Vyšší ligy

Takovou marodku jsem nezažil. Junioři jsou šikovní, chceme je zapojovat víc, říká trenér HBC Kladno

HBC Kladno má během podzimu problémy s marodkou. Slavomír Švancar se pro web HBC Kladno rozmluvil o tom, jak extraligový celek pracuje s touto problematikou. Nezměněný rozhovor si můžete přečíst níže.

Tady musím říct, že těžíme z kvalitní mládežnické základny

Sestava áčka v posledních týdnech pořádně prořídla. Jaká je aktuální situace v kabině?

Popravdě si nepamatuji, že bych někdy zažil takovou marodku. A nemyslím tím epidemii chřipky, ale zlomeniny, natažené svaly, utržené vazy a další těžká zranění. V takovém rozsahu jsem to ještě nikdy neviděl.

Jak na to jako trenér můžete reagovat?

Tady musím říct, že těžíme z kvalitní mládežnické základny, kterou v klubu máme. Já jsem přesvědčený o tom, že snahou každého dobrého klubu by mělo být začleňovat své odchovance – pokud na to mají. Nám tady na Kladně pomalu dorůstá silná generace mladých hráčů. Klub tomu jde naproti. Svědčí o tom i speciální tréninky pro obránce nebo brankáře. Jen za letošní podzim udělalo hned několik hráčů výrazný pokrok. Přechod z juniorky do áčka je těžký, chceme ale, aby kluci poznávali dospělý hokejbal v druholigovém béčku a také jsme si řekli, že jim budeme dávat příležitost v Českém poháru. Na začátku sezóny jsem si říkal, že s naší sestavou budeme rádi, když se nám sem tam podaří zapracovat do sestavy více než jednoho juniora na zápas. Aktuálně je ale situace taková, že kdybychom nevzali dva až tři, tak nedáme dohromady tři pětky, což je na extraligu špatně.

Junioři obstáli i v pohárovém utkání v Liticích, kdy soupeři nadělili desítku. Jak jejich výkon hodnotíte?

Zahráli skvělý zápas jako tým a výrazně na sebe upozornily i některé individuality. Zhostili se toho na výbornou a řekl bych, že se projevil hlavně rozdíl ve fyzické připravenosti. Přece jen kluci z Litic hrají druhou ligu, spíše pro radost, asi toho nemají tolik natrénováno. Tady kluci trénují sice v amatérských podmínkách, ale s profesionálním přístupem, a to se v zápase projevilo. Chceme v tomto stylu pokračovat a postupně mladé zapojovat víc.

Bohužel nastala situace, kdy se absolutně rozchází rozpis juniorů a áčka

Reakcí na marodku bylo i zapracování Karla Šmída do týmu. Jak k tomu došlo?

Karel se sám ozval, že na Kladně hrál hokejbal i hokej, pak se odstěhoval a hokejbal hrál jenom na nejnižší úrovni. Teď se ale stěhuje zpátky a má chuť tomu dát něco navíc, tak jsme řekli, že mu dáme šanci, zapojíme ho do tréninku a necháme zahrát za béčko. Zhostil se toho výborně, poctivě odchodil všechny tréninky a tím, že je taková marodka, jakou máme, dostal šanci možná dřív, než jsme čekali. A ukázal, že na to, aby hrál extraligu, má. Jeho zapojení je zároveň reakce na to, že nemůžeme vždycky a všude spoléhat na to, že nás doplní junioři.

Například teď v sobotu junioři s týmem nepojedou do Ústí nad Labem. Proč?

Bohužel nastala situace, kdy se absolutně rozchází rozpis juniorů a áčka a není možné, aby kluci přejížděli a hráli obojí. Už takhle nejsme nadšení z toho, když hrají dva těžké zápasy za den, je to pro ně velká nálož. Teď to ale ani není možné. My hrajeme v Ústí, oni v Plzni. I díky tomu, že jsme zapojili do týmu Karla Šmída, dokážeme poskládat dohromady tým bez juniorů. Čeká je důležité utkání, ve kterém potřebují bodovat, takže jsme se s Jirkou Jedelským dohodli, že je uvolníme. Spolupráce mezi áčkem a juniory je velmi dobře nastavená a chceme, aby nadále fungovala k oboustranné spokojenosti. Proto zítra kluci pojedou s juniorkou do Plzně.

Zdroj článku: HBC Kladno.