Vyšší ligy

Určitě budeme chtít být nebezpeční, všechna mužstva budou muset být před námi na pozoru, hlásí David Kuna

Kert Park má po podzimní části nakročeno k dalšímu úspěchu. I po obměně kádru zakončil první část sezóny na druhém místě a během podzimu také ovládl Československý Superpohár. Nejen o tom se rozpovídal hlavní trenér David Kuna, ale zmínil také nový povrch hřiště a další zajímavosti.

Zapracovávat tolik hráčů do kádru nějakou dobu trvalo

Pane trenére, po podzimní části jste se umístili na druhé pozici, na vedoucí tým ztrácíte sedm bodů. Mužstvo se ale oproti minulé sezóně zase obměnilo. Jak jste spokojeni s touto částí sezóny?

Naše mužstvo nakonec procházelo poměrně velkou transformací, což asi hokejbalově zainteresovaní lidé zaregistrovali. V podstatě jsme obměnili skoro polovinu kádru. V podzimní části nám nezasáhlo do hry asi osm hráčů z kádru z loňské sezóny, plus dva dost klíčové hráče jsme celé září neměli k dispozici, takže jsme měli před sebou velký úkol, a to přivést nové hráče a následně je zapracovat. Vzhledem k tomu, že jsme přípravu začali později v kontextu dlouhé sezóny, tak to bylo pro nás všechny a pro mě osobně hodně náročné období. Ať už konec července nebo začátek srpna, potažmo celá sezóna, protože zapracovávat tolik hráčů do kádru není tak jednoduché a nějakou dobu to trvalo. Takže v tomto kontextu, když jsem si to sám sumarizoval, tak jsme velice spokojení, že jsme v tuto chvíli na druhé pozici.

Podařilo se vám také obhájit Československý Superpohár, v desátém ročníku jste zvítězili 4:3 po prodloužení. Jak se za tím ohlížíte?

Myslím, že to byla po všech stránkách pro nás všechny odměna. Na finále v podstatě cestoval celý nový kádr letošní sezóny kromě obránce Patrika Nováka, který se v polovině října vrátil směrem k Superpoháru. Kromě Patrika tak z hráčů z loňska, kteří přestali hrát, do utkání nikdo nezasáhl. O to víc si myslím, že to bylo pro nás cennější, dále pak velká zkušenost a zážitek pro kluky, nota bene, když jsme v utkání prohrávali 0:3 a dokázali jsme ho otočit. V průběhu zápasu jsme asi dvakrát byli v klinické smrti v kontextu toho, že jsme byli vyloučení na pět minut plus do konce a pak znovu v prodloužení, a i z důvodu toho, jaká tam panovala atmosféra. Publikum bylo neuvěřitelné, za mě asi jedno z nejlepších, které jsem na venkovním hokejbalovém hřišti zažil.

Některé zápasy v podzimní části skončily těsným rozdílem, v některých byl rozdíl v brankách vyšší. Na jaké utkání nejvíce vzpomínáte?

Nevzpomínám na jedno utkání, spíše si analyzuji ty nepovedená utkání. To bylo především, kdy jsme podle mého názoru ztratili bod v Karviné, pak hodně nepovedený zápas doma s Letohradem, kde se nám nepodařily také některé organizační věci. Navíc nás v tom zápase navštívil pan primátor, když se poprvé historicky přišel podívat na hokejbal. Z toho jsem měl velkou radost, a o to víc mě mrzelo, jak zápas dopadl, a i co jsme v zápase udělali za chyby organizačního rázu, kdy jsme si to tak trochu i zavinili sami. A samozřejmě nevzpomínám rád na zápas doma s Hostivaří, kdy jsme dostali 1:7, ale na druhou stranu to byla povinná facka pro mužstvo. A jsem hodně rád, že zápas, kde se nám ne úplně herně dařilo, třeba na Kladně, jsme dokázali vyhrát, nebo jednoznačné vítězství po porážce s Hostivaří, kdy jsme vyhráli s Hradcem Králové jasným rozdílem. To byly zápasy velmi důležité pro sebevědomí mužstva. Ale pro mě osobně bylo důležité i jakou hrou jsme se prezentovali a i to, že mužstvo se herně posouvalo a vítězství s tím přišla, nebyla to náhodná, ale myslím, že zasloužená. V některých případech jsme měli trochu štěstí, současně i někdy smůlu, ale to ke sportu patří.

