede tým jako hlavní trenér Jan Krtička a oproti minulému roku udělal s mužstvem v tabulce velký skok. Nejen o současné situaci, změnách a zimní přípravě se rozpovídal více.

Po týmové stránce se nám povedlo zapracovat hlavně na přístupu k tréninku

Pane trenére, po podzimní části jste s Hostivaří na čele extraligové tabulky, na druhý Kert Park máte sedmibodový náskok. Jak Vás těší pohled na tabulku?

Na tabulku se kouká samozřejmě hezky, je určitě příjemnější koukat na špici než na spodek. Dá se říct, že jsme s podzimem spokojeni. Vítězství v Českém poháru a povedený podzim v Extralize je fajn, vážíme si toho. Více než sedmibodový náskok mě těší jiné skutečnosti – předvedená hra. Nicméně je to jen podzim a to nejdůležitější teprve přijde na řadu a my jsme si toho vědomi.

Tým trénujete od konce podzimu minulé sezóny. V tuto dobu jste v minulém ročníku byli na devátém místě. Kde mužstvo udělalo za ten rok největší progres?

Změna určitě proběhla. Na začátku si myslím, že jsme to měli jak kluci i já těžké. Mnohdy jsem si myslel, že přijdu o hlasivky (úsměv), ale postupem času jsme se pochopili a třecí plochy se obrousily. Vzájemně se od sebe učíme. Po týmové stránce se nám povedlo zapracovat hlavně na přístupu k tréninku, to je alfa a omega všeho. Fyzická připravenost se zlepšila a zároveň jsme zlepšili systémové věci. Hlavně defenzivní činnost a oslabení celkem. Pro mě je velice příjemné, když vidíte, že věci, které trénujete v tréninku, tak se objevují v zápase – ale pořád je velký prostor pro zlepšení. Vždy, když hraje tým jako celek dobře, tak i individuality se ukazují. Nechci tu vyjmenovat dvacet jmen, ale určitě velký skok udělali Venca Štoural, Dan Vaniš, Otto Urbanec a Péťa Lehner. Dále mě těší herní posun našich juniorů, kteří plně fungují s A-týmem. Je to celé o přístupu kluků, máme na ně velké nároky, chceme po nich v tréninku a v zápasech maximální přístup. Vím, že to je někdy těžké… Takže za to jim patří dík.

V letošní sezóně jste zatím prohráli jen s Kladnem. Ve druhém vzájemné utkání se také v úvodu lépe dařilo kladenským hráčům, ale nakonec jste skóre skvěle otočili. Byl to pro vás nejtěžší soupeř nebo byla pro vás náročnější jiná utkání?

Takhle to asi úplně nevidím. Za mě byl nejtěžší zápas v Prachaticích. Tam jsme hráli otřesně, kdyby nás Venca nepodržel, tak jsme prohrávali 1:5 po první třetině. Tam to přesně bylo o přístupu a o zkušenostech, o mládí týmu. Kluky jsme na ten zápas upozorňovali, abychom ho nepodcenili a co myslíte, že se na začátku stalo. Naštěstí jsme utkání zvládli.

Obě utkání s Kladnem byla těžká, hlavně ten první duel. Koudy (Tomáš Kudela, pozn. red.) už to zmiňoval ve svém rozhovoru, sice jsme na Kladně prohráli, ale po kvalitním výkonu. Druhé utkání jsme byli lepší a porážku odčinili. Rád bych si na jaře ještě na Kladně zahrál.

Bavíme se o možných posilách, s některými jsme i ve spojení

V podzimní části jste nastříleli nejvíce branek ze všech extraligových týmů, nejvíce jste jich vsítili v pražském derby Kert Parku. Vzpomínáte na souboj jako jeden z nejpovedenějších podzimu?

Už loni na jaře jsme neměli problém se vstřílením branek, takže nás těší, že v tom pokračujeme i letos. Zase jsme u tréninku, klukům neustále opakuju, že pokud budou dávat góly nebo aspoň trefovat bránu v tréninku, tak v zápase to může být snazší.

Co se týká zápasu na Kertu…, tak samozřejmě nás těší vítězství (přišly pozitivní informace a gratulace i z ostatních extraligových klubů, za což jsme rádi), ale nechci to už po takové době nějak hlouběji analyzovat, snad jen, že to byl jediný zápas podzimu, kde jsme udrželi koncentraci po celý čas zápasu. Navíc s Kertem hrajeme hned první kolo jara, koukáme už tímto směrem. Vím, že třeba Krůča (Martin Kruček, pozn. red.) už se na derby těší, poctivě už trénuje a běhá dvoustovky. (úsměv) My se kvalitně připravíme a budeme chtít vyhrát.

Blíží se vánoční svátky a od hokejbalu budete mít chvíli pauzu, poté ale určitě budete chtít být nachystaní na začátek jarní části. Jak bude probíhat zimní příprava?

Jojo, to se blíží, ale ta pauza nebude nebo není tak veliká. My hokejbal řešíme neustále i teď. Naše kluky čeká repre kemp, takže jsme zvědaví na jejich výkony. Bavíme se o možných posilách, s některými jsme i ve spojení, takže nám se kolotoč nezastavil, do toho brzy začne zimní příprava a bylo třeba dořešit praktické věci. Takže se dá říct, že s Jirkou Čejkou a Vláďou Píšou hokejbal snídáme, obědváme i večeříme. (smích)

Co se týká zimní přípravy, tak ta nám začíná 2.1. Budeme trénovat 3x týdně. Stejně jako loni nás čeká spinning, ovál a oproti loňsku nám přibude tělocvična. (úsměv) 8.2. půjdeme poprvé na hřiště, kde rovnou budeme hrát přátelák v Dobřanech. Poté nás čeká 17. a 18.2. dvojzápas s Ružinovem.

Jarní část bude začínat už na konci února. Půjdete do ní s nejvyššími cíli vzhledem k postavení v tabulce?

Tady je to pořád stejné, od minulého rozhovoru se nic nezměnilo a ani do budoucna nezmění. Půjdeme zápas od zápasu, pořádně se připravíme na jaro a uvidíme, co nám přinese. Nechci strkat hlavu do písku a zříkat se zodpovědnosti, ale musíme mít neustále pokoru a zlepšovat se. Rádi bychom zase nakoukli do Final four Českého poháru – bereme ho vážně. Abych nebyl moc u zdi, tak přiznám, že na jaře se budeme snažit udržet první příčku v Extralize a zároveň bychom se rádi v play off zlepšili oproti loňské sezóně. Chtěl bych poděkovat fanouškům za jejich přízeň a budeme se těšit na jejich podporu v novém roce. Všem příznivcům hokejbalu bych rád popřál krásné svátky a klidný vstup do nového roku.

Jan Krtička má za sebou úspěšnou hráčskou kariéru. Jeho přechod do trenérské role se také setkává s úspěchem a na střídačce ho vidíte plného emocí. Zdroj fotky: HBC Hostivař.