Hráčům jsem slíbil, že letošní zimu zažijí asi nejhorší zimní přípravu

V podzimní části jste nebyli příliš nebezpeční v přesilových hrách, tuto statistiku jste v minulé sezóně ovládli, nyní máte zatím 16% úspěšnost jejich využití. Je to jedna z věcí, na kterých chcete přes zimu nejvíce zapracovat?

Máte pravdu, statistiky sleduji, takže čísla známe a určitě nejsou nějak vysoké, jak bychom si představovali. Na druhou stranu to souvisí jedno s druhým. V momentě, kdy přijdete o kvalitní hráče, které jsme měli, a zároveň panuje nějaká symbióza mezi kvalitními hráči v přesilovce a můžete tam ladit jen nějaké detaily a doplňovat, tak je úplně něco jiného, když do každé přesilovky zapracováváte nové hráče, kteří neznají váš systém, někteří ani nehráli přesilovou hrou, jsou to mladí hráči atd., takže chce to svůj čas. My jsme v průběhu podzimu na přesilovkách vystřídali velké množství hráčů, nebudu zastírat, určitě nám trochu do přesilovek chybí praváci. Líbil by se nám tam jeden hodně šikovný pravák, kterého bychom potřebovali, ale to je náš problém, to si musíme vyřešit. A samozřejmě jsme na to v průběhu podzimu reagovali a přesilovky jsme začali měnit, než jak jsme byli zvyklí. A to chce totéž, určitou trpělivost a čas. Bude to jedna z věcí, na kterých chceme přes zimu zapracovat, bude pak rozhodovat na jaře a v play off, ale rozhodně to nebude jedna jediná věc, na které budeme pracovat.

Nyní probíhá zimní přestávka, ale už na konci února začíná jarní část a hned v prvním utkání poměříte síly s první Hostivaří. Jaký máte plán zimní přípravy?

Začínáme druhý týden v lednu, hráčům jsem slíbil, že letošní zimu zažijí asi nejhorší zimní přípravu, kterou jsme kdy měli. To samozřejmě dodržím, nebudeme se nějak šetřit. Určitě nebudeme koukat jen na první utkání s Hostivaří, nás zajímá celá jarní část. Součástí zimní přípravy máme velmi kvalitně obsazený mezinárodní turnaj v Plzni, takže druhý víkend v únoru pojedeme na turnaj do Plzně, kam se hodně těšíme. Shodou okolností můžu prozradit, že se tam utkáme i s Považskou Bystrickou, takže si myslím, že to bude peprná odveta za Československý Superpohár. Jinak potom už se budeme chtít připravovat na hřišti, kde jsme před Vánoci položili nový povrch. To také považuji za hodně důležitou věc, která je součástí nejen našeho A-týmu a přípravy, ale celého našeho klubu.

Máte dobře našlápnuto k dalšímu skvělému úspěchu. Vnímáte to jako výzvu pokusit se zase překonat historický úspěch a prodloužit vládnutí naší nejvyšší hokejbalové soutěži?

V tuto chvíli nepřemýšlíme nad historickými úspěchy, chceme se pokusit vyhrát v každém zápase, který nás čeká, a uvidíme, jak se bude soutěž na jaře vyvíjet. Chceme se na jaro co nejlépe připravit a být v zápasech kvalitní tým, abychom si zasloužili vyhrávat dále. Podle toho se bude odvíjet naše umístění a pozice do play off a tam se teprve uvidí, bude to nová soutěž. Nechci v tuto chvíli předjímat, pro mě je nejdůležitější, aby mužstvo, které jsme pro letošní sezónu postavili, mělo zaprvé vzestupnou tendenci a zadruhé, aby to byl tým, který bude mít kádr postavený tak, že bude pokračovat i v příští sezóně, to znamená, že nebude docházet k takovým obměnám. Určitě budeme chtít být nebezpeční pro každý tým včetně Hostivaře a budou se muset mít všechna mužstva před námi na pozoru.

Kert Park už absolvuje zimní přípravu na novém povrchu, který byl na pražských Lužinách položený koncem letošního roku. Zdroj fotky: Fb HC Kert Park Praha.